GAPGündemi dijital platformlarında yayımlanan Yazar Şair Meral Bayat'ın hazırlayıp sunduğu "Meral Bayat'la Biz Bize" programının canlı yayın konuğu Ekonomist Yazar Mustafa Pakır oldu.
Pakır, ekonomi hakkında yazdığı eserler, gazel yazarlığı, iş hayatı ve sosyal hayatı ile ilgili soruları cevapladı.
Bugüne kadar ekonomi üzerine 6 kitabının yayımlandığını ifade eden Ekonomist Yazar Mustafa Pakır, "Ekonomi üzerine bugüne kadar 6 kitabım yayımlandı. İlk kitabım Vergi-Demokrasi kitabıdır. Vergi ve demokrasinin günümüzdeki önemi çok büyük. 1215'teki Magna Carta'dan günümüze kadar vergi ve demokrasinin bir terazi içerisinde değerlendirmeye çalıştım. Vergiyi artırdığınız zaman demokrasiyi azaltıyorsunuz, demokrasiyi artırdığınız zaman vergiyi azaltmanız gerekiyor. Bu anlamda iktisat öğrencilerine yönelik işin içerisine ekonomiyi de koyarak bir çalışma yaptım." dedi.
"Ürettiğiniz ürünü ve hizmeti markalaştırmanız gerekiyor"
İkinci kitabı hakkında bilgi veren Pakır, "İkinci kitabım da ise 'Markalaşma' adı altında bir kitap yazdım. Ticaret ve Sanayi Odasında Urfa'nın sorunlarını konuşurken markalaşma ile ilgili bir sektörün başındaydım. Arkadaşlarımızla birlikte bir çalışma yaptık. O çalışmayı nihayete erdiremedik; ama onu kitaplaştırma fırsatımız oldu. Bir yere gerçek anlamda yatırım yapıyorsanız sadece oraya bina dikmek ya da üretim yeri açmakla işinizi bitmiyor. Ürettiğiniz ürünü ve hizmeti markalaştırmanız gerekiyor. Urfa'da güçlü bir markanız olursa binlerce kişi istihdam etme imkânınız olur. Dijitalleşme ile dünyanın bir köy haline geldiği bu evrende mutlaka Urfa'nın da bir markasının olmasın gerektiğine inananlardan. Hem turizm alanında hem giyim alanında hem de tarım alanın bir markanız olması gerekir. Bunların yolları ve yöntemlerini anlatmaya çalıştık. Özellikle çocuk giyimi ve organik tarımla ilgili bir marka üzerinde çalıştık." ifadelerini kullandı.
Pakır, Sürdürebilirlik, Taşların Dili, Kadına Şiddet, Ekonomik gelişmeler ve hazırlık aşamasındaki kitapları ile ilgili bilgiler verdi. Pakır, ayrıca yazdığı gazeller ilgili sürece değindi.
"Tarım işçilerinin yaşadıkları yerdeki sorunlar çözülmelidir"
Mevsimlik tarım işçileri ile ilgili tespitlerini paylaşan Pakır, "Bir sorunun konuşulması için tespit ve verilerin elinizde olması gerekir. Şanlıurfa bir tarım kentidir. Şanlıurfa tarım şehri olmasına rağmen neden dışarıya tarım işçisi gönderiyor. Çiftçilerimiz kendi topraklarını işletemediği için Batı illerine çalışmaya gidiyor. Bu insanların tarım işçisi olarak dışarıya gitmemesi için en başta onların yaşadığı yerdeki sorunları çözmeniz gerekir. Bunu yapmadığınız takdirde tarım işçileri trafik kazası vb. bir sorun yaşadıkları zaman ancak gündeme gelir." dedi.