GAPGündemi dijital platformlarında canlı olarak yayımlanan, moderatörlüğünü Gazeteci Mutlu Güneş'in yaptığı "Urfa'dan Bakış"ın yeni yayın dönemindeki ilk konukları GYY'miz Veysel Polat ve Kanal Urfa GYY Ferhat Özer oldu.
Programda, kamuoyunda tartışılan, belediyelerin gazete, televizyon ve internet sitelerine kestiği yüksek miktardaki faturalar masaya yatırıldı.
BİK denetiminde ilk olarak belediyelere kesilen faturaları sordu"
GYY'miz Veysel Polat, "Gazeteler ve internet haber siteleri denetimde Basın İlan Kurumuna (BİK) bağlıdır. Basın İlan Kurumu, Urfa merkez ve ilçelerdeki gazeteleri denetledi. BİK'in denetimde ilk istediği belgeler belediyelere kesilen faturalar oldu.
Büyükşehir ve ilçe belediyelerine 4 yıl boyunca kestiğimiz matbaa ve bültenler dâhil kestiğimiz bütün faturalar toplandı. 1 milyon 200 bin lira bir fatura çıktı. Peki, tartışılan 5-10-20 milyonluk faturalar neye karşılık kesildi?. Memleket bu haldeyse yolsuzluk, yozlaşma, hırsızlık varsa bunda Urfa basının da büyük payı var. Gazetemizin bir yıllık resmi geliri 1 milyon 500 bin diyoruz. Gazeteci kimliğini kullanarak bir belediyeye 5 -10 milyon fatura kesiyorsa bu memlekette basın da gazeteci de kalmaz. " şeklinde konuştu.
"Güçlü ve temiz bir basın gerekiyor"
Polat, "Televizyonlar, gazeteler, internet siteleri desteklenmelidir. Vatandaşlar abone olmalı, kurumlar reklam vermelidir. Gazetemizin gelirini bir tarafa bırakın. Maaşları, sigorta masraflarını, elektrik ve su giderlerini ödüyorsak şükür ediyoruz. Bu anlamda bize reklam veren kişi ve kurumlara, özellikle ülkemizde yerel basının en büyük dayanağı Basın İlan Kurumu'na minnettarız. Demokratik hukuk devleti ve temiz bir memleket için; güçlü ve temiz bir basın gerekiyor." dedi.
"Milyonluk faturalar sus payı içindir"
Polat, "Bugüne kadar GAPGündemi olarak 2 bine yakın program yaptık. Sanat ve kültür programları yaptık. Siverek'in il olması için programlar yaptık. Harran'ın tanıtımı ile ilgili yüzlerce program yaptık. Hiçbiri abonemiz bile değil. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, yaptığımız sanat ve kültür programına sponsor da olmadı, teşekkür bile etmeyip görmezden geliyorlar. Diğer taraftan gidip birisine 5 milyon fatura kesmişler. Bu fatura neyin karşılığıdır? Ortada bir iş, eser yoksa; kirli işlerin karşılığıdır. Onun kalemini ve ismini satın alıyorsun. Bunu el altından şahsi rakibine karşı kullanıyorsun ve itibar suikastı yapıyorsun. Tetikçilik ve yağcılık yapıyorsun.
Bu gibi kişiler yolsuzlarda sana aracı, yol gösterici ve komisyoncu oluyorlar. Bunlar gazeteci değildir. Haber yazmasını ve fotoğraf çekmesini bilmezler. Toplum içerisinde bir ağırlığı ve saygınlığı yok. Bu insanlara milyonları veriyorsanız o zaman siz de kirli ve yanlış işler yapıyorsunuz demektir. Bu milyonluk faturalar da bunlara verdiğin 'sus' payıdır. Sus payı değilse faturalar neyin karşılığıdır söylesinler." ifadelerini kullandı.
"Gazeteciler günah keçisi seçiliyor"
Belediyelere kesilen faturaların sözde tanıtım için kesildiğini belirten Kanal Urfa GYY'si Ferhat Özer, "Televizyonlar, gazeteler ve internet sitelerinin hepsinin belirli giderleri var. Personel maaşı ve sigortası, iş yeri kirası, enerji gideri gibi. Bazen gazeteciler günah keçisi seçiliyor. Belediye bir fatura kestiği zaman bunu bize 'sus payı' ya da avanta parası olarak kesilmiyor. Aldıkları PR'nin (Tanıtım) bedelini ödüyorlar.
Bizler, belediyelerin yaptığı hizmetleri kamuoyuna duyuyoruz. Bu bir PR'dir. Belediye Başkanı kendi PR'sini yapıyor. Bunu yapmasının bir bedeli vardır. Bunu sadece Urfa'daki basın mensupları yapmıyor. Bugün ulusalda muhalif olarak görünen televizyonların hemen hemen hepsinin belediyelere kestiği faturalar vardır. Bugün ulusaldaki televizyonlar kendilerine yakın olduğu belediyelerin PR'sini yaparak onlara fatura kesiyor." ifadelerini kullandı.
"Kesilen faturalarda "yapılan çalışmaların kamuoyuna duyurulması' ibaresi yazıyor"
Özer, "AK Parti'nin 31 Mart seçimlerinden önce MHP ve Kayyum atanan belediyeler olmak üzere 14 belediye başkanı vardı. Belediyeler tanıtımlarının yapılmasını istiyor. Zaten fatura kesilirken açıklama kısmına 'Yapılan çalışmaların kamuoyuna duyurulması' ibaresi yazılıyor. 10 belediye ile anlaşılma yapılmışsa her belediye bir haber gönderdiği zaman TV'de ya da gazetede 10 tane haber çıkıyor.
Şimdi iş tersine döndü. 6 DEM Belediyesi, 2 YRP Belediyesi var. Bunlar televizyon ve gazetelere abone olduğu zaman ve tanıtımlarını yaptırdıkları zaman biz DEM'in ya da YRP'nin televizyon ya da gazetesi mi olacağız. Bu bir PR çalışmasıdır." diye konuştu.
"Televizyonumuzun aylık 650 bin lira gideri var"
Özer, "Çok büyük meblağlı faturaları kabul etmiyorum. Akıl tutulması gibi. 5 yıl boyunca kamuoyuna yansıyan faturaların birini almadık. Televizyonlar aylık 250 bin lira TURKSAT'a para ödüyor. 12 çalışanımıza 48 bin 500 lira, maaş + SGK ödeniyor. Asgari ücretin altında maaş da vermiyoruz. Televizyon olarak ayda 650 bin lira masrafımız var." dedi.