Söz konusu hanlardan bazılarının vakıflar veya özel şahısların elinde bakımsızlıktan çürümeye terk edildiğini vurgulayan Boz, “Gümrük Hanı, Hacı Kâmil Hanı, Barutçu Hanı, Mencek Hanı, Şaban Hanı, Kumluhayat Hanı, Fesadı Hanı, Samsat Kapısı Hanı, Millet Hanı, Bican Ağa Hanı ve Topçu Hanı… Bazıları vakıfların veya özel şahısların elinde bakımsızlıktan çürümeye terk edilmiş. Bazı hanların ise kapısına kilit vurulmuş. Madde bağımlılarının yuvası olmuş durumda” diyerek tarihi hanların mevcut durumu hakkında bilgi verdi.
Peki bu tarihi mekanları nasıl değerlendirebiliriz?
Osmanlı dönemine ait 11 büyük hanın Urfa’ya geri kazandırılması ve olası ekonomik katkılarıyla ilgili önerilerini de paylaşan Ali Duhan Boz, “Restorasyon çalışmaları yapılmalı. Çevrelerindeki kaçak ve gecekondu yapıları temizleyerek hanlar ortaya çıkarılmalı.
Çevre düzenleme çalışmalarıyla birlikte aydınlatmalar artırılmalı. Esnaf eğitim programları ile sağlıklı iletişimi öğrenmeli. Güvenlik ve kamera sistemleri artırılmalı. İşletmelere yönelik denetimler yoğunlaştırılarak yerli ve yabancı turistlere hizmet şartları iyileştirilmeli. Otopark alanları oluşturulmalı. Bilgilendirme panoları kurulup rehber hizmeti sunulmalı.
El sanatları desteklenmeli ve sergi alanları düzenlenmeli- Vs. Bu iyileştirilmelerin yapılabilmesi için Vekillere önemli görevler düşüyor. Bakanlık düzeyinde temaslar kurularak bu tarihin gün yüzüne çıkarılması gerekiyor. Bu dokunuşlar turizm potansiyelimizi arttırarak şehrimize ekonomik olarak katkıda bulunacaktır” ifadelerine yer verdi.