GAPGündemi dijitalde canlı olarak yayımlanan moderatörlüğünü Muharrem Çelik'in yaptığı Şanlıurfa'da Kültür ve Sanat Programının bu haftaki konuğu fırçasını boyaya dokundurmasıyla binlerce güzel esere imza atan Ressam- Emekli Öğretmen Ali Korkmaz oldu.
Korkmaz programda Çelik tarafından sorulan soruları yanıtladı.
"İlkokul ve ortaokulda resim ile ilgili yarışmalara katıldım"
Daha ilkokuldayken resim yapmaya ilgi duyduğunu belirten Korkmaz, "İlkokulda resme ilgi duymaya başladım. O zaman kuru boya ve kara kalem ile resim yapıyordum. Resim yaptıkça daha çok resim yapmak istedim. İlkokul üçüncü sınıfta babam bana, 'Neden dersine çalışmıyorsun ve hep resim yapıyorsun?' dedi. Babama saygımdan dolayı cevap vermedim. Öğretmenim bana, 'Neden resim yapmıyorsun?' dedi. Bende öğretmenime, 'Babam resim yapma dersine bak diyor.' diye cevap verdim. Öğretmenim babamı çağırttı. Öğretmenim babama neden resim yapmadığımı sordu. Öğretmenim babama resim yapmadığım takdirde sınıfta kalacağımı söyledi. O günden sonra babam ortaokula kadar bana resim konusunda bir şey demedi. İlkokul ve ortaokulda resim ile ilgili yarışmalara katıldım. Liseden sonra eğitim enstitüsüne geçtim. Orada da resim yapmaya devam ettim." şeklinde konuştu.
"İlk sergimi 1977 yılında açtım"
Eğitim Enstitüsünde resme nasıl devam ettiğini anlatan Korkmaz, "Eğitim Enstitüsünde okuduğum zaman Ressam Hasan Rastgeldi hocamız vardı. O'na resim yapmak istediğimi söyledim. En başta resim yapmama sıcak bakmadı. Bir gün kendisiyle beraber resim atölyesine indim. Fransız Ressam Claude Monet'in köprü resmini önüme koydu ve çizmemi istedi. Bende resmi büyük bir heyecanla çizmeye başladım. Bir süre sonra atölyeye döndüğünde çizdiğim resmi gördü ve beğendi. Daha sonra Hasan Hoca, atölyesinin anahtarını bana verdi. Bende atölyeye giderek resim yapıyordum. 1977 yılında Hasan Rastgeldi'nin destekleriyle Urfa Halk Eğitim Merkezinde ilk sergimi açtım. 1980 yılında da 40 resimden oluşan resimlerimi sergiledim. Bu 40 resmi Şanlıurfa Valiliği Özel Kalemi satın aldı." diye konuştu.
"Çalışmalarımın % 80 ile % 90 Urfa ile ilgilidir"
Urfa'da resim alanında birçok konunun olduğunun altını çizen Korkmaz, "Benim Urfa ve özgün çalışmalarım var. Çalışmalarımın % 80 ile % 90 Urfa ile ilgilidir. Urfa'da resim ile ilgili konu çoktur. Bugün her mahallemiz, çarşımız, köylerimiz ve yaşantılarımız bir konudur. Ben bu konuları neden başka yerlerde tanıtmayayım ki? Urfa'da böyle bir sanatçı ve yaşantı olduğunu bilsinler. Bugün 'Bakırcılık' unutulan sanatlarımızdan biridir. Bakırcılıkla ilgili resimler yaptım. Keçecilik vb. unutulan sanatlarımız ile ilgili resimler yaptım. Bu yapılan resimler gelecek için bir belgedir. Türkiye genelinde yazı, sergi ve resim için 60 ilde çalışmalarım oldu. Bu işi yapmayı seviyorum benim için maddiyat önemli değildir. Yaptığım çalışmalarım bana mutluluk veriyor." dedi.
"Yılların bana verdiği bir tecrübe var"
Tablolar yanında duvar yazıları da yaptığını hatırlatan Korkmaz, "Resmi kurumların duvarlarına resim yaptığını ifade eden Korkmaz, "Urfa'daki Okulların, hastanelerin, kreşlerin, özel rehabilitasyon merkezlerinin duvar resimlerinin çoğunu ben yaptım. Çalışmaktan büyük zevk alıyorum. Organize Sanayi Bölgesi'nde büyük duvar yazılarını yaptım. Yılların bana verdiği bir tecrübe var." ifadelerini kullandı.
"Bir sanatçının kendini ispat etmesi çok kolay"
Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte resim alanında önemli gelişmelerin olduğunu ifade eden Korkmaz, "Teknoloji eskiden bu kadar ilerlememişti. Eskiden bir sergi açtığımız zaman birkaç kişi gelir, görür ve 'elinize sağlık' derdi. Şu an ise bir resim yaptınız mı internet ortamında dünyanın her tarafından görülüyor. Bugün bir sanatçının kendini ispat etmesi çok kolaydır. Eğitim almadığım halde bu kadar güzel resimler yapıyorsam bu Allah'ın bir lütfudur." dedi.
"Paris'te naif ressamlar toplantısına katıldım"
Yurt dışında da resim çalışmalarına katıldığını ifade eden Korkmaz, "Yeşil pasaport çıkararak eşimle birlikte Almanya'nın Stuttgart kentine gittik. Orada Krallar Meydanı'nda sanatçılar resim yapıyorlardı. Orada bir büyük resim yaptım. Bu kadar büyük bir resmi bu kadar kısa bir sürede yaptığımı görenler şaşırdı. Daha sonra Bosna Hersek, Macaristan, Fransa'ya gittim. Paris'te naif ressamlar toplantısına katıldım. Resimler oradaki şehrin yöneticilerine hediye ettim." ifadelerini kullandı.
"Hangi meslekten olursa olsun ne iş yaparsak yapalım hakkını verelim"
İnsanın ne yaparsa yapsın işini en iyi şekilde yapması gerektiğini vurgulayan Korkmaz, "Resim insana çok güzel duygular kazandırır. Allah işini güzel yapanları sever. Ben işimi en güzel şekilde yapmak zorundayım. İster bir lira olsun ister on lira olsun. İşimi iyi yapmak bana insanlığımı kazandırıyor. İşimi disiplin içinde yaparım. İşimden taviz verdiğim zaman kendi ananelerimizi kaybederiz. Hangi meslekten olursa olsun ne iş yaparsak yapalım hakkını verelim. İşini güzel yapacaksın. İşini güzel yaptığın zaman toplumda bir değer ve yerin olur." dedi.
Ali Korkmaz Kimdir?
1957 yılında Şanlıurfa'nın Kendirci Mahallesi'nde dünyaya geldi.
İlk, orta ve Lise eğitimini Şanlıurfa'da bitirdi. Yüksek eğitimini Urfa Eğitim Enstitüsünde tamamladı. Kahramanmaraş ve Urfa'da uzun yıllar sınıf öğretmenliği yaptı. Küçük yaşlardan itibaren resim yapmaya başladı. Türkiye'nin ve dünyanın birçok yerinde resim çalışması yaptı. Halen çalışmalarına devam etmektedir.
Evli ve 4 çocuk babasıdır.