GAPGündemi'de sosyal medya platformlarında canlı olarak yayımlanan moderatörlüğünü Ömer Faruk Kazancı'nın yaptığı "Urfa'dan 1 kitap 1 Yazar" programının konuğu Yazar Nusret Yılmaz oldu.

Yılmaz, programda son kitabı "Adayış" ile ilgili Kazancı'nın sorularını yanıtladı.

Sosyal içerikli "Adayış" kitabı ile ilgili bilgi veren Yılmaz, "Adayış romanım gerçek hayattan alınmış yaşanmış bir hayat hikâyesidir. Edebiyatta bir kural var. Bir roman yazarken gerçek hayattaki kişinin ismini ya da mekânı romanda kullanmıyorsunuz. Yer ve zaman değişikliğine gidiyorsunuz ki kitap okunsun. Adayış kitabım o tarzda yazılmış bir eser. 1980'li yıllardan 2000'li yıllara uzanan bir hayat serüveni anlatılıyor.

Adayış romanındaki kahramanımızın ismi Nurettin'dir. Nurettin, 1980'li yıllarda taşrada dünyaya geliyor. Ailesinde okula giden kimse olmamasına rağmen okuma azminden ve sevdasından vazgeçmiyor. Kitapta Nurettin ile birlikte aynı heyecanı ve aynı aşkı paylaşan ilkokuldan arkadaşları da anlatıyor. Bu romanı aslında 2005 yılında kaleme almıştım bazı nedenlerden dolayı yayımlanmamıştı. Hamdolsun şu anda kitaplaştı." ifadelerini kullandı.

"Tarihten ders alınırsa çok da tekerrür etmez"

1980'li yıllarda yaşanan gelişmelere dikkat çeken Yılmaz, "Tarihin tekerrürden ibaret olduğu söylenir. Aslında tarihten ders alınırsa çok da tekerrür etmez. Bazı şeyler zamanla unutuluyor. İnsan kelimesinin anlamı 'unutan'dır. Çocukluğumdan beri kitaplarla iç içe olduğumuz için şahit olduğumuz şeyleri az da olsa yazı altına alarak bugünlere taşımak istedim. Adayış kitabı da böyle bir düşünce ve azmin mahsulüdür. 1980 yıllarda Türkiye genelinde sağ-sol davalarının dip yaptığı karanlık bir dönem. Kırsalda bile hayatı felç eden durumlar yaşanıyordu. Çobanlar geceleri bile hayvanlarını otlatamıyordu. Sağ-sol olayları dışında ağaların çeteciliğini yapan mahkûmlar vardı. Bu mahkûmlar gelir çobanları bağlar ve hayvanlarını götürürdü. 1980 darbesi olunca suçlu-suçsuz birçok insan cezaevlerine girdi, birçok insan idam edildi. Her ne kadar bunlar basına yansıtılmasa da gerçek buydu." şeklinde konuştu.

"Çocuklarınızı öncelikle inançlı ve ahlaklı yetiştirin"

Kitabında vermek istediği mesaja dikkat çeken Yılmaz, "Okuma alışkanlığı döneminde çocuklarınıza Allah'ı, Peygamberi ve kitabı öğretmezseniz; çocuklarınız profesör de olsa adam olmaz. Bugün Türkiye şartlarına baktığınız zaman profesör olup da ateist, deist olan insanları görüyoruz. Çocuklarınızı öncelikle inançlı ve ahlaklı yetiştirin. Köyün çobanı da olsa imanlı ve ahlaklı ise topluma yararlı bir insan olur.  Gençlere de şu mesajı vermeyi istedim. Asla pes etmeyin, okuyun; ama sağlam kaynaklardan okuyun. İyi insanlarla yol alın ki siz de iyi olasınız. Çürük bir meyveyi sağlam meyvelerin içerisine koyduğunuz zaman o çürük meyve hepsine sirayet eder. Çürük yol arkadaşları da böyle yapar. Kitap kahramanının 1980 yıllarda çok kötü yol arkadaşları da vardı, ama iyi insanlar yoluna çıktığı için onun elinden tutarak düze çıkardı." diye konuştu.

Şair Yazar Nusret Yılmaz kimdir?
 

Nusret Yılmaz 1964 yılında Siverek ilçesine bağlı Mızar Köyü'nde doğdu. İlkokulu doğup büyüdüğü Siverek Mızar (Karakeçi) köyünde tamamladı. 1989 yılında Şanlıurfa'ya taşındı. Ortaokulu Şanlıurfa İmam Hatip Ortaokulu'nda liseyi de Şanlıurfa Lisesi'nde okudu. Yazı yazmaya daha küçük yaşlardan itibaren meraklı olan Nusret Yılmaz kendi çapında şiir ve denemeler yazmaya başladı.
Yılmaz, şiir, deneme, inceleme, roman çalışmaları halen devam ediyor. Şanlıurfa'nın bir sitede yazılar yazan Yılmaz, aynı zamanda 2018 yılından beri Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesi üyesidir. Yılmaz, evli ve 6 çocuk babasıdır.

Eserleri
Öteki Ayna –Şiir- (2005)
Gurbet Mersiyeleri – Şiir- (2008)
Maide İstikamet Yazıları – Deneme Makaleler- (2022)
Adayış- Roman - (2023)
Ödünsüz Adam – Roman- (2023)

Editör: Seda Nur ŞAHİN