GAPGündemi dijital platformlarında yayınlanan, İshak Polat ve Mutlu Güneş’in hazırlayıp sunduğu “Ekonomi Gündemi”nin canlı yayın konuğu olan Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdür Mehmet Aksoy, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu yıl hayata geçirilen Tarımsal Üretim Planlaması ve yeni Destekleme Modelini anlattı.

Tarımsal Üretim Planlamasının temelinde suyun kullanımı ve ülkenin ihtiyacı vardır

Mehmet Aksoy yaptığı açıklamada; “Sayın Cumhurbaşkanımız R.Tayyip Erdoğan’ın tarımı stratejik bir alan görmesinden ve ilan etmesinden sonra özellikle pandemi ve Ukrayna- Rusya savaşı bize şunu gösterdi ki; bizim dünyayı iyi analiz etmemiz gerekiyor. Dünya nüfusu son 50 yılda iki katına çıktı. Kentleşme % 37’den % 57’ye çıktı. Doğal afetler son 50 yılda beş kat arttı. Bu doğal afetlerin zararı 250 milyar dolar ve bunun 125 milyar doları tarımsal hasılada olan oran.

Bu bütün olumsuzlukları bir araya getirdiğimizde ülkemizin de vizyonunun ve 2050 yılındaki geleceğini düşündük ve buna göre Tarım ve Orman Bakanlığı olarak iki yıl boyunca çalıştık ve teşkilat olarak toplantılar yaptık. Sayın Bakanımız İbrahim Yumaklı’nın nezaretinde Tarımsal Üretim Planlamasını yılların birikimi olan daha önce yapılmış olanların üzerine güzel şeyler koymak için ve Sayın Cumhurbaşkanımızın büyük desteği ile bu işe soyunduk.

İnşallah Tarımsal Üretim Planlamasını ülkemizde 01.01.2024 tarihinde Üretim Planlamasıyla Destekleme Modelini devreye aldık. 2050 Yılında dünya nüfusu 10 milyar olacak. Türkiye nüfusu 105 milyon olacak. Gıdaya olan talep 2050 yılında %70 oranında artacak ve gıda üretimi için artı % 15 daha suya ihtiyaç olacak.

Tarımsal Üretim Planlamasının bütün amacı suyu merkeze alan bir üretim planlamasıdır” diyerek Tarımsal Üretim Planının detayları hakkında bilgi verdi.

Bizim üreticimiz üretimi insani ve imani bir mesele olarak görüyor

İklim değişikliği ve artan kuraklık riskinin suyun doğru ve tasarruflu kullanımının giderek daha çok önem arz ettiğini ve Türkiye’nin su stresine giren ülkelerden olduğunu belirten Mehmet Aksoy artan nüfus ve gıda ihtiyacının GAP Projesi ve Şanlıurfa’nın tarımsal üretiminin önemini daha da ortaya çıkarttığını belirterek; “ Şanlıurfa tarımsal üretimin merkezidir.

GAP Projesinin 2025 yılında bitmesi ile birlikte Şanlıurfa ve GAP Bölgesi Türkiye’nin ve Avrupa’nın gıda ihtiyacını karşılayabilecek potansiyeldedir. Şanlıurfa üretimde adeta bir devdir.

Şanlıurfa üreticisi, Anadolu üreticisi üretimi insani ve imani bir mesele olarak görüyor. Bunu bir kez daha söylüyorum; bizim üreticimiz özellikle 50 yaş ve üstü üreticimiz üretimi imani ve insani bir mesele olarak görüyor. Elindeki tohumu mutlaka toprağa ekiyor. Elindeki fidanı mutlaka dikiyor. Böyle bir kültürden gelen bir milletin Tarımsal Üretim Planlamasını da başaracağına ben inanıyorum. İnşallah bu hedeflerinize de ulaşacağız” diyerek planlama kapsamında üretimi yapılan ürünlerin sırlamasına ilişkin istatistiki bilgiler verdi.

Çiftçimizin sürdürülebilir üretim yapmasını ve para kazanmasını amaçlıyoruz

Yeni Destekleme Modeli kapsamında çiftçilerin ve üreticilerin artık ne kadar destek alacağını bilerek üretim yapacaklarını belirten Mehmet Aksoy; “ Eski modelde % 86 temel destekti. Yönlendirici destekler % 6 idi. Verimlilik te % 8 di. Yeni modelde temel desteği % 43’e yönlendirici destekleri % 24’e verimliliği de % 33’e çıkartacak şekilde arttırdık. Şu anda bizim 2024 ila 2025 yılı arasındaki destekleme modeli farkı %86 çiftçinin lehine. Yani üreticimize biz geçen yıla göre %86 daha fazla bir destek vermiş olacağız.

Biz sürdürülebilirliğe verimliliğe, kaliteye ayrı destekler veriyoruz. Bizim amacımız hem kaliteli üretim yapmak hem verimli üretim yapmak hem de çiftçimizin sürdürülebilir bir şekilde üretim yapmasın ve para kazanmasını sağlamaktır. Bizim böyle bir hedefimiz ve amacımız var. Bununla ilgili de Türkiye’de üretilen ürünlerin %77’sinin ekildiği, 13 temel ürünün ve yem bitkilerine biz destekleme modelimizi oturttuk” diyerek yeni destekleme modelinin detaylarını anlattı.

Mehmet Aksoy programın ilerleyen bölümlerinde tarımsal üretim ve destekler konusunda sorulan soruları da cevaplandırarak önemli açıklamalarda bulundu.

Kaynak: Tuğba Polat