Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Tarım Orman Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı gibi Kamu Kurum ve STK’ların işbirliğinde “ Nitrat Eylem Planları için İzleme ve Raporlama Metodolojisi Oluşturularak Suların Tarımsal Kirliliğe Karşı Korunması Projesi” ( NEPİZ) kapsamında Şanlıurfalı çiftçilere eğitim semineri düzenlendi.

Nevali Otelde düzenlenen, Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Çevresel ve Doğal Kaynakları Koruma Daire Başkanlığından Çalışma Grup Sorumlusu Yusuf Gürbüz, Proje Takım Lideri Henry Joergensen, Proje Uzmanları Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu ve Doç. Dr. Bihter Çolak Esetlili’nin konuşmacı olarak katıldığı  seminerde İstiklal Marşı ve tanıtım filmi gösterimin ardından seminere geçildi.

Aksoy; Türkiye’de en çok gübrenin ve sulama suyunun kullanıldığı il Şanlıurfa

Semiren açılış konuşmasını gerçekleştiren Yusuf Gürbüz yaptığı konuşmada sürdürebilir tarım için temiz toprak ve temiz suyun hayati bir durum olduğunu, verim artışı için gübre kullanmanın şart olduğunu ama bunun içinde belli ölçülere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yusuf Gürbüz’ün ardından kürsüye çıkan  ve Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy yaptığı konuşmada; “ sürdürebilir tarım için yapılması gerekenler hususunda öncelikle tarımın asıl emekçisi olan üreticilerimizi bilgilendirmemiz gerekiyor. Üreticilerimiz, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz, İlçe Müdürlüklerimiz, Mühendislerimiz her beraber bir ekip olabilirsek Türkiye’ye rol model olabilecek bir çalışma yapabiliriz. Türkiye’de en çok gübrenin kullanıldığı il Şanlıurfa. En çok sulama suyunun kullanıldığı il yine Şanlıurfa” diyerek ekip ruhu ve bilinçlendirme çalışması ile gelecek kuşaklara tarım yapılabilecek temiz toprak ve temiz suyun bırakabileceğini dile getirdi.

Yapılan konuşmaların ardından Proje Takım Lideri  Henry Joergensen, Proje Uzmanları Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu ve Doç. Dr. Bihter Çolak Esetlili tarafından katılımcı çiftçilere yönelik doğru gübre kullanımı ile ilgili bilgiler ve yanlış gübrelemenin toprak, su ve ürün üzerindeki etkileri slaytlar ve istatikler eşliğinde anlatıldı. Yaklaşık üç saat süren eğitim semineri soru- cevapların ardından sona erdi.

Editör: Seda Nur ŞAHİN