Belediye

Bucak: Milyon yıllık Bazalt Sütunlar, turizme büyük katkı sağlayacak

Siverek Belediye Başkanı Ali Murat Bucak, GAPGündemi öncülüğünde kamuoyu gündemine taşınarak koruma altına alınması sağlanan ve ilk belirlemelere göre 2 Milyon yaşında olduğu saptanan Bazalt Sütunları ziyaret etti.

Abone Ol

Göbeklitepe, Karahantepe, Harbetsuvan Tepesi, Gürcütepe, Kurttepesi, Taşlıtepe, Sefertepe, Ayanlar, Yoğunburç, Sayburç, Çakmaktepe ve Yeni Mahalle bölgesinden oluşan Taş Tepeler’iyle dünyanın gündemine oturan Şanlıurfa; sürekli yeni arkeolojik ve doğal oluşum bulgularıyla bilim dünyasını şaşırtmaya devam ediyor.

Siverek-Kahta kara yolu 31’inci kilometresinde yol çalışmaları sırasında tesadüfen ortaya çıkarılan ve 2 ila 5 Milyon yaşında olduğu düşünülen bazalt sütunlar, GAPGündemi öncülüğünde gündeme taşınarak koruma altına alınması sağlanmış ve dikkatleri bir kez daha Şanlıurfa’nın üzerine çekmişti.

Rehber Öğretmen İlyas Gizligöl tarafından keşfedilen Bazalt Sütunları, akademisyenler, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve eğitimcilerle birlikte yerinde inceleyen Siverek Belediye Başkanı A.Murat Bucak, söz konusu jeolojik mirasın bölge için önemli bir turizm rotası olacağı inancını taşıdığını belirtti.

Bucak: Gerekli tüm girişimlerimizi yapacağız

Karacadağ'ın aktif bir yanardağ olduğu dönemde oluşan sütunlarla ilgili konuşan Bucak, “İlçemizin tanıtımı ve turizm için bizim için çok önemli. Bu sütunların muhafaza edilmesi için bölgede ciddi bir çalışmanın yapılması gerekiyor. Tabi biz bu konuda uzman olmadığımız için gerek bakanlık gerekse merkezi hükümet tarafında gerekli girişimlerimizi yapacağız.

Yine de bölgenin korunabilmesi özellikle koruma bantlarının olması bile büyük önem arz ediyor. İnşallah hayırlı olur, ilçemizin ve bölgemizin tanıtımı için büyük yarar sağlayacağını düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Şahinalp: Konumu turizm açısından muazzam bir yerde

Bulunan bazalt sütunların korunmasının önemine değinen Harran Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof.Dr.Mehmet Sait Şahinalp, ise “Sivil toplum kuruluşlarının, öğretmenlerimizin ve sayın başkanımızın ilgilenmiş olması kamuoyu oluşturması ve tanıtma açısından önem arz ediyor.

Konum itibarıyla daha önceden de ifade etmiş olduğum gibi önemli bir alan içerisinde yer alıyor. Nemrut’a giden yol üzerine yine Takoran Vadisi’ne yakın bir alan içerisinde. Dolayısıyla turistlerin yol güzergâhı üzerinde olan bir yer ve bu nedenle de ziyaretçi sıkıntısı diyelim burada gerçekleşmeyecektir. Çok ziyaret edenleri olacaktır ve bu da ekonomik bir getiri getirecektir ama en önemlisi burada tabiatın bize getirmiş olduğu bu mirasın burada korunmasıdır.

Çünkü bunlar bir kere tarih belirtildikten sonra bir daha geri getiremeyiz. Tarihi eserleri belki taşıyabiliriz ama bizim bunları taşıma imkânımız yok. Bu nedenle tabiatın bize getirmiş olduğu bu değerlerin korunmuş olması ve burada ilerisi için belki bir ziyaretçi alanların burada oluşturulmuş olması önemli olan bir husustur” diye konuştu.

Alanda yapılan incelemelerin ardından Takoran Mahallesi’nde ‘Siverek Bazalt Sütunları Tanıtım Programı’ düzenlendi. Program, Takoran Vadisi’ne düzenlenen tekne turunun ardından sona erdi.

UNESCO'YA JEOPARK ALANI OLARAK İLAN EDEBİLİR

Bazalt Sütunların da yer aldığı Karacadağ bölgesindeki sit alanı, daha önce de Valilik tarafından UNESCO'ya verilen proje ile jeopark olarak sunulmuştu. Alandaki bu yeni bulgular, UNESCO'ya verilen projenin hayata geçirilmesini hızlandırabilir.

Şanlıurfa Milletvekili Prof.Dr.Abdurrahim Dusak konuyla ilgili Ankara'da önemli girişimlerde bulundu. Milletvekili Dusak'ın Karayolları Genel Müdürlüğüyle görüşmesi sonucu bölgedeki yol yapım çalışmaları kontrol altına alınarak alan dışına taşındı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı ile görüşmede koruma ve tescil çalışmalarının başlatılması kararı alındı.

Şanlıurfa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü ekipleri ve jeoloji mühendisleri bölgede inceleme yapmış ve bölge jandarma ekiplerince korumaya alınarak, bazalt sütunların çevresi, güvenlik şeridiyle kapatılmıştı.