Kültür - Sanat

MEHMET KURTOĞLU VE “İSYAN” ROMANI

URFA’DAN BİR YAZAR-BİR ROMAN.. SAYFALARLA ANLATILMASI GEREKEN ÖZELLİKLLERİ OLAN, YAYIMLANMIŞ 42 KİTABIYLA “KİTAP YAZMAYA DOYMAYAN” SEVGİLİ MEHMET KURTOĞLU’NU ANCAK BU KADAR KISA ANLATABİLDİM…

Abone Ol

Cihat KÜRKÇÜOĞLU

MEHMET KURTOĞLU VE “İSYAN” ROMANI

Şanlıurfalı araştırmacı yazar Mehmet Kurtoğlu'nun yeni eseri İSYAN, Çizgi Kitabevi Yayınevi tarafından yayımlandı.

Tanzimat Fermanı’nın ilanından yıllar sonra Tanzimat Kanunları’nın ulaştığı, devletin gözünde sürgünlerin mecburi ikamete tabi tutulduğu Urfa’da; İmparatorluk dışından gelen misyonerlerin ve seyyahların yıkıcı faaliyetlerinin.. Ermenilerin 1915 isyanıyla Osmanlı İmparatorluğu’nun çökmesini hızlandırmalarının tarihsel belgeler ve hatıratlar ışığında anlatıldığı bu romanda bir imparatorluğun çöküşü, bir şehrin yıkılışı.. Urfalı halk kahramanı Nazif’in trajik aşk hikâyesi ve hazin ölümü etrafında anlatılmış.

Kitapta payitaht şehri İstanbul’dan ayrı bir yaşam süren, devletin olmadığı, ağa ve şeyhlerin istediği gibi at koşturduğu, ilişkilerin parasal ve kaba güce dayandığı, otoriteden uzak Urfa anlatılıyor.

Kısacası Kurtoğlu; aşk, isyan, talan, cinayet ve kahramanlığın iç içe geçtiği bu şehir romanında; Urfa’nın 100 yıl önceki etnik yapısına, siyasi, sosyal ve kültürel yaşamına okuyucusunu götürüyor. Bir devrin trajik öyküsüne roman diliyle ışık tutuyor.

Bir solukta okuyacağınız romanda yazarın uzun yıllar boyunca çok sayıda tarih ve hatırat kitabını incelediği, sözlü kaynaklara ve yazılı belgelere başvurduğu hemen anlaşılıyor.

Şiir, Hikaye, Deneme, Biyografi, Gezi, İinceleme- Araştırma, Tiyatro, Sinema, Belgesel, Şehir Kültürü ve Röportaj’lardan oluşan yayımlanmış 42 kitabıyla yakından tanıdığımız Mehmet Kurtoğlu; Hece, Bir Nokta, Yedi İklim, TYB Akademi, Şehir Kültür, Türk Yurdu, İmaret ve Vakıflar Dergisi başta olmak üzere ulusal çaptaki dergilerde, Milli Gazete, Vatan Gazetesi ve GAPGündemi gazetelerinde yazdığı makaleleriyle, katıldığı kongre, sempozyum ve panellerde sunduğu bildirileriyle Türkiye’de, Balkanlarda ve Türki Cumhuriyetlerde adından söz ettiren bir yazar.

“İSYAN” romanıyla ve halen yazmakta olduğu iki romanıyla romancılık alanında da adından söz ettireceğini gösteriyor.

Mehmet Kurtoğlu’nu uzun uzun anlatmayacağım. Aşağıda verdiğim bazı bilgiler kendisinin edebiyat alanındaki yerini göstermeye yetiyor zannederim.

Anadolu Yazarlar Birliği “Üstün Hizmet Beratı” 2014; Türkiye Yazarlar Birliği Gezi Dalında Yılın Yazarı Ödülü 2014; ESKADER Şehir kitabı dalında yılın yazarı ödülü, 2018; Göbeklitepe Turizm Ödülü, 2022; Mesleğinde En İyiler Ödülü, Urfa Platformu, 2022; Şanlıurfa İl Kültür Turizm Müdürlüğü, TYB Kamu Yayıncılık Ödülü, 2009; VGM Yayınları, Yunus Nadi Ödülleri, Sosyal Bilimler Araştırma Ödülü, 2010; VGM Yayınları, ESKADER (Edebiyat Sanat Kültür ve Araştırma Derneği Kamu yayıncılığı Ödülü, 2010; Vakıflar Genel Müdürlüğü Yayınları TYB Yılın Kamu Yayıncılık Ödülü, 2015; Vakıflar Dergisi, Türkiye Dergiler Birliği, Akademik Dergi Ödülü, 2020 başta olmak üzere aldığı onlarca ödül O’nun edebiyat alanındaki başarılarını anlatmaya yetiyor zannederim.

1969 Urfa doğumlu Mehmet Kurtoğlu halen Vakıflar Genel Müdürlüğü Kültür ve Tescil Daire Başkanlığında Yayın Müdürü görevini sürdürüyor ve Genel Müdürlüğün yayımladığı dergi ve kitapların editörlüğünü başarı ile yürütüyor.

Birçok sivil toplum kuruluşunda faal üye görevi yanında 2014 yılından bu yana da Türkiye Yazarlar Birliği Genel Sekreterliği görevinde bulunuyor.

Sevgili Kurtoğlu’na başarılarının devamı dileklerimi sunuyorum.