İshak Polat’ın hazırlayıp sunduğu “Yaşamın İçinden” programının konuğu olan Taş Tepeler Projesi Koordinatörü, Göbeklitepe, Karahantepe Kazı Başkanı Prof.Dr.Necmi Karul devam eden kazı çalışmalarına ilişkin soruları cevaplandırdı.
Kazılarda maksimum süreyi en verimli şekilde kullanmaya çalışıyoruz
Göbeklitepe ve Karahantepe’de yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Prof.Dr.Necmi Karul, “Mevsim itibariyle kazılarda görev alan Akademisyen ve öğrencilerin görev ve kurumlardaki mesaileri dikkate alınarak kazılar yaz aylarında yapılıyor. Bu şartlar göz önünde bulundurulduğu zaman kazı süresi yaklaşık 3 buçuk 4 ayı bulabiliyor. Ama sadece kazı yapmak değil bulduğumuz bilgileri veriye dönüştürmemiz gerekiyor. Yani kazılar sonrasında çalışmalar yıl boyu devam ediyor. 4 yıldır devam eden Taş Tepeler Projesi bayağı bir yol kat edilmiş durumda. Kazı yapılan alanlarda kalabalık ekipler halinde çalışmanın ve maksimum süreyi en verimli şekilde kullanmak önemli” diye konuştu.
10 Ayrı noktada kazı çalışmaları sürdürülüyor
Taş Tepeler Projesi hakkında da açıklamalarda bulunan Prof.Dr.Necmi Karul, “Şanlıurfa 90’lı yıllardan itibaren neolitik çağ araştırmalarına sahne olan bir kent. Göbeklitepe kazılarının ardından 2019 yılında bu araştırmalara Karahantepe de eklendi. Karahantepe kazılarının başlaması bize Göbektiletepe’nin yalnız olmadığını gösterdi. Daha fazla kitlenin bundan haberdar olması Karahantepe kazılarıyla gerçekleşti diyebiliriz.
Hemen ardından da Kültür ve Turizm Bakanlığımız Taştepeler Projesini hayata geçirdi. 2021 yılı itibariyle de şu anda bu proje kapsamında Göbektilepe ile çağdaş 10 ayrı noktada kazı çalışmalarını yürütüyoruz” ifadelerine yer verdi.
Bakanlığın desteği mutluluk verici ve aynı zamanda motive edici
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un Taş Tepeler Projesine verdiği desteğe ilişkinde soruları cevaplandıran Prof.Dr.Karul; “Biz, Arkeologlar bilimsel çalışmalarımızı yapmakla mükellef insanlarız. Bu çalışmalara olanak sağlanması, Taş Tepeler gibi büyük ölçekli bir projeye olanak sağlanması, desteklenmesi bu projede görev alanları mutlu etmenin ötesinde bu proje bağlamında Bakanlığımızın arkeolojiye bakışı motive edici.
Bakan Bey'in bunda lokomotif rolü ortada zaten. Bu projenin başından beri hamiliğini yapan ve bugüne kadar da takip eden bir isim. Dolayısıyla bürokrasinin arkeolojiyi bu ölçüde desteklemesi, değer vermesi bizim buradaki çalışmalarımızda da son derece motive edici” dedi. Aynı desteği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Şanlıurfa Müze Müdürlüğü başta olmak üzere Valilik gibi Şanlıurfa’daki tüm kurumların ellerinden geldiği ölçüde sahip çıktığını dile getirdi.
Karahantepe Projesi dünyanın en iyileri arasına seçildi
Taş Tepeler Projesinin yurt içi ve yurtdışında gördüğü ilgiye ilişkin soruyu da cevaplandıran Prof.Dr.Karul; “2 Yıl içerisinde Taş Tepeler Projesi ile ilgili ben 40 yakın ülkede konferans verdim. Bunun dışında ben ve projede benim gibi görev alan meslektaşlarımın verdiği bildiri sayısı saymadık ama 100’ün çok çok üzerindedir.
Bunlar çok farklı yerlerde gerçekleşir. Kimi zaman bürokratların olduğu yerde kimi zaman vatandaşların olduğu yerde, akademide, üniversitede. Hem ülkemizde hem dünyada Taş Tepeler Projesini tanıtmaya, bildiklerimizi, öğrendiklerimizi anlatmaya özen gösteriyoruz. Çin de bunlardan bir tanesiydi. Çin’de gerçekleşen şey bir davet üzerine oluştu.
5. Şangay Arkeoloji Formunda Karahantepe Projesi dünyanın en iyi projelerinden biri olarak seçildi. Bu; 32 ülkeden 970 hakemin değerlendirmesiyle alınan bir karar. Buna siz başvurmuyorsunuz. Projenin bilinirliğinden kaynaklanan bir durumla, bir meslektaşınız sizi öneriyor ve dediğim hakemin değerlendirmesiyle seçiliyor. Bu çok gurur verici, çok mutluluk verici. Diğer taraftan meslektaşlarımız tarafından uluslararası düzeyde takdir görmek bizim için onur verici ve onur verici” dedi.
Prof.Dr.Necmi Karul, İshak Polat tarafından yöneltilen diğer sorulara da cevap vererek merak edilen birçok konuya ilişkin açıklamalarda da bulundu.