Vali Hasan Şıldak hafta sonu Taş Tepeler Projesi kapsamında yer alan ve kazı çalışmaları devam eden Mendiktepe ve Gürcütepe kazı alanlarını ziyaret etti. Taş Tepeler Projesi Koordinatörü ve Karahantepe, Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof.Dr. Necmi Karul ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan’ın da eşlik ettiği ziyarette ilk olarak Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Başkanlığında kazılan ve Bilimsel Danışmanlığını İngiltere, Liverpool Üniversitesinden Prof.Dr. Douglas Baird’in yaptığı Mendiktepe’de incelemelerde bulundu.
Mendiktepe, Göbeklitepe’den 1500 yıl daha eskiye tarihleniyor
Geçen yıl kazı çalışmalarının başladığı ve 2 hektarlık bir alanı kapsayan Mendiktepe kazıları hakkında bilgi veren Prof.Dr. Necmi Karul; “Mendiktepe kazıları İngiliz Arkeoloji Enstitüsü adına Prof.Dr. Douglas Baird tarafından sürdürülüyor ve bu proje kapsamında 1,500 yıllık bir süreci ele alıyor. Bu sürecin ilk aşamalarını tarihlendiren yerlerden bir tanesi de Mendiktepe. Bu anlamda bölgedeki ilk yerleşikleri anlamamız açısından son derece önemli bir yer” dedi.
Mendiktepe ziyaretine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada bir mesaj paylaşan Valih Hasan Şıldak; “Eyyübiye ilçemize bağlı Payamlı Mahallemizin sınırlarında bulunan Mendiktepe mevkiindeyiz. Burada değerli Hocalarımız ile birlikteyiz. Taş Tepeler Projesi her zaman ifade ettiğimiz gibi bizi heyecanlandırıyor. Sadece Urfa’yı, Türkiye’yi değil Dünyayı heyecanlandıran, merak uyandıran bir kazı çalışması” dedi.
Gürcütepe; ilk çiftçilik faaliyetlerinin başladığı yer
Daha sonra Haliliye ilçesi İmambakır Mahallesinde bulunan ve Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Başkanlığında kazı çalışmalarının devam ettiği Gürcütepe Kazı alanına geçen Vali Hasan Şıldak burada Kazı Bilimsel Başkanı Doç.Dr. Mücella Erdalkıran ve ekibi ile bir araya geldi. Yürütülen çalışmalar hakkında Vali Şıldak’a bilgi veren Doç.Dr. Mücella Erdalkıran; “Gürcütepe 2 yerleşimindeyiz. Gürcütepe’de milattan önce 8. bini kazıyoruz. Burada hücre tipi yapıları ortaya çıkartıyoruz. Burada hali hazırda iki tane yapıyı ortaya çıkardık.” dedi.
Prof.Dr. Necmi Karul ise yaptığı açıklamada Gürcütepe’nin Taş Tepeler Projesi kapsamında kazılan neolitik alanlar içerisinde son sürecin içerisinde yer alan bir yer olduğunu belirterek; “Gürcütepe’de bu sürecin sonlarına tarihlenen yerlerden birisi. Artık insanların yüksek kesimlerden ovalara indikleri yeni bir yaşam biçimin şekillendirdikleri yerlerden birisi” dedi.
Vali Şıldak ise burada yaptığı açıklamada; “Gürcütepe çok iyi ilerleyen ve 4 yıldır yapılan çalışmaları burada gördük. Taş Tepeler Projesi zaten Dünya ölçeğinde bir ses getiren önümüzdeki Kasım ayında gerçekleştirilecek olan dünyanın ilk Neolitik Kongresinin ev sahipliğini üstlenen Urfa’da olacak olması bizi çok cesaretlendiriyor. Artık Urfa’nın yerin altındaki o zenginliklerinin bu proje sayesinde her geçen gün daha gün yüzüne çıktığını görüyoruz.
Taş Tepeler Projesi kapsamında Şanlıurfa’da kazı çalışmaları çok sayıda noktada devam ediyor. Neolitik dönemin farklı evrelerine tarihlenen yerleşimler ve buralardaki pek çok eser bir bir ortaya çıkarılıyor… Taş Tepeler Projesini başarıyla yürüten Koordinatör Hocamız Sayın Necmi Karul ve bütün kazı başkanlarımız ile ekiplerine teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.