Urfa'nın, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dâhil olduğu bu dönemde, ilk adım, 23 Ekim’de düzenlenecek lansman etkinliği ile başlayacak.
Bu özel etkinlikte, Şanlıurfa’nın müzik kültürü ve gastronomi zenginliğini, tüm renkleri ve tatlarıyla dünyaya tanıtılacak.
Etkinlikte Şanlıurfa’nın müzik mirasını ve geleneksel müzik formlarını yansıtan "Dünden Bugüne Şanlıurfa'da Müzik" konulu bir sergi yer alacak. Yerel sanatçıların performansları, dinleyicilere müziğimizin evrensel değerlerini ve şehrin eşsiz mutfak kültürünü sunacak.
Lansmana diplomatik temsilciler, büyükelçiler, Urfa’da işbirliği yapılan uluslararası sivil toplum kuruluşlarının Türkiye temsilcileri ve köşe yazarları da davet edildi. Şanlıurfa’nın uluslararası alandaki görünürlüğünü artırılması ve kültürel değerlerin daha geniş kitlelere ulaştırılması hedefleniyor.
Şanlıurfa’nın zengin kültürel geçmişi ile UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılımının sağlayacağı fırsatlar, bu etkinliğin en önemli başlıklarından birini oluşturacak. Müzik şehri olarak tanınmak, yerel sanatçıların uluslararası platformlarda daha fazla görünürlük kazanmasını sağlarken, gastronomi alanında da büyük bir potansiyel oluşturacak.
Ayrıca, UNESCO Müzik Şehri olarak Şanlıurfa’mız 2026 yılında UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısına ev sahipliği yapmak için aralarında Kansas City (ABD), Belfast (Kuzey İrlanda) ve Da Lat (Vietnam) şehirlerinin de yer aldığı adaylarla yarışacak.
Bu kapsamda Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, Cumhuriyet Gastronomi Merkezi'nde basın mensuplarıyla buluştu.
"Büyük lansman etkinliğimizi büyük bir coşkuyla kutlamak istiyoruz"
Gülpınar, "Şanlıurfa'nın müziği, halk müziğimizin bir parçası olarak tarih boyunca bizlere duygusal deneyimler sunmuş ve köklerini derinlerinden almıştır. Geleneksel enstrümanlarımızın ve melodilerimizin her biri dinleyiciyi farklı bir dünyaya götürmektedir.
Bu bağlamda Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak 23-24 Ekim tarihlerinde düzenleyeceğimiz büyük lansman etkinliğimizi büyük bir coşkuyla kutlamak istiyoruz.
Bunun için bakanlıktan onay içinde gerekli prosedürü geçirdik ve bakanlık onayına sunduk. İnşallah onaylandıktan sonra tamamen UNESCO müzik şehri olarak ilan edilmiş olacağız. Bu etkinlik sadece yerel bir olay olmanın ötesinde dünya genelinde müzik şehirleriyle kültürel zenginlikleri paylaşmayı hedefleyen geniş bir anlam ve amaca sahiptir. "ifadelerini kullandı.
"Bu katılımlar, Şanlıurfa'nın kültürel mirasını korumak ve tanıtmak konusundaki çabalarımıza da büyük bir katkı sağlayacaktır"
Gülpınar, "Şanlıurfa kültürel zenginlikleri ve tarihi değerleri ile öne çıkan bir şehir olarak Uluslararası bir etkinliğe ev sahipliği yapacaktır. Bu önemli organizasyona 6 kıtadan 24 büyükelçi katılacak, ayrıca tarihi kentler Birliği Başkanı Mansur Yavaş ve encümen üyeleri de etkinlikte yer alacaklardır. Etkinlik, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Büyükşehir meclis üyeleri ve ilk protokolü ile birlikte üniversiteden akademisyenlerin katılımı zenginleşecektir.
Bu katılımlar, Şanlıurfa'nın kültürel mirasını korumak ve tanıtmak konusundaki çabalarımıza da büyük bir katkı sağlayacaktır. Etkinliğimize Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan sunum ve interaktif gösteriyle başlayacaktır. Bu gösteride şehrimizin zengin müzikal mirasını ve kültürel değerlerini hep birlikte keşfedeceğiz." ifadelerini kullandı.
"Şanlıurfa'nın eşsiz yöresel lezzetlerini tanıtacağız"
Gülpınar, "Türk müziğine önemli katkılarda bulunan sanatçılarımıza müziğe katkı onur ödülü vereceğiz. Ödül takdiminden sonra Şanlıurfa'nın eşsiz yöresel lezzetlerini tanıtacağız. Misafirlerimiz, zengin mutfak kültürümüzün öne çıkan tatlarını deneyimleme fırsatı bulacak.
Bu sunum hem damak zevkine hitap edecek hem de şehrimizin gastronomi zenginliğini de gözler önüne serecektir. Etkinliğimiz zengin bir konser programıyla devam edecektir. Şanlıurfa'nın müzik kültürünü yansıtan çeşitli performanslar sergilenecek." dedi.