Tescilli ürünleri ve tarımsal alanda kurumsal araştırmalarının yanı sıra çiftçilere yönelik paydaş kurumlar ile birlikte eğitim çalışmaları ile adından söz ettiren GAPTAEM bir başarılı etkinliğe daha imza attı.
GAPTEM tarafından Talat Demirören Araştırma İstasyonunda Tarla Günü etkinliğinde Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen ve tescili alınan AZOTEK-1 Mikrobiyal Gübresi, GAPTAEM tarafından tescil edilen Şanlıbey kırmızı mercimek çeşidinde uygulandı.
“Mikrobiyal Gübre Uygulamalarının Yaygınlaştırılması” projesi kapsamında düzenlenen etkinliğe GAPTEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, Şanlıurfa TKDK İl Koordinatörü Mehmet Uçman, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, Özem el sektör temsilcileri, ilgili kurum temsilcileri, çiftçiler ve öğrenciler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner’in ardından Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy , H.Ü. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz konuşmalarını gerçekleştirdi.
Yapılan protokol konuşmaların ardından Mikrobiyal gübrenin uygulandığı Şanlıbey mercimeğinin olduğu alana geçen katılımcılara yönelik Proje yürütücüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Nesibe Devrim Almaca tarafından proje hakkında detaylı sunum gerçekleştirdi.
Nesibe Devrim Almaca yaptığı sunumda; Türkiye topraklarının genel olarak organik maddece fakir ve mikrobiyal aktivitelerinin düşük olduğunu belirterek, Tarımsal üretimde nüfus artışının oluşturduğu baskıdan dolayı yoğun kimyasal gübre kullanımını teşvik edildiğini, bunun da Ülke ekonomisine maliyet getirmekle beraber yanlış ve aşırı kullanımdan dolayı toprakların kirlenmesine, verimliliklerinin düşmesine neden olduğunu belirterek Mikrobiyal Gübrelerin baklagillerde kullanımıyla hem ülke ekonomisine hem de toprakların sürdürülebilir kullanımına katkı sağlanmasının hedeflendiğini dile getirdi.