Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından her Perşembe günü gerçekleştirilen “Küçük Amfi Söyleşileri” nin bu haftaki konuğu H.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Harran Örenyeri Kazı Başkanı Prof.Dr. Mehmet Önal  oldu.

2015 yılından bu tarafa Harran Örenyeri kazı başkanlığını yürüten ve dönem dönem kazı çalışmaları hakkında seminer, panel ve röportajlar ile Başkanlığı altında yürütülen kazı çalışmaları hakkında kamuoyuna bilgilendirmede bulunan Prof. Dr. Mehmet Önal katılımcılara yönelik “Son Kazılar Eşliğinde Harran” adlı bir panelde katılımcılara bilgilendirmede bulundu.

Hz. İbrahim’in Evi ortaya çıkartılırsa Harran turizmine önemli katkılar sunacak

Prof. Dr. Mehmet Önal yaptığı sunumda Harran Ulu camii, Harran Höyük ve Harran İç Kalede bugüne kadar yaptıkları kazı çalışmalarını ve gün yüzüne çıkan eserlere ilişkin slaytlar eşliğinde bilgiler verdi. Son dönemde büyük heyecan uyandıran Hz. İbrahim’in Harran’daki evi ve mescidine ilişkin son durumu da paylaşan Önal yaptığı açıklamada; “Madem Hz. İbrahim Harranlı, Harran’da uzun yıllar yaşamış onun izlerinin somutlaştırılması için ne yapılabilir o doğrultuda bir projemiz. Hz. İbrahim Evi Çevre Düzenlemesi projesi ile bu iz ortaya çıkartılırsa Urfa’ya gelen turistler Harran’daki Hz. İbrahim’in Evini görmeden gitmeyecektir. 

Bu iz ortaya çıkarsa gelen turlar Harran’ı görmeden gitmeyecektir.  Bir nevi Efes  ve Hz Meryem’in Evi gibi. Ki bizim donemimiz daha güçlü Hz. İbrahim’in Evi yönünden” diyerek Hz. İbrahim’in Evi’nin Harran’da olduğuna dair seyyahların 5. ve 10 yüzyıldaki eserlerinde aktardığı bilgilere vurgu yaptı.

Dünyanın en yakışıklı kertenkelesi de  Harran’da

Harran’ın  tarihi ve kültürel eserler ile  bölgede önemli bir turizm noktası olduğunu belirten Prof.Dr. Mehmet Önal; “Harran’a ayrı bir değer katacak bir keşif daha yapıldı. Bundan iki yıl kadar önce ilgili akademisyenler ve uzmanlar dünyanın en yakışıklı kertenkelesi olarak adlandırdıkları ve sadece Harran’a özgü ve soyu tükenmek üzere olan Harran Kertenkelesini keşfettiler. Yaşam alanının sadece Sur içinde bulunduğunu belirten hocalarımız bu özgün tür ile ilgili kazıda çalışan arkadaşlarımıza da bilgilendirmede bulunarak korunması için gerekli özenin gösterilmesini istediler” diyerek Harran Kertenkelesinin de Harran için ayrı bir turizm değeri olduğunun altını çizdi.

Yaklaşık bir saat süren sunumda Prof.Dr. Mehmet Önal, Harran Kalesinde yapılan çalışmaları da anlatarak gün yüzüne çıkan mekanlara ve eserlere ilişkin de katılımcılara bilgi vererek katılımcılardan gelen soruları cevaplandırdı.

GAPGündemi / İshak Polat

Kaynak: GAPGündemi / İshak POLAT