Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırma Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü (GAPTAEM) GAP Bölgesindeki yerel incir çeşitlerini tarıma kazandırıyor.

İncir2

GAPTAEM, Tohum ıslahı, tarım makine ekipmanları tasarımı, Ata tohumları, hayvancılık çalışmalarının yanı sıra çiftçiler tarafından kullanılan bir çok tohum çeşidini Türkiye ekonomisine ve çiftçilere kazandırdı.

İncir3

 GAPTAEM, 2019 yılında İncir Araştırma İstasyonu ile ortaklı yürüttüğü TAGEM destekli  ‘İNCİR ANAÇ ISLAHI 1. AŞAMA’ projesinin Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinden sorumlu enstitü olarak SİİRT, TUNCELİ, MARDİN, DİYARBAKIR, ŞANLIURFA, ELAZIĞ, GAİANTEP, ADIYAMAN, MALATYA, ŞIRNAK  illerinde araştırma çalışmaları başlattı.

İncir4

Dr. Sibel Akkuş Binici başkanlığında yürütülen çalışmalar neticesinde; tespit edilen 57 incir türünden öne çıkan 7 tür için çeşit ve tescil işlemi gerçekleştirilecek.

İncir5

Yürütülen incir ıslah çalışmasına ilişkin gazetemize açıklamada bulunan GAPTAEM personeli Dr. Sibel Akkuş Binici; “2019 yılında  İncir Araştırma İstasyonu ile ortaklı yürüttüğümüz TAGEM destekli  ‘İNCİR ANAÇ ISLAHI 1. AŞAMA’ projesinin Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinden sorumlu enstitü olarak SİİRT, TUNCELİ, MARDİN, DİYARBAKIR, ŞANLIURFA, ELAZIĞ, GAİANTEP, ADIYAMAN, MALATYA, ŞIRNAK illerinde survey çalışmaları yapıldı.

İncir6

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde (25 GENOTİP), Şanlıurfa; Bozova, Halfeti, Siverek, Adıyaman; Kahta, Gerger, Gaziantep; Şahinbey, Şehitkamil, Mardin; Derik, Kızıltepe Diyarbakır; Çermik, Eğil Siirt; Aydınlar, Kurtalan, Eruh, Pervari Doğu Anadolu Bölgesinde (24 GENOTİP) Malatya; Yeşilyurt, Darende Elazığ; Sivrice, Maden Tunceli; Merkez, Mazgirt, Pertek, Ovacık olmak üzere seleksiyon bölgelerinden toplamda 49 GENOTİP işaretlenmiştir.

İncir7

İşaretlenen genotiplerden çelik alımı yapılarak köklendirme çalışmaları yapılmıştır. 2024 yılı  TAGEM grup toplantısında ‘İNCİR ANAÇ ISLAHI 2. AŞAMA’ projemizde kabul edilerek 2025-2029 yılları arasında devam edecektir” dedi.

İncir8

GAPTAEM Müdürü Dr. İbrahim Halil Çetiner ise gazetemize yaptığı açıklamada sahada yapılan çalışmalara  ilişkin bilgi vererek; “İncir anaç ve Aşı çalışmaları kapsamında yapılan çalışmalarda;

İncir9

Serince araştırma istasyonumuz da 1996 yılında kurulmuş olan incir bahçemizin Şanlıurfa geneli incir anaç genotipleri koleksiyon parseli olduğu saptanmış. Enstitümüze ait hali hazırdaki  bahçemizde bodur anaçlar olduğu tespit edilmiştir.

İncir10

Bu anaçlar üzerine bölgemiz için kıymetli 4 çeşit aşılanarak ön çalışma yapılmıştır.

İncir11

Bu yönde çalışmalarımızın projelendirilerek devam etmesi planlanmaktadır” diyerek çalışmaların   ‘İNCİR ANAÇ ISLAHI 2. AŞAMA’ projesi kapsamında   2025-2029 yılları arasında devam edeceğini dile getirdi.

Kaynak: GAPGündemi / İshak POLAT