Bazı sosyal medya ve haber sitelerinde yer alan “ 11 İlde mısır ekimi yasaklandı” haberlerine tepki gösteren Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy haberleri yalanlayarak su kısıtı olan yerlerde münavebe uygulamasının hayata geçirildiğini belirtti.
Dane mısır üretimi yasaklanmamıştır!
Mehmet Aksoy iddialara karşı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; “Bugün bazı haber sitelerinde ve sosyal medya hesaplarında “11 ilde mısır ekimi yasaklandı” haberi gerçeği yansımamaktadır. Suyu merkeze alan Tarımsal Üretim Planlaması ile su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı hedeflenmektedir. Yeni Destekleme Modeli ile yer altı sularının yetersiz olduğu ve su kısıtı olarak belirlenen 52 havzada planlı üretim yapan çiftçilere temel ve planlı üretime ilave su kısıtı desteği adıyla ilave destekler sağlanmaktadır. Dane Mısır ekimi yasaklanamamıştır. Bakanlıkça yer altı sularının yetersiz olarak belirlendiği 11 ilimizin 52 havzasında Tarımsal üretim planlaması kapsamında münavebede 4 yılda bir aynı tarlaya bir kere mısır ekilebilecektir. Su kısıtı olan illerde suyu az tüketen ürün ekenlere ilave olarak su kısıtı desteği verilecektir. Ayrıca; Modern ve basınçlı sulama sistemlerine sağlanan hibelerle sulamada verimi 2030 yılına kadar %60 seviyesine kadar yükseltmek hedeflenmektedir” ifadelerine yer verdi.
Yeni Tarımsal Üretim Modeli su merkezli olarak şekillendirildi
Geçtiğimiz günlerde de GAPGündemi’nden İshak Polat ve Mutlu Güneş’in hazırlayıp sunduğu “ Ekonomi Gündemi” programına konuk olan Mehmet Aksoy, bu yıl hayata geçirilen Tarımsal Üretim Modeli ve yeni Destekle Modeline ilişkin yaptığı açıklamada Türkiye’nin su stresi yaşadığını ve yeni modelin su merkezli üretim planı olduğunu belirterek; “ Dünya nüfusu hızla artarken artan nüfusa göre gıda ihtiyacı da hızla artıyor. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda gıda üretiminde suya olan ihtiyaç ta hızla artıyor. Türkiye su zengini bir ülke olmadığı gibi su stersi yaşayan bir ülkedir. Yeni Tarımsal Üretim Planlaması suyun tasarruflu kullanımı üzerine planlanmış bir modeldir” diyerek yeni destekleme modelinin de bu üretim modeline göre şekillendirildiğini ifade etmişti.