Yenişehir Kampüsü de Büyükşehir Belediyemize tahsis edilmeli.
Mimar ve mühendislerden oluşan bir teknik eleman gurubu, Mayıs 2016 yılında şöyle bir öneri oluşturur ve belediyeye dilekçe ile başvururlar.
'HARRAN ÜNİVERSİTEMİZ'İN ÇOK SAYIDA BİNA VE TESİSLERİNİ İÇERİSİNDE BULUNDURAN 27000 DÖNÜMLÜK OSMANBEY KAMPÜSÜ VAR... ARTIK YENİSEHİR KAMPÜSÜ ATIL GİBİ DURUYOR. ŞEHRİN GÖBEĞİNDEKİ BU GENİŞ ALAN VE İÇERİSİNDEKİ MÜKEMMEL BİNALAR BÖYLE ATIL VAZİYETTE DURURKEN; ŞANLIURFA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZ'İN DE MEKAN SIKINTISINDAN (URFA TABİRİYLE) 'BOĞ BOĞ BOĢULDUĞUNU' ÜZÜLEREK GÖRMEKTEYİZ!
BU İKİ GÜZİDE KURUMUMUZ KENDİ ARALARINDA YAPACAKLARI BİR PROTOKOLLE BELEDİYEMİZ'İ, YENİŞEHİR KAMPÜSÜ'NE TAŞIYAMAZLARMI?
HEM DE YAPILDIĞI ZAMAN ZATEN KAÇAK OLAN ŞİMDİKİ BELEDİYE BİNASI'NI DA YIKIP, 'BELEDİYE KENDİ BİNASI'NI YIKARAK YERİNE MEYDAN YAPTI' GİBİ, BAŞKA ŞEHİRLERE ÖRNEK OLACAK BİR ONUR KAZANILMIŞ OLUNUR.
GEREĞİNİ SAYGILARIMLA ARZ EDERİM. İhsan Şenocak.'
Eyyübiye Kampüsünün yerinde bir kararla, Eyyübiye Belediyesine devri üzerine tekrar gündeme gelmesi üzerine İhsan Hocam sosyal medyada yukarıdaki öneriyi tekrar paylaştı. Ben de şahsen bu öneriyi yerinde gördüğümü ve paylaştığımı belirtim. Destek ve paylaşımıma karşı sevgili bir kardeşimizin eleştirisi geldi. Ona cevaben yazdıklarımı, sizlerle de paylaşıyorum. Şehrimize hayırlar getirmesi dileğiyle:
İhsan Şenocak hocam ve değerli arkadaşlarının ortak çalışma, değerlendirme, öneri ve yol göstericiliklerini ifade eden dilekçe; Şanlıurfamızın 20 yıldır tartıştığı ve kısmen yapabildiği şehrin düzenli bir şekilde genişletilmesi çalışmasının devamı niteliğindedir. Şehrin sıkışması/sıkıştırılması her anlamıyla yaşamımızı zorlaştırıyor. Herkesin ortak görüşü de planlı, imarlı, düzgün şehirleşme.
Bunu geciktirdikçe, yavaşlattıkça şehre yazık ediyoruz. Gecekondulaşmanın arkasında kalırız. Arsa - imar mafyasının, arazi - daire rantçılarının kurbanı ederiz insanlarımızı. Trafiğimize yol, oto park, insanlarımıza yeşil alan, kamuya hizmet alanı kalmaz - kalmadı..
Vilayet, adliye, maliye, askerlik şubesi, Şutso, Milli Eğitim, Gençlik Spor vd.. birçok kurumumuz iyi - kötü yeni yerlerine taşındılar.. Bunlardan bir tekini eski yerinde düşünebilir misiniz? Allah korusun..
Urfa'nın büyükşehir olacağı taa Ahmet Bahçivan döneminde gündemdeydi.. Şehir içinde davul zurnayla yürüyüş yapıldığını hatırlıyorum.. Keşke o zamanlar Büyükşehir'e gereken ve yakışan bir yeri düşünüp, hazırlayabilseydik.. İlçe belediyelerimiz için hizmet binaları, kamu yerleşimleri.. Önceki belediyemiz, büyükşehirle kurulan belediyelerimiz bu konuda geç kaldı.
Sadece geçen dönem Büyükşehir ve merkezdeki ilçe belediyelerimiz kiraladıkları ek hizmet binalarına ne kadar kira ödedi? Gerekliliği - gereksizliği, şaibesi, rantı - runtu da cabası.. Bu hepimizin parası değil mi?
Üniversitemiz hepimizin.. Şehrimizin üniversitesi. Osmanbey Kampüsü sahip olduğu alanı ve her türlü fiziki donatısıyla ülkemizin sayılı üniversiteleri arasında. Yanıbaşındaki dev sulama kanalı, ortasındaki muhteşem gölet, her türlü spor saha ve salonu, kapalı yüzme havuzu, sınırsız yeşil alanları ve diğer donatılarıyla, fakülte binaları, rektörlük, tıp fakültesi hastanesi.. nice zenginliklere sahıp..,
Ama o görkeme göre epey ıssız!. Yaşıtları olan üniversitelerin 50 - 100 bini aşan öğrencilerine bakınca üzülüyoruz.. Yazdığınıza bakarak Yenişehirdeki binlerce öğrencimizin Osmanbey'deki bu imkan ve donatılardan mahrum bırakıldığını düşünüyorum. Eyyübiye kampüsü için de aynı şey geçerli.. Niçin Osmanbey Kampüsüne hala sürgün yeri diye bakıyoruz? Gitmekte tereddüt ediyoruz? Elbette birçok haklı sebep var!
Ulaşım başta olmak üzere, öğrenci yurdu, lojman ve aileler için yaşam alanları, sosyal mekan eksikliği.. Şehirden kopmuş olacağız, oraya taşınmakla. Bir ölçüde doğru, haklı sözler. Peki çözüm?
Akabe, Maşuk gibi Osmanbey etrafında da bir uydu şehir inşaa etmek.. Bunu de belediyelerimiz ve şehrimiz konuştu - konuşuyor. Hep birlikte ve hızla canlandırmak gerek. Üniversitemizin Osmanbey Kampüsünün merkezinde olduğu yeni bir şehir inşa etmek. Konya'da Selçuk Üniversitesinin etrafında kurulmuş mahalleleri, siteleri gördüm. 10-15 yılda olmuş. Biz başlayalı da en az o kadar oldu.
Eyyübiye ve Yenişehir kampüslerinin devri karşılığında Üniversitemiz için Osmanbeyde yurt, lojman, ek binalar ve ne gerekiyorsa belediye, Toki, özel yatırımlar ve hükümet eliyle yapılabilir - yapılmalı. Kampüs bitişiğinde de imar düzenlemesi ve alt yapı inşa edilerek bölgede yeni yerleşim alanı oluşturulabilir. Kamu arazisi, toki - belediye çalışmalarıyla imar planlaması ve alt yapı yatırımlarıyla şehrimize yeni bir çekim merkezi kazandırılabilir.
Maşuk benzeri bir planlama ve yapılaşmadan sonra da raylı sistem dahil ulaşımla ilgili her türlü çözüm kendiliğinden gelir diye düşünüyorum. Saygılarımla..