Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından 2007 yılında “Nuh Peygambere karayı müjdeleyen güvercinin ağzında taşıdığı dalıyla” ve “Ağaçların Göbeklitepesi” olarak da adlandırılan “Cudi Zeytini Anıt Ağacı”na yönelik Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı Bitkisel Üretim ve Bitki sağlığı Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından inceleme çalışmaları gerçekleştirildi.
Yapılan inceleme çalışmasına ilişkin İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; “ŞANLIURFA… TARİHİN SIFIR NOKTASI…CUDİ ZEYTİN AĞACI… GEN MERKEZİ…” ifadelerine yer vererek Cudi Zeytini Anıt Ağacı’nın durumu ve yaşı hakkında çalışma başlattıklarını duyurdu.
Şanlıurfa Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne bağlı uzmanlar tarafından yapılan ön incelemelerde 3.250 yaşında olduğu tahmin edilmişti.
Kültür ve Tabiat Eseri olan tescil edilen Cudi Zeytini Anıt Ağacı, etrafındaki neolitik dönem arkeolojik alan ve Roma döneminden kalan köy-kent alanı ile yıllardır yetkililerin ilgisini ve Şanlıurfa turizmine kazandırılmayı bekliyor.
Bulunduğu geniş alan 1. Derece sit alanı. Neolotik dönemden başlayarak kadim bir yerleşim alanı olan ve kaya mezarlar, sarnıçlar, neolitik ve antik dönemlerden kalan yüzlerce eserin olduğu alan işgal ve yok olma tehdidi altında. Kaçak kazı yapan definecilerin talanı ve etrafındaki yerleşim alanlarının sürekli işgali altındaki alanın ortasındaki taş ocağı, basındaki haberler üzerine kapatılmıştı.
Geçen 5 yıllık dönemde Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ve Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş; Cudi Zeytini Anıt Ağacı ve 1. Derece Sit Alanının korunmasına yönelik proje ve çalışma sözlerini yerine getirmediler.
Kültür ve Tabiat Eseri olan tescil edilen varlıklar listesinde yer alan Cudi Zeytini Anıt Ağacı, Şanlıurfa Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından düzenli olarak kontrol edilip, bakımı yapılıyor.
GAPGündemi / İshak Polat