GAPGündemi dijital platformlarında yayımlanan ve Şanlıurfa’nın yerel yönetimleri ile şehirdeki siyasi gelişmeleri masaya yatıran "Urfa’dan Bakış" programında önemli konular tartışıldı.
Gazeteci Mutlu Güneş'in moderatörlüğünü üstlendiği programda, GAPGündemi Genel Yayın Yönetmeni Veysel Polat belediyeler başta olmak üzere resmi kurumların yaptıkları ihaleleri eleştirdi.
Kurumların mal ve hizmet alacakları zaman ihaleye çıkması gerektiğini belirten Polat, hukuka dayalı, kanunlara saygılı, halkın ve kamunun menfaatini önceleyen, Allah'tan korkan bir yönetim yerine; devletin ve milletin malını nasıl çalabilirim diyen bir kesimin hâkim olduğu zaman ise ihalelerin çeşitli hilelerle rafa kaldırıldığını ifade etti.
"Mal ve hizmet alımının çeşitli şartları var"
Polat, "Devlet kanun koymuş diyor ki 'İş yapacaksan kanuna - mevzuata göre ihale ile yapacaksın.' O makam kimsenin babasının çiftliği değil. 'İstediğim kişiye, istediğim fiyattan veririm' diyemezsin. Kendi şirketinde ve tarlanda bunu yapabilirsin ama memleketin kurumunda uygun şekilde ihaleye çıkmak zorundasın. Mal ve hizmet alımının çeşitli şartları var. İhale olmasını yasa düzenlemiş ve zorunlu olarak yapılmak zorundadır. Minareyi çalan kılıfını hazırlar misali kamunun malına göz dikenler 'doğrudan temin' dediğimiz istisnai bir yolu genel uygulamaya çevirerek istismar ediyorlar." ifadelerini kullandı.
"Şehrin geleceği çalınıyor"
Doğrudan temin yönteminin genel bir yönteme çevrilmesinin yasalara aykırı olduğunun altını çizen Polat, "Doğrudan temin ile iş yapanlar bunu kılıfına uydurmak için örneğin doğrudan temin miktarı bin liraysa 100 bin liralık işi 100'e bölerek doğrudan temin kılıfıyla kendi yandaşına, ortağına veya anlaştığı hırsıza işi veriyorlar. Millete gidecek kamu yatırımlarını murdar etmek, çalmak için bu yola tevessül ediyorlar. Bunlar aynı zamanda şehrin geleceğini de çalıyorlar.
Yerel basını ilgilendiren yönü ise yerel gazeteler, Basın İlan Kurumu (BİK) aracılığıyla resmi ilanları yayınlamakla mükelleftir. Bu ilanları yayınladığı zaman da gelir kazanır. Hırsızlar şehirle birlikte yerel basının hakkını da çalıyorlar. Bu şekilde giderse şehirle birlikte yerel basın da kalmaz. Belediye başkanlarımız, il müdürlerimiz yerel basının hakkını çalıyorlar. Eğer çalmadık diyorlarsa resmi ilanlar nerede?
Hastanemizin biri, bir yıl içinde 500'den fazla doğrudan temin ihalesi yapmış. Ne oluyor kardeşim, ne yapıyorsun diyecek bir İl Sağlık Müdürü, Vali veya hiç mi bir yetkili, sorumlu yok bu memlekette? Başta biz basın, muhalefet milletvekilleri, il teşkilatları, stk'lar hepimiz artık kanıksamış durumdayız. Böylesi bir başıboşluk hayra alemet değil..
Büyükşehir Belediyesi, Haliliye, Karaköprü ve Eyyübiye Belediyesi kaç tane ihale yaptı. Resmi kurumlar da aynı şekilde kaç ihale yaptılar? Nasrettin Hoca'nın dediği gibi kedi burada ise ciğer nerede? Yok, bu şey ciğerse, kedi nerede?" diye konuştu.