GAPGündemi dijital platformlarında yayımlanan Meral Bayat'ın hazırlayıp sunduğu "Meral Bayat İle Biz Bize" programının canlı yayın konuğu Şanlıurfa Barosu Avukatlarından Ronayi Paydaş oldu.

Paydaş,  GAP ile kurak toprakların sulanmasında adil davranılmadığını ifade etti.

Paydaş, "Benim ilçem Hilvan’dan, Siverek, Bozova, Halfeti ve Birecik'ten gelen bu su, bu ilçeler dışında neredeyse kentin geri kalanını suluyor.

Bu su; Haliliye, Eyyubiye, Harran, Akçakale, Suruç, Viranşehir ve Mardin’e kadar gitti ne hikmetse yani başındaki ilçeler sudan faydalanamıyor.

Yanı başımızda Fırat ve biz yıllardır kuraklıkla mücadele ederken bu su Suriye’ye bile akıtılıyor. Küresel iklim krizinde, iklim değişikliği yaşadığımız ve yağışların düzensizleştiği bu dönemde her arazinin suya ihtiyacı var ve sulanması gerekiyor. Tüm bunların yanında bir yandan da suya sahip ilçelere de haksızlık yapılmasını hazmedemiyorum." dedi.

"GAP, yaralarımıza derman olmadı"

Paydaş, "GAP'ın başkenti Urfa'dayız. Urfa'nın ciddi sorun ve sıkıntıları var. GAP'ın kuruluş amacı da bu sorun ve sıkıntılara derman olmaktı. Lakin görüyoruz ki GAP, yaralarımızı sarması ve yaralarımıza derman olması gerekirken adil olmayan bazı durumlar ortaya çıkardı. Bahsettiğim gibi Şanlıurfa Barosu'nda çeşitli komisyonlarda görev aldım. Bu komisyonların bana yüklemiş olduğum misyon gereği bütün ilçeleri dolaşırım." dedi.

"Bazı ilçeler hiçbir şekilde GAP'tan faydalanmıyor"

Paydaş, "Özellikle son dönemlerde küresel iklim krizi ve kuraklık ile ilgili Ziraat Odası Başkanları ile görüşmeler yaptım. Bölgemiz son yıllarda çok kurak geçiyor. Çiftçilerimiz çok mağdur durumda. Ürünlerde rekolte kaybı var. Ani yağışlardan dolayı sel felaketi yaşandığından dolayı ürünler zarar gördü. Urfa'mız bir yarım adadır. Birecik, Halfeti, Bozova, Hilvan ve Siverek'e ait olan su, Harran'a, Akçakale'ye, Eyyübiye'ye ve Mardin'e kadar yetişiyor. Yaptığım ilçe ziyaretlerinde şunun farkına vardık. Harran ve Akçakale'ye giden su, sınırı geçerek Suriye'ye kadar gidiyor. Buraya giden sulardan bazı ilçeler hiçbir şekilde faydalanmıyor." ifadelerini kullandı.

"Hilvan'a, Siverek'e, Bozova'ya,  Halfeti'ye ve Birecik'e su verilmiyorsa bunda başka bir kasıt vardır"

Paydaş, " GAP'ta yatırımların yapılmasının başlıca sebeplerinden biri; düz olmasından kaynaklanıyor. Bazı arazilerde engebe ve zor koşullar olabilir. Artvin'e gidin bakın dağlar neredeyse gökyüzü ile birebir; ama orada devasa barajlar yapılmış. Çanakkale'de Kaz Dağlarını delen bir hükümet var. Buralara milyarlarca yatırım yapılmış. Urfa'da ise yanı başımızda küçük tepeleri engel sayarak Hilvan'a, Siverek'e, Bozova'ya,  Halfeti'ye ve Birecik'e su verilmiyorsa bunda başka bir kasıt vardır. Bu ilçeler hiçbir şekilde sudan faydalanamıyor. Bu ilçelerin en büyük özellikleri de en çok mevsimlik tarım işçilerini barındırmalarıdır." şeklinde konuştu.

"Fırat'ın yanı başındaki köylere su yok"

Paydaş, "Hilvan'ın çıkışında 12-13 köy var. Bu köylerin arazileri dümdüzdür. Bu köylerin arazisi 155 bin-160 bin dönümdür. Fırat Nehri'ne 4 km. uzaklıkta olmalarına rağmen buradan bir damla su alamıyorlar. Bu köyler yıllardır kuraklıkla mücadele veriyor." dedi.

Kaynak: GAPGündemi / Yüksel POLAT