Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bugün 20 bin öğretmen ataması yapılacağını açıkladı. Bakan Tekin’in açıklamasına göre, sınıf öğretmenliği için 3 bin 263, özel eğitim öğretmenliği için 2 bin 499, rehberlik öğretmenliği için bin 597, din kültürü ve ahlak bilgisi bin 594, İngilizce 968 öğretmen atanacak.

Atamalara ilişkin açıklanan sayı Şanlıurfa’daki eğitim sendikalarını memnun etmedi. Sayıyı yetersiz bulan sendika temsilcileri, atamada aslan payının, öğretmen açığının 10 binleri bulduğu Şanlıurfa’ya verilmesi gerektiğini aktardı. Sendika yöneticileri ayrıca mülakatların da kaldırılmasını istiyor.

COŞKUN: ŞANLIURFA’YA POZİTİF AYRIMCALIK YAPILSIN

BİHA’ya açıklamalarda bulunan Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) ve Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Coşkun, açıklanan atama sayısının yetersiz olduğunu dile getirdi. Coşkun, atama sayısını daha fazla beklediklerini belirterek şunları söyledi:

"Milli Eğitim Bakanımız Yusuf Tekin 20 bin öğretmen atamasının yapılacağını açıkladı. Branş bazında da dağılımı belirtti. Özellikle sınıf öğretmenliği ihtiyacının 3 bin 263 olduğunu da söyledi. Şanlıurfa'nın öğretmen ihtiyacı zaten 10 bin. Dolayısıyla Türkiye genelinde 20 bin sayısı gerçekten az. Biz bunun daha fazla olmasını bekliyorduk."

“İLAÇ OLMAYACAK”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendi verilerine göre, 70 binden fazla ücretli öğretmen çalıştığını ve 100 binin üzerinde öğretmen ihtiyacı olduğunu hatırlatan Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Siz bu veriler bazında kalkıp 20 bin atama yaparsanız kesinlikle yetersizdir. İhtiyacı karşılayan bir rakam değildir. Urfa'da 10 bine yakın bir öğretmen ihtiyacı, yapılan ve yapımı devam eden yüzlerce okul var ve bu sayı gerçekten yetersiz, sayının artırılması gerekiyor. Bu sayı kesinlikle yetmeyecek ki Bakan Yusuf Tekin'in açıklamış olduğu 3 bin 263 sınıf öğretmeni belki de sadece Urfa'nın ihtiyacı olan sınıf öğretmenidir. Siz bunu 81 ile dağıttınız. Dolayısıyla bu bahsedilen 20 bin sayısı ilaç olmayacaktır."

“ASLAN PAYININ MUTLAKA ŞANLIURFA'YA VERİLMESİ GEREKİYOR”

İbrahim Coşkun, mülakatın da kesinlikle kaldırılması gerektiğinin altını çizdi. Coşkun, "Çünkü öğretmen arkadaşlarımız KPSS'ye girmiş atama hakkını elde etmişler. O yüzden direkt atamalarının yapılması gerekiyor" dedi.

Siyasilere de seslenen Coşkun, "Siyasilerin birebir iletişime geçip bu 20 bin öğretmen atamasındaki aslan payının mutlaka Şanlıurfa'ya verilmesi için çalışmaları gerekiyor. Urfa'ya pozitif ayrımcılık yapılarak en fazla öğretmen atamasının kente yapılması gerekiyor. Şanlıurfa'ya 20 bin öğretmen atamasından benim tahminim 2-3 bin öğretmen düşecek. Ama bu sayının kesinlikle artması gerekir. Çünkü Urfa'nın bu konuda açığı çok fazla. Biz de genel merkez üzerinde bu baskıyı kurup öğretmen sayısını fazlalaştırma adına elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

ORUÇ: 20 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI YETERSİZ

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Şanlıurfa Şube Eşbaşkanı Murat Oruç da 20 bin öğretmen atamasının yetersiz olduğunu düşünüyor.

Oruç, Türkiye genelindeki yaklaşık 130 bin öğretmen açığının Şanlıurfa’da 10 bin dolayında olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

"Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin 20 bin öğretmenin atanacağını açıklamıştır. Türkiye genelinde 130 bin, Şanlıurfa'da ise 10 bin öğretmen açığı düşünüldüğünde bu sayının çok yetersiz olduğu ortadadır. Ekonomik krizin varlığı kamu ihtiyaçlarını ikinci plana itmektedir. Sermayeye teşvik adı altında milyonlarca para aktarılırken, söz konusu kamusal ihtiyaçlar olunca hükümet bütçe ve kaynak yetersizliği gibi söylemlerde bulunmaktadır."

Atamalarda kontenjanların dağılımının da hükümetin eğitim gibi bir derdinin olmadığını ortaya koyduğunu belirten Oruç, "Örneğin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmen kontenjanı 1594. Öğrencilerimizin girmiş oldukları LGS ve YKS gibi sınavlarda akademik açıdan bilgilerinin sorgulandığı sınavda ağırlıkları daha fazla olan derslerin öğretmen alımında ise ilköğretim Matematik öğretmenliği kontenjanı 174, Biyoloji 167, Fizik 287, Fen Bilimleri 305, Kimya 468, Matematik 317 olarak belirlenmiştir. Fen alanında (Fen Bilgisi, Fizik, Kimya, Biyoloji öğretmenliği) atanacak öğretmen sayısının toplamı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği sayısına yetişmemektedir" dedi.

Bakan Tekin'in "Bizim öğrencilerimiz okuduklarını anlamıyorlar. O nedenle Türkçe dersine özel önem veriyoruz" demesine rağmen Türkçe öğretmen alımının, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmen alımının altında kalmasının hükümetin bilimsellikten uzak bir eğitimin hedeflediğini gösterdiğini söyleyen Oruç, "Kürtçe dersine ayrılan atama sayısına da değinmek istiyorum. 20 milyona yakın Kürt vatandaşının yaşadığı bu ülkede Kürtçe dersine ayrılan atama sayısı maalesef 10 olarak belirlenmiş. Bu da okullarda seçmeli ders olarak Kürtçe dersi veriliyor söyleminin gerçeği yansıtmadığını göstermektedir" ifadelerini kullandı.

Murat Oruç, mülakatların kaldırılacağına dair verilen sözleri de hatırlatarak, şunları söyledi:

"2023 Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde mülakatların kaldırılacağı vaadi ile seçim meydanlarında gezilirken, seçimden sonra bu vaatten vazgeçilmiştir. Sayın Bakan yapmış olduğu açıklama ile ‘Bunlar tamamen sadece atama yoluyla atama değil, yüzde 50 yüzde 50 yani KPSS skorunun yüzde 50'si mülakatın yüzde 50'si olarak yapılacak.’ ifadesi verilen vaatlerin tutulmayacağını ve liyakatten uzak, kayırmacılığın mülakat yolu ile devam edeceğinin tekrar beyanıdır."

Ekonomik kriz döneminde ilk vazgeçilecek kurumun eğitim olduğunu bakanın kendi ağzı ile ikrar ettiğini ileri süren Oruç, "Bizler Eğitim-Sen olarak amasız, fakatsız, mülakatsız bir şekilde 130 bin öğretmen atamasının derhal yapılmasını istiyoruz. Bizler atama bekleyen tüm meslektaşlarımızın yaşadıkları mağduriyetlere karşı sesimizi yükseltmeye ve her platformda dile getirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Kaynak: BİHA