GAPGündemi'de moderatörlüğünü Muharrem Çelik'in yaptığı "Şanlıurfa'da Kültür ve Sanat" programın canlı yayın konuğu Sosyal Hizmet Uzmanı Şair-Yazar Aşir Kayabaşı oldu.

Kayabaşı programda hükümlü ve tutuklularla ilişkilerini ve meslekte yaşadığı bazı unutamadığı anıları paylaştı.

Kayabaşı, programda Ahmet Arif'in "Anadolu" şiiri ve yazdığı şiirleri okudu.

İsminin ne anlama geldiği ile ilgili soruyu yanıtlayan Kayabaşı, "İslam tarihinde ve Urfa'mızda özel bir yeri olan Hicri ayının ilk ayı olan Muharrem ayında doğdum. Muharrem'in 10. gününde doğduğum için bana Arapça 10 anlamına gelen 'Aşir' ismi konulmuş. Biz Kısaslılar acıları bal eyleyen bir inanca sahibiz. Urfa'mız tarih boyunca hep ehlibeyt sevendir. Urfalı Şair Avni ve Şair Abdi'nin ehlibeyt üzerine şiirler yazmıştır." ifadelerini kullandı.

"Hapishanede çalışmak çok zor sanattır"

43 yıl boyunca cezaevinde çalıştığını ifade eden Kayabaşı, "Urfa Kapalı Cezaevinde 43 yıl çalıştım. Kimse bu kadar uzun çalışamaz. Hapishanede çalışmak çok zor sanattır. Şuna inandım benim mesleğime en çok ihtiyaç duyulan kurum mahpushaneydi. O günün şartları çok zordu. İnfaz yasamıza göre; ceza infaz kurumları kapalı cezaevi, yarı açık cezaevi ve açık cezaevi olarak düzenlenmiştir. Kapalı cezaevleri dışarıyla irtibatı olmayan cezaevleridir. Adalet Bakanlığı özellikle hükümlü ve tutuklularla empati kurmamız açısından sosyoloji ve psikoloji derslerine bizim girmemizi uygun görmüştür. Ayrıca kültür dersleri programı vardı. Urfa'daki tutukluların en büyük sorunu okur-yazar olmamasıdır. Okuma yazma kursları açtık ama kimse ders vermeye gelmek istemiyordu. Buna rağmen Cuma Özyavuz ve Mahmut Karadağ hocalarımızla ilköğretimi böyle başlattık. Okuma yazma öğrenen tutuklular okuma yazma öğrenerek kendi mektuplarını kendisi yazdı." dedi.

Şair-Yazar Aşir Kayabaşı kimdir?
 

1956 yılında Şanlıurfa'nın Kısas kırsal Mahallesi'nde doğdu.

Babasının görevi icabı bir süre Bozova ve Siverek'te yaşadı.

Ortaokul ve Liseyi Urfa'da tamamladı.

Üniversiteyi Hacettepe Üniversitesi'nde tamamladı.

Üniversiteyi bitirdikten sonra 1978 yılında Urfa Kapalı Cezaevine Sosyal Hizmetler Uzmanı olarak atandı.

Bugüne kadar 5 kitabı yayımlandı.

Editör: Seda Nur ŞAHİN