6 Şubat depreminde hasar gören Bozova Balık Üretim Tesisi hizmet binası, Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Tarım şube müdürleri ve tarım ilçe müdürlerinin katılımıyla düzenlenen törenle yeniden açıldı.
Açılışın ardından İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy ve Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Hakan Akgün GAPGündemi'ne açıklamada bulundu.
"Bozova Balık Üretim İstasyonu, ülkemizin gururudur"
Amaçlarının bu yıl 25 milyon yavru balık üretmek olduğunu belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Aksoy, "Atatürk Barajı'mızın suları ile üretim yaptığımız Bozova Balık Üretim istasyonundayız. Bozova Balık Üretim İstasyonu, ülkemizin gururudur. Dünyada şu an da Ortadoğu için söylüyorum birinci sıradayız.
Üretim istasyonunda bu yıl İnşallah 25 milyon adet yavru balık üreterek bunu GAP bölgesinde 9 ilimizde bulunan baraj ve göletlerimize dağıtmış olacağız. Devletimizin tarımsal üretime vermiş olduğu destek iç sulardaki balıkçılıktan, denizlerdeki balıkçılığa kadar devam ediyor." dedi
"2023 yılında 100 milyon dolar ihracat yaptık"
Aksoy, "Sayın Cumhurbaşkanımız ve Tarım Bakanımızın önderliğinde balıkçılık sektöründe 2 milyar dolarlık ihracat yaptık. Şanlıurfa olarak da 100 milyon dolarlık ihracat yaptık. Bu çalışmada emeği geçen bütün arkadaşlarıma ve sizlere teşekkür ediyorum. İnşallah bereketli bir sezon olur." diye konuştu.
"İnşallah mahcup olmayacağız"
Aksoy, "Depremden sonra binamız zarar görmüştü. Tarım ve Orman Bakanlığımızın ve Valiliğimizin desteğiyle zarar gören binamızın tadilatını bitirdik. Fiziksel olarak arkadaşlarımızın çok rahat çalışacağı bir alana getirdik. Laboratuvar binamız ve üretim istasyonumuz da zarar görmüştü. Balıkçılık Su Ürünleri Müdürümüz Hakan Bey çok gayret etti. Hafta sonları dâhil gece 12'lere kadar çalışarak binamızı yetiştirdi. İnşallah mahcup olmayacağız." şeklinde konuştu.
"Hedefimiz 25 milyon yavru balık üretmek"
Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Akgün, "Tarım ve Orman Bakanlığımız Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüzün uhdesinde su kaynaklarımızın balıklandırılması projesi kapsamında 4 yıldır burada iç baraj göllerimize ile göl ve göletlerimize bırakılmak üzere sazan ve şabut balığı üretiyoruz. Son 4 yılda ürettiğimiz ve üreteceğimiz toplam yavru balık miktarı yaklaşık 100 milyondur. Bu sene hedefimiz nasip olursa 25 milyon yavru balık üretmeyi planlıyoruz. Bunun 15 milyonu sazan yavrusu, 10 milyonu şabut balığı olacaktır." dedi.
"Balık tüketim noktasında daha çok gayret etmemiz lazım"
Akgün, " Balık üretimi ile birlikte Şanlıurfa'da ciddi manada balık tüketim bilinci oluşturmak gerekiyor. Bunun için geçen yıl kadın destek merkezlerimizde ve okullarda seminerler verdik. Şu an Türkiye'de kişi başına düşen balık miktarı 7 kilogram civarındadır. Avrupa Birliği ortalaması ise yaklaşık 16 kilogramdır. Japonya 120 kilogram, dünya ortalaması ise 24 kilogramdır. Bunlarla mukayese yaptığımız zaman tüketim miktarımız çok azdır. Balık tüketim noktasında daha çok gayret etmemiz lazım.