Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 16 ili kapsayan Türkiye Kültür Yolu Festivalinin ikinci durağı olan Şanlıurfa’da Festival kapsamında birçok etkinlik hayata geçiriliyor. Neolitik Arkeolojinin Anavatanı Şanlıurfa’da yürütülen kazı çalışmalarına ilişkin son gelişmeler de söyleşi ve paneller ile arkeoloji dünyası ve meraklılar ile paylaşılmaya devam ediyor.
Festival kapsamında yapılan söyleşi programlarına ev sahipliği yapan Arkeoloji Müzesi bu sefer Taş Tepeler Kazı Söyleşisine ev sahipliği yaptı. Söyleşi programının konukları ise Taş Tepeler Projesi Koordinatörü ve Karahantepe, Göpeklitepe Kazı Başkanı Prof.Dr.Necmi Karul, Sayburç Kazı Başkanı Doç.Dr.Eylem Özdoğan, Sefertepe Kazı Başkanı Doç.Dr.Emre Güldoğan, Çakmaktepe Kazı Başkanı Doç.Dr.Fatma Şahin ve Gürcütepe Kazı Başkanı Doç.Dr.Mücella Erdalkıran oldu.
Kültür Yolu Festivali Türkiye genelinde bir uyanış oluşturdu
3,5 Saat süren söyleşi sonrasında gazetemize özel demeç veren Taş tepeler Projesi Koordinatörü, Göbeklitepe ve Karahantepe Kazı Başkanı Prof.Dr.Necmi Karul, Türkiye Kültür Yolu Festivali hakkında düşüncelerini aktardı. Prof.Dr.Karul; “Kültür Yolu Festivali Türkiye’nin genelinde bir uyanış oluşturdu. İnsanlar sahip olduğu kültürü, kendi yaşadıkları yerlerdeki kültürü birbirine anlatma, dışarıya tanıtma fırsatı buldular. Çok keyifli, eğlenceli bir ortam.
Şunu da gördük; çok fazla ilde yapılınca kültür zenginliğimizi, ülkemizin genel zenginliğinin ne kadar büyük bir hazine olduğunu fark ettik. Bunun Urfa’ya da taşınmış olması da son derece etkileyici. Bizler Taş Tepeler ekipleri olarak bu festivali her yıl yaşıyoruz diyelim. Bunu Kültür Yolu Festivali kapsamında da Urfa’da yaşayan insanlarla da paylaşma ayrıca keyifliydi”
Taş Tepeler Projesi dünya çapında pozitif iliği görüyor
Taş Tepeler Projesi’nin yurt içi ve yurt dışındaki panel, sunum ve seminer gibi tanıtım çalışmalarına ilişkin soruyu da cevaplandıran Prof. Dr. Necmi Karul; “Taş Tepeler Projesine gelen tepkiler çok olumlu ve pozitif. Bizler burada sadece ürettiğimiz bilgiyi toplumla ve dünya ölçeğinde paylaşıyoruz. Son zamanlarda Kültür ve Turizm Bakanlığının, Türkiye Turizmi Geliştirme Ajansının organizasyonları ile başta Avrupa olmak üzere bir çok ülkede Taş Tepeler Projesini, yaptığımız çalışmaları anlatma fırsatı yakaladık” diyerek Taş Tepeler Projesine olan ilgi ve alakaya vurgu yaptı.
THY’nin sponsorluğu çok önemli bir katkı
THY’nin Taş Tepeler Projesine sponsor olmasını da değerlendiren Prof.Dr.Necmi Karul; “THY, Taş Tepeler Projesine sponsor olarak desteklemenin yanı sıra Türkiye’nin uluslararası bir elçisi olarak Taş Tepeleri tanıtması, buradaki bilgiyi dünyanın her yerine ulaştırılacağını da biliyoruz. Bu da sonuçları ile ayrıca sevindirici.
THY’nin sponsorluğu ile imkânlarımız daha artacak ve burada kurmayı planladığımız alt yapıların hızlı bir şekilde hayata geçmesini sağlayacak. Diğer eksik kalan kısımların hızla nihayetlendirilmesine olanak sağlayacak çok önemli bir katkı olacak” diyerek THY’nin Taş Tepeler projesine olacak katkılarını dile getirdi.