Deprem riskinin yüksek olduğu Türkiye’de depreme dayanıksız yapıların dönüşüm sürecini hızlandırmak ve kaçak yapıların yıkımı sağlamak için çalışmalara başlayan Türkiye Büyük Millet Meclisi, 26 Kasım Salı günü toplanıyor.
Riskli yapılar artık 15 gün içinde yıkılacak
Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasını öngören 26 maddelik teklifte; riskli yapıların tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde yıkılması, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından yapılan arsa ve arazi teslimlerinde KDV muafiyeti de yer alıyor.
Bütün izinsiz yapılar alınan kararla yıkılabilecek
Meclisin gündemine aldığı yasa tekliflerinde; Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde yapılacak daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar, üzerinde bulunan tel örgü, çit, duvar gibi yapılarla birlikte ister inşa halinde ister iskan altında bulunsun yıkılacak. Bu yıkım kararlarını TOKİ Başkanlığı, Belediyeler veya İl Özel İdareleri alabilecek.
İhtiyaç sahiplerine köylerde satılan taşınmazlarda süre uzatılıyor
Yapılan değişiklik tekliflerinde, köylerde ikamet eden ancak mülkiyet sahibi olmayan ihtiyaç sahiplere satılan ancak çeşitli nedenlerle üzerine konut yapılamayan taşınmazlarda konut yapımı için 31 Aralık 2024'te bitecek sürenin 31 Aralık 2028'e kadar uzatıldığını belirtmişti.
Arsa aktarımda Kamuya ait araziler ve taşınmazlar kullanılacak
Mecliste, kentsel dönüşümü büyük oranda hızlandırması beklenen ve Büyükşehirlerde, mülkiyet hakkının başka parsellere taşınmasını öngören Hak Aktarımı Sistemi de yasalaşacak. Aktarım yapılacak alanlar, Belediye mülkiyetindeki arsa ve araziler ile kamuya ait taşınmazlar ya da Hazine mülkiyetinden karşılanabilecek. Bu süreçte alıcı parselin emsaldeki inşaat alanı en fazla imar planında belirlenmiş oranlar kadar ve parseli yüzde 20'sini geçmemek kaydıyla artırılabilecek. Verici parsellerin aktarıma esas inşaat hakları, en yakın komşu imar parselinin emsale esas inşaat hakkını aşamayacak. Aktarma işlemleri alıcı ve verici parselin değer tespitleri üzerinden yapılacak.
Arsa ve arazilere vergi muafiyeti
Özel bütçe kapsamındaki Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından yapılan arsa ve arazi teslimleri Katma Değer Vergisinden muaf tutulacak. Bu hamleyle mevcut mülkiyet problemlerinin daha hızlı çözüme kavuşturulması ve deprem riskinin yoğun olduğu bölgelerde dönüşüm sürecinin hızlanması hedefleniyor.
Yapı denetim firmalarına sıkı denetim
Mecliste ele alınacak kanun tekliflerinde Yapı Denetim Firmalarına yönelik sıkı tedbirler ele alınacak. Yapı Denetim Kuruluşu hakkında idari yaptırımlarda bir veya birden fazla ceza gerekmesi durumunda uygulanacak para cezası tutarı 50 bin TL’den az olmayacak. Görevini kötüye kullandığı tespit edilen Yapı Denetim veya Laboratuvar Kuruluşu, iş almaktan men cezası alırken söz konusu işletmelerin ortakları, yöneticileri, mimar ve mühendisleri ve diğer teknik personelleri 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.
Mecliste ele alınacak diğer konu güneş ve rüzgar santralleri
Güneş ve rüzgar enerjisi santralleri ise Yapı Denetimi Hakkında Kanunun kapsamı dışında olacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bir ilde faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluşu sayısını belirleyecek. Türkiye Çevre Ajansı, faaliyetlerini gerçekleştirmek için şirketler kurabilecek ve şirketlere ortak olabilecek.