"Mercimekler Şanlıurfa’dan Türkiye’ye Dağılıyor" Projesi kapsamında Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından üreticilere tohum dağıtımı yapıldı.

Şanlıurfa'da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde düzenlenen programda Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy tarafından üreticilere tohum dağıtımı yapıldı.

Programda konuşan Aksoy, yeni bir üretim modeline geçtiklerini ifade etti.

"Sulu araziler için en az 3 ürün modeli"

Yeni üretim modeli ile ilgili bilgi aktaran Aksoy, "Bu programları yapmamızdaki amaç; farkındalık oluşturmaktır. Özellikle devletimizin bölgemizde yaptığı bu destek ve yatırımlarla sulu tarım arazilerini daha verimli nasıl kullanabiliriz, daha iyi ürün elde etmek için ne yapabiliriz, kendimizi nasıl geliştirebiliriz, bununla ilgili çiftçilerimizi nasıl destekleriz? diye çalışmalarımız var.

Bundan sonra özellikle sulu tarım arazilerimizde sulaya bildiğimiz arazilerde en az 3 ürün modeli ile yeni bir üretim modeline geçmeye çalışacağız; ama iki ürün kesin olacak.

Yaptığımız tohum çalışması ve verdiğimiz bu destekler özellikle pamuk ekilen alanlarda toprağın çok yorulduğunu, üst üste pamuk ekilen alanlarda verimin düştüğünü, hastalık ve zararlıların çoğaldığını ve toprak kirliliğine sebep olduğunu tespit ettik." ifadelerini kullandı.

"Üst üste aynı tarlaya aynı ürünü eken çiftçimize destekleme vermeyeceğiz"

 Tarım modeline göre planlı üretim yapacaklarını ifade eden Aksoy, "Toprak sadece bizim değil, torunlarımız da hakkı, su sadece bizim değil, torunlarımızın da hakkı, hava sadece bizim değil torunlarımızın da hakkıdır. Dolayısıyla torunlarımıza ait olan bir alanı kullanırken hem israf etmeyeceğiz hem de bunu en verimli bir şekilde nasıl geleceğe taşırız onu beraber planlayacağız. Devletimiz yeni bir tarımsal üretim modeli belirlemiştir. Artık %6'nın altındaki arazilere meyve bahçesi kurdurmayacağız. Üst üste aynı tarlaya aynı ürünü Eken çiftçimize destekleme vermeyeceğiz. Tarım modeline göre planlı üretim yapacağız, çiftçimizin ürettiği ürünün para etmesi için böyle bir modele ihtiyacımız var." şeklinde konuştu.

"Şanlıurfa Türkiye'deki en önemli üretim merkezidir"

Şanlıurfa'nın üretimdeki başarısına değinen Aksoy, "Her bir ürünü kendi ilinde kendi kurumları ile birlikte üretim planlamasını hayata getireceğiz. Şanlıurfa Türkiye'deki en önemli üretim merkezidir Şanlıurfa'daki üreticimiz çok kaliteli ve verimli ürünler üretiyor. Her şeyin en güzelini biz üretiyoruz ancak paraya gelince kalite kısmında sıkıntı yaşıyoruz. Dolayısıyla tarım sanayi ile birlikte Şanlıurfa'mızı üretimde birinci, dünyada ise sayılı bir il yapmaya adayız.

Türkiye'de en çok mercimeği üreten il Şanlıurfa'dır. En çok pamuk üreten il Şanlıurfa'dır. En çok Antep fıstığı üreten il Şanlıurfa'dır. Bana göre en çok buğday üreten ilde Şanlıurfa'dır. Allah verdiğimiz bu tohumları üreticimize bereketli ve hayırlı uğurlu etsin." şeklinde konuştu.

 "Türkiye'de en çok kırmızı mercimek üreten il Şanlıurfa"

Şanlıurfa, 135 bin hektarlık kırmızı mercimek alanı ile Türkiye'nin toplam kırmızı mercimek alanının (300 bin hektar) %44'ünü oluşturmakta ve en fazla kırmızı mercimek alanına sahip birinci ili konumunda.

Türkiye’de üretilen 400 bin ton kırmızı mercimeğin 144 bin tonu Şanlıurfa’dan üretilmekte ve Şanlıurfa, ülke üretiminin %36’sını yaparak en fazla üretim yapılan ilk il olarak yerini almaktadır.

Pamuk öncesi boş kalan alanları üretime kazandırmak amacıyla tarım arazilerinin etkinleştirilmesi projeleri kapsamında Urfa'da "Mercimekler Şanlıurfa’dan Türkiye’ye Dağılıyor"  projesi 2 yıldır yürütülüyor.

2022-2023 üretim sezonunda toplam 30 milyon lira bütçe (21,1 milyon TL devlet katkısı-8,7 milyon TL çiftçi katkısı) ile 11 bin hektar alanda 1.603 ton sertifikalı kırmızı mercimek tohumu %25 hibe ile 894 çiftçiye dağıtıldı. Proje alanından yaklaşık olarak 23 bin ton kırmızı mercimek, 34 bin ton ise kırmızı saman rekoltesi elde edildi.

2023-2024 üretim sezonunda toplam 32,6 milyon lira bütçe ( 24 milyon TL devlet katkısı - 8,6 milyon TL çiftçi katkısı) ile yaklaşık 9 bin hektar alanda 1.200 ton sertifikalı kırmızı mercimek tohumu % 26 hibe ile 297 çiftçiye dağıtılacak. Proje alanından yaklaşık olarak 17 bin ton kırmızı mercimek, 22 bin ton ise kırmızı saman rekoltesi bekleniyor.

Editör: Seda Nur ŞAHİN