Kültür - Sanat

Doç.Dr.Teker: Her öğretmen öğrencisi üzerinde iz bırakır

Çocukların sanatsal özelliklerinin ortaya çıkarılması konusunda önce anne baba, sonra da öğretmenlere çok iş düştüğünü belirten Doç.Dr. Emine Teker, her öğretmenin iyi yada kötü öğrencisinin üzerinde iz bıraktığına dikkat çekti.

Abone Ol

GAPGündemi dijital platformlarında yayımlanan Muharrem Çelik'in hazırlayıp sunduğu "Şanlıurfa'da Kültür ve Sanat" programının canlı yayın konuğu Harran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Emine Teker oldu.

Teker, çalışmaları ile ilgili Çelik'in sorularını yanıtladı.

Harran Üniversitesi bünyesinde 2024 yılında yapmış olduğu çalışmalara değinen Teker, "Özel yetenek sınavlarımız var. Öğrencilerimizi seçiyoruz. Onların iyi bir öğretmen ve sanat eğitimcileri olmaları için 4 yıllık bir hazırlık sürecimiz var. Bunları yaparken öğrencilerimize eğitim öğretim hem araştırma- geliştirme bakımından hem de toplumsal katkı içeren farkındalık çalışmaları yaptırarak önce kendilerine sonra çevrelerine sonra da topluma faydalı bireyler olmaları için elimizden gelen eğitim öğretim sürecini yönetiyoruz.

Bunların dışında üniversitemizde hem ilimize hem de üniversitemize hem ulusal hem de uluslararası sergileri getirmeye çalışıyoruz. Öğrencilerimiz için fırsatlar oluşturuyoruz. Bu sene planlarımız arasında yaptığımız, uyguladığımız ve geleneksel hale getirdiğimiz sergilerin yanı sıra ilk defa Ekim ayında sizin de aramızda olacağınız Çok Kapsamlı Uluslararası Sanatçılar Birliğinin sergisini hep birlikte planlayacağız." dedi.

"4-11 Ekim tarihleri arasında uluslararası sergi açacağız"

Ekim ayında planladıkları Çok Kapsamlı Uluslararası Sanatçılar Birliğinin Sergisi ile ilgili bilgiler aktaran Teker, "Şu an sergi ile ilgili hazırlık sürecindeyiz. Tarih olarak 4-11 Ekim tarihleri arasını planlıyoruz. Çok kıymetli Şanlıurfa Arkeoloji Müze Müdürümüz Celal Bey ile de görüştük. Konuyla ilgili yazışmalarımız da devam ediyor. Sergimizi, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nde açmayı planlıyoruz. Şu an sergiye katılacak sanatçıların sayısı net değil. Konu ile ilgili yakın zamanda lansman yapacağız. O zaman katılacak isimler kesinleşecek.

Sanatçı portföyden bahsettiğimiz zaman Uluslararası Sanatçılar Birliği bizim oluşturduğumuz bir birlik değil. Türkiye'de farklı illerde sergiler açan ve gittikleri şehirdeki sanatçıları bu sistem içerisine dâhil eden, bir sanat-kültür etkileşimini en üst düzeyde sağlamaya yönelik bir kuruluştur. Resim, heykel, seramik, fotoğraf ve özgün baskı gibi ana sanat dallarını içeren çok kapsamlı disiplinler arası bir sergi planlanıyor. Sergi için Urfa'ya geldiklerinde Şanlıurfa'nın akademik sanatçılarını, naif sanatçılarını, genç sanatçı adaylarını ve aynı zamanda ilin temsil edileceğini düşündükleri kişileri de dâhil ederek bir konsepte sergiler hazırlıyorlar." ifadelerini kullandı.

"İyi bir öğretmenle tanışırsanız hayatınız çok doğru bir şekilde ilerler"

Çocuklardaki sanatsal yeteneğinin keşfedilmesi sürecine vurgu yapan Teker, "Çocukluk sürecinde anne babaların çocuklarının ilgi ve yeteneklerini doğru tespit etmeleri gerekir.  Sonrasında da iş öğretmenlerimize düşüyor. Gerçekten iyi bir öğretmenle tanışırsanız hayatınız çok doğru bir şekilde ilerler. Hepimizin hayatında unutamayacağı öğretmenler vardır. Kimileri iyi kimileri ise kötü bir iz bırakarak bugünkü bizleri oluşturdular. Bizlerin oluşmasına yardımcı oldular ve rehberlik ettiler. Öğretmenlerimize bu konuda çok fazla iş düşüyor. Öğrencisini anlayan, doğru yorumlayan, doğru yönlendiren öğretmenlerimizin olması gerekir. Gençlerin de gerçekten bir alanda yetenekli olup olmadıkları konusunda bir alan uzmanından görüş almalılar.  Bu bazen kürek çekmeye benzer. Bir alanda yeteneğiniz yoksa çok emek harcamanız gerekir. Buradan ilerlemeniz zor olur. Bunu birilerinin size söylemesi gerekir.

Bu alanda gelişimi açık bireylerin de alan uzmanları tarafından doğru yönlendirmeleri halinde çok daha iyi bir yerlere gelebilirler. Gençler, bu alana meraklılarsa üniversitede kapımız herkese açıktır. Bütün hocalarımız iletişime açık hocalardır. Getirip çalışmalarını bizimle paylaşabilirler. Onlara hangi alanda çalışmaları gerektiği ile ilgili bir takım önerilerde bulunuruz ve onları yönlendiririz. Öğrencimiz olsun ya da olmasın tüm çocuklar bizim evlatlarımızdır. Öğretmenliğin bir vasfı da bence bu olmalı." dedi.

 Doç.Dr. Emine Teker kimdir?

1984 yılında Şanlıurfa'da doğdu.

İlk Orta ve Liseyi Urfa'da tamamladı.

Lise yıllarında sanatla tanıştı.

2002 yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim İş Öğretmenliğini kazandı. 2006 yılında mezun oldu.

2009 yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünde Yüksek Lisans Programını tamamladı.

2015 yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünde doktora programından mezun oldu.

2011 yılında öğretim görevlisi Harran Üniversitesi'nde göreve başladı. 2015 yılında öğretim görevlisi doktor, 2017 yılında doktor öğretim üyesi oldu. Harran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcılığı, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanlığı, Rektör sanat danışmalığı görevlerini yürütüyor.

Teker, akademik ve sanatsal çalışmalarına devam ediyor.

Teker, evli ve 3 çocuk annesidir.