GAPGündemi dijital platformlarında canlı olarak yayımlanan Muharrem Çelik'in hazırlayıp sunduğu "Şanlıurfa'da Kültür ve Sanat" programının konuğu Bakır Ustası Mehmet Nur Demirözü oldu.

Programda Demirözü baba mesleği olan Bakırcılık mesleği ile ilgili Çelik'in sorularını yanıtladı.

Çelik tencere çıktıktan sonra bakırcılık mesleğinin bittiğini belirten Demirözü, "Urfa'da genellikle yetişen ustalar baba mesleğini devam ettiren kişilerdir. Bir usta ya çocuğunu ya da mahalleden komşusunun çocuğu getirip yetiştirirdi. Yabancılar pek nadirdir. 1978 yılında babamın vefat etmesinin ardından tamamen dükkânda çalışmaya başladım.

Eskiden bakır mutfak eşyası olarak kullanıldığı için bakırcılık rağbet gören bir meslekti. 1990 yılına kadar bakırcılık mutfaktan çıkmadı. Her evde bakır tabak, tencere, kazan, tava, teşt, hamur leğeni, sini bulunurdu. Bunlar olmazsa olmazdı. Çelik tencere çıktıktan sonra bakırcılık mesleğini bitirdi. Kadınlar çeliğe rağbet etti, bakırı dışladı." dedi.

"Ramazan ayında evlerdeki bakır malzemeler kalaylanırdı"

Bakır malzemelerin her yıl kalaylanma zorunluluğu olduğunu belirten Demirözü, "Eskiden Ramazan ayında evlerdeki bakır malzemeler kalaylanırdı. Kalay parası pahalı olduğu için insanların gözüne gelirdi. Bundan dolayı yavaş yavaş bakırdan kaçtılar." ifadelerini kullandı.

"Bakır, mutfak eşyası olmaktan çıktıktan sonra bakır fabrikaları tek tek kapandı"

Demirözü, "Antep'te bakır fabrikası var. Urfa'da bakır fabrikası yoktu. Eskiden Antep'te 4-5 tane bakır fabrikası vardı. Şu an 1 tane kaldı. Bakır, mutfak eşyası olmaktan çıktıktan sonra bakır fabrikaları tek tek kapandı. Siparişe göre çalıştığımız için fazla bakır malzeme alamıyoruz.

Mehmet Nur Demirözü kimdir?

1956 yılında Şanlıurfa'da doğdu.

Baba mesleği olarak yıllardır bakırcılık yapıyor.

Evli ve 5 kız çocuğu babasıdır.

Kaynak: GAPGündemi /Mutlu Güneş