Kalkınma Yolu Projesi kapsamında planlanan kara ve demir yollarına ilişkin açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 19,9 Milyar Dolarlık proje için uluslararası işbirliği görüşmelerine devam ettiklerini aktardı.

Kalkınma Yolunun Türkiye bölümünde, 1655 kilometrelik yeni demiryolu hattı inşa ediliyor

Çalışmaların takibi için Türkiye ile Irak arasındaki temasların sürdüğünü belirten Bakan Uraloğlu, Kalkınma Yolu için başlatılan ve yapımı planlanan demir yolu yatırımlarıyla ilgili rakamlara değinerek, “Projenin Türkiye ayağındaki toplam demiryolu bağlantısı 2 bin 94 kilometre olacak. Bunun için hali hazırda yapılmış 439 kilometrelik hattın yanına 1655 kilometre demir yolu daha inşa edeceğiz. Bu demiryolu için öngörülen bütçe 17,9 milyar dolarlık yatırımı kapsıyor. Demir yollarının 928 kilometresinin yapımı şuan devam ediyor. Devam eden projemiz için ayrılan bütçe 7,1 Milyar Dolar” diyerek projenin büyük bir hızla ilerlediğine dikkat çekti.

 Demiryolunun 501 kilometresi Şanlıurfa ve bölge illerinden geçecek

Demiryolu hattının kalan 727 kilometrelik bölümü için de planlamaların tamamlandığını aktaran Bakan Uraloğlu, “Planlama yapılan kısım Ovaköy'den başlayacak ve Nusaybin, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep arasında toplam 501 kilometre olarak inşa edilecek. Yenice-Ulukışla bölümünde 106 kilometre, Gebze ile Çatalca arasında ise 120 kilometre yapılacak. Planlanan kısım için de öngörülen bütçe 10,8 Milyar Dolar” dedi.

Kalkınma Yolunda Şanlıurfa-Cizre arasına 308 kilometre otoyol yapılacak

Projenin karayolu bölümüyle ilgili rakamlar paylaşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Projenin karayolu uzunluğu 1924 kilometre. Bunun Türkiye bölümündeki Ovaköy-Cizre kesiminde 23 kilometre ve Cizre-Şanlıurfa hattında 308 kilometre olmak üzere toplam 331 kilometre otoyol yapılacak. Bu yatırımlar için 2 Milyar Dolarlık harcama yapılması öngörülüyor. Proje kapsamında yapılacak demiryolu ve karayolu hatlarıyla toplam 19,9 Milyar Dolarlık yatırım hayata geçmiş olacak. Kalkınma Yolu, bölge ülkeleri ve küresel tedarik zincirleri açısından çok önemli bir proje. Bu çalışma, Basra Körfezini Avrupa’ya bağlayacak en kısa ve pratik yatırım olarak ön plana çıkıyor” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: AA