Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı; Türkiye’deki ecdat yadigârı vakıf sayılarını bakımından 50 vakıfla Şanlıurfa’nın; İstanbul, İzmir ve Antalya’nın ardından dördüncü sırada yer aldığını belirtti.

GAPGündemi’nde İshak Polat’ın hazırlayıp sunduğu “Yaşamanı İçinden” programının canlı yayın konuğu olan Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı, Vakıf kültürü, Şanlıurfa’daki Vakıf eserleri ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü faaliyetleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Şanlıurfa’nın doğu illeri arasında en fazla vakıf mülkiyetine sahip il olduğuna dikkat çeken Palalı, “Şanlıurfa; Osmanlı’nın Başkenti olan İstanbul ile Antalya, İzmir illerinin ardından en fazla ecdat yadigârı gayrimenkule sahip şehirdir. Şanlıurfa ilinde 50 adet Vakıf ve bunlara ait çok sayıda mülk var” dedi.

Vakıf kültürünü en iyi anlatan ifadeler

Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi veren Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı, “Öncelikle Vakıf nedir sorusunu cevaplayarak başlayalım. Vakıf, bir kişinin malını bir daha geri almamak kaydıyla Allah yolunda terk etmesidir. Vakıf bizim kültürümüzde ve ananemizde bir medeniyettir. Bu konuda benim en fazla sevdiğim Ahmet Şimşirgil hocamızın Osmanlı Gerçekleri diye bir kitabı var. Bu kitapta diyor ki, vakıflar sayesinde bir adam vakıf bir evde doğar, vakıf bir beşikte uyur, vakıf mallarından yer içer, vakıf kitaplarından okur, vakıf bir mektepte hocalık eder, vakıf idaresinden ücretini alır ve öldüğü zaman vakıf bir tabuta konur ve vakıf bir camide namazı kılınarak, vakıf bir mezarlığa gömülür” diyerek Vakıf kültürünün tanımını yaptı.

Peygamber Efendimizden gelen bir gelenek

Vakıf kültürünün geçmişine değinen Palalı, “Hayatımızın bütün icaplarını ve ihtiyaçlarını vakıf mallarıyla sağlayan müthiş bir medeniyetiz. Geçmişe baktığımızda Peygamber Efendimizin zamanından başlayarak gelen bir kültür. Vakıf kültürü 1048 yılında Anadolu topraklarına geldi ve 1048 yılından bu yana Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak, ecdadımızdan bu yana süregelen 62 bin tane kurumun temsilciliğini üstlenmişiz. Hali hazırda Türkiye genelinde 6 bin yeni vakıf, 200’e yaklaşık mülhak vakıf, esnaf vakfı, cemaat vakfı var. Bu Vakıfların temsilciliğini de Vakıflar Genel Müdürlüğü yapıyor” ifadelerine yer verdi.

Şanlıurfa Bölge Müdürlüğü sorumluluğunda 70 vakıf var

Şanlıurfa'daki vakıf ve vakıf eserlerine ilişkin de açıklamada bulunan Mehmet Ali Palalı, “Şanlıurfa Türkiye’deki 81 ili incelediğimizde ileri derecede mala mülke sahip olan bir şehir. Osmanlı’nın Başkenti olan İstanbul’u bir yana bıraktığımızda Antalya ve İzmir’in ardından en çok mülkiyete sahip il olarak öne çıkıyor. Şanlıurfa doğu illeri arasında bildiğim kadarıyla en fazla ecdat mirası gayrimenkule sahip il konumunda. Biz Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak Şanlıurfa ve Adıyaman illerinde toplam 2 bin 64 parça taşınmaza yön veriyoruz. Bu taşınmazları idare ediyoruz” diye konuştu.

Şanlıurfa’da 50 adet vakfımız bulunuyor

Şanlıurfa’da 50 adet vakıf bulunduğunu dile getiren Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı, “Adıyaman ilinde 20 adet vakfımız bulunmakta. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları da dâhil bu 70 tane vakfın denetimi bizim sorumluluğumuzda. Ecdattan bu yana kalan mülhak vakıf dediğimiz vakıflar var. Bunların yöneticilerine zaman zaman eğitim veriyoruz. 6 ayda bir denetlemesini sağlıyoruz. Bu vakıfların hizmetlerinden oluşan veya vakıflar tarafında bize gelen şikâyetleri Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün rehberlik ve denetimi sayesinde çözmeye çalışıyoruz” dedi. 

Urfa’da 400’e yakın tarla ve 800’den fazla Vakıf mülkü dükkân mevcut

Urfa’daki vakıf mülklerinin sayılarını artırmaya çalıştıklarını aktaran Palalı, “Urfa'da 65 civarında tescilli birinci grup yapı olarak ibadet eserimiz var. 400'e yakın tarlamız var. 800'den fazla da dükkânımız ve konutumuz var. Bunları biz sürekli arttırmaya çalışıyoruz. Bu vakıflardan dolayı bu gayrimenkullerden gelir halde etmeye çalışıyoruz. Şimdi temelde hayır hizmetleri, emlak ve kiralama hizmetleri, yatırım hizmetleri ve bir de sanat eserleri olarak 3 ana birimde çalışıyoruz. Bunlarla ilgili bir takım destek birimlerimiz de var” diyerek Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak Şanlıurfa ve Adıyaman’daki faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Programın ilerleyen dakikalarında İshak Polat’ın diğer soruların da cevaplandıran Mehmet Ali Palalı, Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürlüğünün Şanlıurfa ve Adıyaman’da yürüttüğü restorasyon, hayır işleri ile emlak ve yatırım çalışmalarına ilişkinde bilgilendirmede bulundu.

Kaynak: İshak Polat