Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Toptan, 8-14 Mart tarihleri arasında Dünya Glokom Haftası nedeniyle Halk arasında "Göz tansiyonu" olarak bilinen glokom, optik sinirin ilerleyen nitelikte hasar görmesine yol açan bir göz hastalığı olduğunu ifade etti.

Dünyada 85 milyon, Türkiye’de tahminen 550 bin glokom hastası bulunduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Toptan, “Glokom, körlüğün katarakttan sonra dünyada ikinci sıradaki nedenidir. Hastaların çoğu hastalığından habersizdir, çünkü öncü belirtisi olmayabilir ve ileri evrelerde hissedilebilecek belirtiler bulunmamaktadır. Glokomun en önemli nedeni göz küresi içindeki sıvının basıncının yüksek olmasıdır. Glokom bebeklerden yaşlılara kadar her yaşta kişiyi etkileyebilse de en büyük risk altındaki grup 40 yaş üzerinde ve ailede glokom hastalığı hikâyesi bulunan bireylerdir. Primer açık açılı glokom, özellikle birinci derecede akrabalarında glokom hastalığı bulunanlarda daha sık görülür.” dedi.

“Bu hastalığın tanısı detaylı muayeneyle ortaya çıkar”

Glokom hastalığının tedavisiyle ilgili de konuşan Dr. Öğr. Üyesi Toptan, “Glokom tanısı detaylı bir göz muayenesi ile konulabilir. Tedavi, hastalığın durdurulması ve körlüğün engellenmesini amaçlar. Göz tansiyonu düşürücü damlalar, lazer uygulamaları ve ameliyatlar tedavi seçenekleri arasında yer almaktadır” ifadesini kullandı.

Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İdris Kırhan, Üniversite hastanesinin her geçen gün başarılarına daha yenisini eklediğini belirterek, “Hastanemizde tüm branşlar çok iddialı ve bölgemize hizmet verme noktasında çok başarılı bir duruma geldik. Bu anlamda Rektörümüz Prof. Dr. Tahir Güllüoğlu’na çok teşekkür ediyorum. Hastane kadromuz çok güçlü bir hale geldi. Göz hastalıkları Anabilim Dalı başta olmak üzere tüm hocalarımıza ve sağlık çalışanlarımıza da teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Editör: Seda Nur ŞAHİN