GAPGündemi dijital platformlarında canlı olarak yayımlanan Muharrem Çelik'in hazırlayıp sunduğu "Şanlıurfa'da Kültür ve Sanat" programının konuğu; Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Din Musikisi Ana Bilim Dalında Öğretim Üyesi Prof.Dr.Hüseyin Akpınar oldu.
Ayrıca programa Prof.Dr.Akpınar'ın yüksek lisans ve doktora öğrencileri Türk Din Musikisi Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Mustafa Said Dilek ve Mehmet Zahid Kotku Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersi Öğretmeni Emirhan Esiroğlu da eşlik ettiler.
Musikinin fıtri bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Prof.Dr.Akpınar; "Musiki fıtridir. Din ve coğrafya ayrımı yapmaksızın insanın doğumundan itibaren fıtratında musikiye karşı bir meyil ve bir temayül söz konusudur. Çünkü yaratıcı Allah, yaratmış olduğu kulunun gönlüne ve fıtratına musikiye karşı bir meyil yerleştirmiştir. Nasıl ki her insan güzeli sever ve güzel manzarayı seyreder. Güzel manzarayı seyretmekten zevk alırsa; aynı şekilde güzel sesleri dinlemekten de zevk alır. Bu fıtri bir olaydır.
Olumsuz müzikler de vardır. Bazen bu fıtri olayı kendi elimizle kirletiyoruz. Araştırmalara göre, rock ve metal müzikler, insanları olumsuz yönde etkilemektedir. Müzik fıtratla alakalı olduğu için biz onu hava zerreleriyle kulağımıza, kulağımızdan da gönlümüze ve beynimize alıyoruz. Kulağımızdan giren sözlerin insanın doğasına doğrudan etkisi vardır." şeklinde konuştu.
"Bazı müzikleri dinlemek caiz değildir"
Musikide en önemli unsurun sözler olduğunu belirten Akpınar, "Rock ve rap türü müzikler söz itibarıyla olumsuz ve negatif mesajlar taşıdığı için insanı olumsuz yönde etkilemektedir. Karşınızdaki insana güzel bir söz söylediğiniz zaman bundan mutluluk duyacak ve kendisinde pozitif bir enerji oluşacaktır.
Karşınızdakine olumsuz bir şey söylerseniz, vücut bu sözleri söyleyene karşı bir cephe oluşturacaktır. Bu da insanı olumsuzluğa yönlendirecektir. Musikide enstrüman ve bestede bir sıkıntı yoktur. İşin içerisine söz girdiği zaman onu bir tartmanız gerekir. Sözü, gözden geçireceğiz. Sözde eğer İslam'ın ruhuna ve yapısına aykırı bir durum söz konusu olursa İslam ona 'Dur' der.
İslami açıdan bu uygun değildir. Şirk ve küfür kokan, iman esasları konusunda küfrü hissettiren ya da İslami değerlerimize aykırı müzikler ile insanları günaha ve harama teşvik eden müzikler caiz değildir. Müziğin kendisi nötr olarak ele aldığınız zaman; ne farz ne de haramdır diye fıkhi bir değerlendirmeye gidemeyiz. Müzik, salt kendisi nötrdür. Kullandığınız yere göre farklı hükümler alabilir" ifadelerini kullandı.
"Müzikte önemli olan kullanım alanıdır"
Müzikte önemli olanın kullanım alanı olduğunu hatırlatan Akpınar, "Müzik konusunda toplumda bazı yanlış yaklaşımlar var. Ney'i İslam'a uygun görür ama 'ud İslam'a aykırıdır' der. Hâlbuki enstrümanlar hepsi alettir, eşyadır. Eşyada ası olan ibahadır. Bıçak ve ateş örneğinde olduğu gibi. Yani iyiye ve kötüye göre kullanılmasıdır. Kötüye kullanılabilirliği üzerinden hareket ederek onu baştan olarak olumsuz isimlendiremeyiz." diye konuştu.
"Urfa, musiki anlamında çok zengin ve özgün bir hazineye sahip"
Urfa'da musiki alanında yaptığı çalışmalara değinen Akpınar; "Üniversitede olmam hasebiyle asıl amacımız akademik çalışmalar ve araştırma yapmaktır. Üniversiteler bulundukları şehirlerin kültürüne, ekonomisine, tarımına ve gelişmesine katkı sağlar. Ben de Urfa'ya geldikten sonra şehrin dini musiki yapısını araştırmaya başladım. Urfa, musiki anlamında çok zengin bir hazineye sahip. Dini musiki olarak da bu zenginliğe sahip. Bunu fark ettik. Bu yönde yavaş yavaş çalışmaya başladım. Bu alanda birçok kitap çalışması yaptım." dedi.
Prof.Dr.Hüseyin Akpınar kimdir?
1964 tarihinde Hatay'ın Yayladağ ilçesine bağlı Şenköy'de dünyaya geldi.
İlk ve Orta Okulu Şenköy’de, liseyi Antakya İmam-Hatip Lisesi’nde okudu.
1990 yılında Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Yüksek lisansını, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde 1993’te tamamladı.
Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde 1994 yılında Türk Din Mûsikîsi Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı.
Şu an Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Din Musikisi Ana Bilim Dalında Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.
Akpınar, Urfa ile ilgili olarak; Şanlıurfa'da Dini Musiki, Urfa'da Mevlit ve İlahiler, Urfalı Mûsikîşinaslar isimli eserleri kaleme aldı.
30 yıldır Şanlıurfa'da yaşıyor.