Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy gazetemizden İshak Polat'a tarımsal üretim verileri ve İl Müdürlüğünün çalışmalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Mehmet Aksoy, hububat hasadı sonrası tüm uyarılara rağmen gerçekleştirilen anız yakmanın yanlışlık ve tehlikelerine yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Anız yakmanın çok büyük zararları var

Mehmet Aksoy yaptığı açıklamada; “Anız yakmanın kesinlikle tarımsal bir faydası yok. Bilakis çok büyük zararları var. Sayın Valimiz Hasan Şıldak’ın başkanlığında yaklaşık 3 ay önce Komisyon kararı aldık, cezaları belirledik, duyurularımızı yaptık. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün bütün sosyal medya hesaplarımızda anız yakmanın zararları ile ilgili çitçilerimizi, üreticilerimizi hem Koordinasyon Şubemiz aracılığı ile bire bir görüşmelerde hem de sosyal medyamızda gerekli açıklamaları yaptık.

Bizler böyle anız yakmaya devam edersek 50 yıl sonra bizim 20 santimlik tarla toprağımız tuğlaya dönecek. Çünkü anız yakıldığı anda topraktaki 10 santimlik toprak 270 santigratlık dereceye çıkıyor ve bütün mikroorganizmalar ölüyor. Anız yakmayla toprağın kendisini öldürüyoruz. Toprağın kendisi canlı bir varlık.

Dolayısıyla anız yangını ile toprağın canlılığını öldürüyoruz” diyerek anız yakmanın canlı hayvanlara da zarar verdiğini ve bunu da dinimizde, örfümüzde ve adetlerimizde yerinin olmadığını dile getirdi.

Anız yangınıyla mücadeleye aralıksız devam ediyoruz

Yasal olarak alınan tedbirler ile anız yakmanın önüne geçmeye çalıştıklarını belirten Mehmet Aksoy: “ 2872 sayılı Çevre Kanununa göre anız yakanlara karşı işlem yapılıyor.  Dekar başına 386 TL cezası var biz bunun 5 kat arttırarak uyguluyoruz. Çiftçilerimizden ricamız anız yakama olayı ile karşılaştıkları zaman 112 ve 174’ü arayın. Gereken işlemler yapılır. Böylelikle hem çiftçilerimiz mağdur olmaz hem de toprağımızı korumuş oluruz” dedi.

Anıza direkt ekim ekipmanları ekim yapmayı kolaylaştırıyor

Anızın toprağa çok büyük katkıları olduğunu hatırlatan Mehmet Aksoy; “Anızı yakan çiftçilerin büyük bir kısmı ikinci ürün ekmek için bunu yapıyorlar. Halbuki anıza direk ekim makinalarıyla pamuğu da ekebiliyoruz, mısırı da ekebiliyoruz soyayı da ekebiliyoruz. Eğer anızı yakmazsak anız bize o tarlada maslama görevi yapıyor ve yabancı otun çıkmasını engellemiş oluyor.

Anıza direkt ekim ile hem hasat kolay oluyor hem de bakımı kolay oluyor ikinci ürünün” diyerek yerel medyanın yapacağı yayınlar ile anız yakılmaması hususunda haber desteğinin önemli olduğunun altını çizdi.

Kaynak: GAPGündemi / Tuğba Polat