Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki kaçak elektik tüketimiyle ilgili veriler paylaşarak, yıllık kaçak elektrik kullanımı rakamlarının birçok Avrupa ülkesinin tüketiminden fazla olduğunu ileri sürdü.

Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas (2)

Dicle Elektrik Genel Müdürü Arvas'ın kaçak elektrik kullanımı ile ilgili vermiş olduğu rakamların gerçeği yansıtmadığını savunan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Doğan Yetim, GAPGündemi'ne önemli açıklamalarda bulundu.

"Urfa için çok kötü bir algıdır"

ŞUTSO Başkanı Yetim, "Enerji kesintisi, Urfa'nın büyük bir sorundur. Dün GAPGündemi internet haber gazetesi'nde Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas'ın; "Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki kaçak elektrik kayıp miktarı yıllık 10 milyar Kilowatt saate denk geliyor, yıllık kaçak rakamları birçok Avrupa ülkesinin tüketiminden fazla" olduğu ile ilgili bir haber okudum.

Arvas'ın açıklamaları ile ilgili tepkilerimi GAPGündemi Genel Yayın Yönetmeni Veysel Polat Beye ilettim. Bu Urfa için çok kötü bir algıdır. Bizler Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizle birlikte şehrin kalkınması için gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Böyle bir algının oluşturulması çalışmalarımızı sekteliyor, bizi engelliyor ve şehrin önünü tıkıyor. Zaten Urfa'nın büyük problemleri var. Yatırımcıları Urfa'ya zor alıyoruz. Bu tür gerçek dışı ithamlarla bizim çabalarımız boşa gidiyor." ifadelerini kullandı.

Doğan Yetim

"Kaçak elektrik kullanımı varsa engelleyin"

Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas'a soru yöneten ŞUTSO Başkanı Yetim, "Eğer şehrimizde kaçak elektrik kullanımı varsa bu sizin görevinizdir. Sizlere Devletimiz ve kolluk kuvvetlerimiz destek çıkıyor. Size düşen kaçak elektrik kullanımını önlemektir. Neden önleyemiyorsunuz? 1990'lı yıllardan kalan alt yapılarla hizmet yapılıyor. Alt yapının iyileştirilmesi ile ilgili bir talebimiz olduğu zaman kaçak elektrik kullanımı önümüze konuluyor.

Urfa, en az kaçak elektrik kullanan illerden biridir. Gelen faturalarımızda kaçak elektrik bedeli alınıyor. DEDAŞ için değişen bir şey olmuyor. Bu ithamlarla ilgili TBMM Başkan Vekili Sayın Bekir Bozdağ ve milletvekillerimizle görüşeceğiz. Asla bu tür ithamları kabul etmiyoruz. " dedi.

"Ovalarımız GAP ile sulanıyor"

Yetim, "Tarımsal sulama projelerimiz GAP ile yapılıyor. Kentimizde bulunan ovaların tamamı GAP ile sulanıyor. Sadece Siverek- Viranşehir bölgesinde enerji kullanılarak sulama yapılıyor.  Zaten ev, mesken ve iş yerlerinde kaçak elektrik kullanımı yoktur. DEDAŞ alt yapı ve hizmetleri yapmamak için kaçak elektrik kullanımını bahane ediyor.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayiyi Odası olarak bu tür ilhamlara karşıyız. DEDAŞ'tan rica ediyoruz, kendi görevlerini yapsınlar." şeklinde konuştu.

"Fatura ödeniyor ama hizmet yok"

Yetim, "Bu yıl zaten sulama kuyularının elektrikleri kesildi. Kuyu sahiplerine jeneratör sözü verilmesine rağmen bu söz yerine getirilmedi. Bundan dolayı tarım arazilerimiz boşta kaldı. Çiftçiler, faturalarını ödedikleri halde enerji hizmeti alamadılar. Bu durum bütün sektörü etkiledi. Şu an sektördekiler kredilerini ve borçlarını ödeyemiyorlar. Gelecek ile ilgili planları olan çiftçilerin planları gitti. Elektrik kesintileri, Urfa ekonomisine ciddi anlamda bir zarar verdi.

Evren Sanayi'de daha önce 500 işyeri varken bu sayı bugün 5 bine yükseldi ama halen eski hatlar kullanılıyor. Bunla ilgili olarak DEDAŞ ile görüştük ama bir sonuç alamadık." diye konuştu.

Kaynak: GAPGündemi / İshak Polat