GAPGündemi dijital platformlarında yayınlanan, İshak Polat ve Mutlu Güneş’in hazırlayıp sunduğu “Ekonomi Gündemi” programının canlı yayın konuğu olan Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdür Mehmet Aksoy, Tarımsal Üretim Modeli ve yeni Destekleme Modelini anlatırken özellikle suyun doğru ve tasarruflu kullanımının önemine dikkat çekti.
Suyun ve su kaynaklarının korunması lazım
Geçtiğim günlerde yapılan Tarımsal Kuraklık İl Kriz Masası toplantısı ve Elâzığ’da yapılan Fırat Havzasının Korunması toplantısına dair bilgiler veren Mehmet Aksoy: “Hemen şunu belirteyim. Özellikle Su Yönetimi Genel Müdürlüğümüz yeni kuruldu. Yaklaşık herhalde 5-6 yıllık bir geçmiş oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ve desteği ile su yönetimi olayını tepeden gören bir anlayışa geçildi.
Su yönetimi konusunda sulamayla ilgili olmayan kısmın DSİ sulamayla ilgili kısmını, Tarım Bakanlığı kısmını yani sulamayla ilgili olan kısmını DSİ ve il müdürlükleri projelendiriyor. Sizin dediğiniz kapalı devre sulama sistemi, suyun az tüketilmesi işi DSİ ile ilgili.
Şanlıurfa’da suyun tasarruflu kullanımı ile ve alınacak tedbirler ile ilgili Tarımsal Kuraklık İl Kriz Masası toplantısına ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri ile katıldı. Bunun yanı sıra Fırat Havzası Korunması toplantısına ise Sayın Vali Yardımcımızla beraber Elazığ'da, Elazığ Valisi ile onun koordinasyonunda yaptığımız toplantıda Fırat Havzası'nın korunması, Atatürk Baraj Göletinin kirlenmemesi, Birecik Barajı'nın kirletilmemesi, yağmur suların hasat edilmesi, özellikle belediyelerin kurakçıl peyzaj dediğimiz peyzaj çalışmalarına önem vermesi, az su tüketen bitkileri ve ağaçları peyzajda kullanmaları gibi konuları esas alan toplantıya katıldık” diyerek su ile ilgili katıldıkları toplantılara değindi.
Urfa’nın su kullanımını doğru analiz edersek Türkiye’deki birçok problemi çözmüş oluruz
Şanlıurfa’da üretilen pamuk, mısır gibi tarımsal ürünlerin suya ihtiyaç duyduğunu ve sulamada alınacak tedbirler ile suyun israf edilmesinin önüne geçileceğini belirten Aksoy alınacak tedbirlere ilişkin de; “Suyun tasarruflu kullanımı konusunda Büyükşehir Belediyelerimizin, ilçe belediyelerimizin ve valiliğimizle Tarım İl Müdürlüklerimizin yapması gerekenleri biz konu halinde listeledik. Urfa’da Sayın Valimizin başkanlığında yaptığımız toplantıda. Biz 30 tane başlık yapmıştık. Bu yaptığımız 30 tane başlığın 15 tanesi ulusal su konseyine yani tepedeki konseye iletildi. Çünkü bu 15 tanesi aynı zamanda ülke gerçeğiyle de örtüşüyordu.
Demek ki Urfa'nın problemlerinin büyük bir kısmı aslında Türkiye'nin problemleri gibi oluyor. Urfa'yı doğru bir şekilde analiz edip çözersek Türkiye'deki birçok problemi de çözmüş olacağız. Suyu tasarrufu konusunda ise; arıtmalar, evlerdeki atık sular, yağmur sularının hasadı, çatılardan akan sular, yer altı su barajları ile suyu biriktirmemiz lazım” dedi.
Suyu kirletmek kolay temizlemek çok zor. Herkese görev düşüyor
Dünya’da ve Türkiye’de temiz su kaynaklarının hızla kirlendiğini ve artan nüfusu doyurmak için gıdaya ihtiyaç olduğunu ve sulama suyuna olana ihtiyacın her geçen gün arttığını belirten Aksoy; Bizim suyu kirletmemek, korumak gibi bir hedefimiz var. Şimdi temiz suyu koruyamazsak kirletmek çok kolay. Ama temizlemek çok masraflı ve zor bir zaman alıyor.
Sanayide işte o sebebe diyelim ki siz arıtma kullanmıyorsanız, o suyu bir dereyle Atatürk Baraj Gölü'ne veriyorsanız veya baraj kıyısına, baraja kıyısı olan ilçelerdeki fosseptikleri arıtmadan bir yerde bir şekilde baraja akıtıp ondan sonra o baraj suyunu da içme suyu olarak kullanıyorsanız bu sıkıntılı olur.
Devletimiz bununla ilgili de hızlı bir şekilde aksiyon alıyor. İnşallah büyükşehir belediyelerimizin ilçe belediyelerimizin tamamının bu konuda yapmaları gereken çok şey var” diyerek suyun koruması için herkese görev düştüğünü dile getirdi.