Siyasi, ekonomi, kültür sanat, turizm gibi Şanlıurfa’yı ilgilendiren her alanda yaptığı yayınlar ve konuk ettiği uzman isimler ile gündemin nabzını tutan GAPGündemi bu kez Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan’ı konuk etti.

Gazetemizden İshak Polat’ın moderatörlüğünü yaptığı “Gündem Özel“ programının canlı yayın konuğu olan İl Kültür ve Turizm Müdür Aydın Aslan, Şanlıurfa’nın kültür ve turizm alanında yapmış oldukları çalışmaları anlatarak arkadaşımız İshak Polat’ın sorularını cevaplandırdı.

Urfa, kültür ve turizm anlamında dünyada müstesna bir yere sahip

Şanlıurfa’nın kadim bir şehir olduğunu ve birçok medeniyetin izlerine ev sahipliği yaptığını belirten Aydın Aslan; “Urfa, sahip olduğu tarihi ve kültürel değerleri ile sadece bölgede ve Türkiye’de değil dünyada müstesna bir yere sahip. Urfa’nın sahip olduğu değerlere bakarsak yerin altı yerin üstünden daha zengin. Arkeolojik anlamda baktığımız zaman; paelotik dönemden Neolitik dönem, Roma dönemi, İslami dönem arkeolojik kalıntılara baktığımız zaman çok farklı medeniyetlerin izini görüyoruz ve bu izlerin de kazılarını yapıyoruz.

Bunlara sahip bir şehrin gastronomisiyle, el sanatlarıyla, müziğiyle, doğasıyla, kültür sanatıyla beraber yılın 365 günü gelebileceğiniz bir şehirden bahsediyoruz. Bütün bunlara sahip bir Urfa’yı bir kalıba sığdırmamız mümkün değil. Dolayısıyla sahip olduğu bu değerler ile Urfa dünyada müstesna bir yere sahip bir şehir” diyerek Şanlıurfa’nın çok zengin değerlere ev sahipliği yaptığını dile getirdi.

Kültür Yolu festivali çok büyük ilgi gördü

Aslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “Türkiye Kültür Yolu Festivali“ kapsamında 22 Mayıs -2 Haziran 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen “Şanlıurfa Kültür Yolu Festivali”ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Aydın Aslan; “İlk yapılan festivaller eksiği – fazlası ile birlikle zor olmasına rağmen Şanlıurfalılar festivale çok yoğun ilgi gösterdi. Özellikle son 4- 5 gün insanlar festivali tanımaya, konserlere gelmeye başlayınca beklentimizin çok üstünde bir katılıma şahit olduk. Mesela son gün Semicek konserine 100 bin izleyici geldi. Bu rakam Urfa için baktığınız zaman bir rekor. Diğer konserlerimize de baktığımız zaman 40-50- 70 bin gibi yoğun bir izleyici sayılarını görüyoruz.

Bunu yanı sıra festivalde her yaş gurubuna göre etkinlikler vardı. Çocuklardan tutun gençlere ve kültür, sanat, arkeoloji resim gibi her alanda söyleşi, sergi, seminer gibi etkinliklerimiz vardı.

Bunun yanı sıra Bakanlığımızın çok önem verdiği Gazze, Filistin temalı söyleşi, sergi ve seminerler gerçekten de yoğun ilgi gördü ve Gazze’nin Filistin duyarlılığının dile getirildiği büyük bir etkinlik dizisi gerçekleştirildi” dedi. Toplamda 377 etkinlik gerçekleştirildiğini ve Harran Üniversitesinde kurulan sahne ve etkinlikler ile de Harran Üniversitesinin de festivalde önemli bir katılım gösterdiğini belirtti.

Göbeklitepe Urfa turizmine önemli bir ivme kazandırdı

Şanlıurfa’nın geçmiş yıllardaki turist sayısına ilişkin istatistiki bilgiler paylaşan Aydın Aslan; “Göbeklitepe’yi insanlar daha önce biliyordu. Ama insanlarımızın “Urfa’da Göbeklitepe var” demesi yoğunluklu olarak 2019 yılında başladı. Doğuş grubunun sponsorluğu vardı öncesinde. Üst çatının kapatılması ve ardından 2019 Göbeklitepe Yılı ilan edilmesi ve güzel bir tanıtım ile birlikte Urfa turizmi 450 binlerden 1 milyon rakamlarına ulaştı. Hatta 1 milyon rakamını geçti ve bunu 4 bin - 4 bin 500 yatak kapasitesi ile geçtik.

Bu rakamlara baktığımız zaman Göbeklitepe Urfa turizmine önemli bir ivme kazandırdı diyebiliriz” diyerek arkeoloji alanında yürütülen çalışmalara da değindi.

Yaklaşık bir saat süren canlı yayın da diğer soruları da cevaplandıran Aydın Aslan, Taştepeler, kütüphane çalışmaları ve diğer çalışmalar hakkında da önemli açıklamalarda bulundu.

Kaynak: GAPGündemi/ Mutlu Güneş