Siyaset

Dusak’tan Belçika’da diplomatik ziyaretler

İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği Komite Başkanı ve AK Parti Milletvekili Abdürrahim Dusak, Belçika’da Müslüman Azınlıklar için diplomatik ziyaretler gerçekleştirdi.

Abone Ol

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ve İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) Müslüman Topluluklar ve Azınlıklar Komitesi Başkanı Prof.Dr. Abdürrahim Dusak, 21-25 Ekim tarihleri arasında Belçika’nın Brüksel kentinde önemli ziyaret ve temaslar gerçekleştirdi.

Dusak’ın ziyaretinin amacı, Avrupa’da yaşayan Müslüman azınlıkların yaşam koşullarını yerinde incelemek ve karşılaştıkları sorunları uluslararası diplomasi çerçevesinde gündeme taşımaktı. Ziyaret kapsamında, ilk olarak Türkiye’nin Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal ile görüşülerek Müslüman toplulukların durumuna dair kapsamlı bilgi alındı.

Milletvekili Dusak, Beringen Fatih Camii Derneği, İkra Eğitim Merkezi, Mostar Camii Derneği ve Liege’deki Kanuni Sultan Süleyman Camii gibi kurumları ziyaret etti. Bu görüşmelerde, Müslüman toplulukların kültürel ihtiyaçları, eğitim alanındaki beklentileri, karşılaştıkları hak ihlalleri ve sosyal entegrasyon süreçlerinde yaşanan sıkıntılar ele alındı.

NATO karargâhında Türkiye'nin Daimî Temsilcisi Büyükelçi Zeki Levent Gümrükçü ve Türk Askerî Temsil Heyeti Başkanı Tümgeneral Kemal Turan ile de bir araya gelen Dusak, NATO üyesi ülkelerde yaşayan Müslüman azınlıkların temel hak ve özgürlüklerinin korunması konusunda uluslararası iş birliğinin önemine vurgu yaptı.

Temaslar çerçevesinde, Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Belçika Bölge Başkanı Yusuf Taşpınar, Belçika Federal Göç Merkezi MYRIA Direktörü Koen Dewulf ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle fikir alışverişinde bulunuldu. Bu toplantılarda, Müslümanların günlük yaşamda karşılaştıkları ayrımcılık ve İslamofobiye karşı çözüm önerileri ele alındı.

Ziyaretin sonunda Dusak, İSİPAB adına hazırlamakta olduğu raporun, Avrupa’daki ve dünya genelindeki Müslüman azınlıkların hak ihlallerine dair farkındalık yaratmayı amaçladığını belirtti. Dusak, raporun uluslararası diplomasiye katkı sağlayarak Müslüman toplulukların toplumsal uyuma katkıda bulunmasına ve eşit haklara sahip bireyler olarak toplumlarda yer almasına destek olacağını ifade etti.

Müslümanların haklarının korunması için temas ve çalışmaların devam edeceğini belirten Dusak, bu çabaların, İslamofobi ve ayrımcılıkla mücadelede güçlü bir zemin oluşturacağını vurguladı.