Kültür - Sanat

Tosmur: Sanatın yeri, yurdu, sınırı yoktur

Harran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim İş Bölümü Öğretim Görevlisi Dr.Necla Tosmur, sanatın toplumsal boyutunun yanında sosyal sınırlarının evrensel olduğunu ifade etti.

Abone Ol

GAPGündemi dijital platformlarında yayımlanan moderatörlüğünü Muharrem Çelik'in yaptığı Şanlıurfa'da Kültür ve Sanat programının konuğu Harran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim İş Bölümü Öğretim Görevlisi Dr.Necla Tosmur oldu.

Sanata bakış açısını değerlendiren Tosmur, "Sanat, evrensel bir platformda varlık icra eder. Sanatın yeri, yurdu ve sınırı yoktur. Sanat, kültürel motiflerin içinde yaşadığınız ve yetiştiğiniz toplumun ve taşıdığınız genlerin kültürel motiflerini sanat eserlerinize yansıtmak isterseniz. Bu sanatın toplumsal bir boyutudur; ama sanatın sosyal sınırları evrenseldir.

Evrensel boyutunda biz dünya çapındaki birçok sanat platformunda yer aldım. Bu platformlara davetli misafir, çağrılı misafir olarak katıldım. Çok daha büyük organizasyonlarda yer aldım. Bunu sadece sanat kurumları değil farklı şehirlerin belediyeleri davet etti ve valilikleri davet etti. Bütün bunlarda kendi ilimizde yaşadığımız kültürel birikimi sanat boyutuna taşıyabileceğimiz her düşüncemizi toplumsal boyutun gelişmişliğini eserlerimize taşıyarak kültürel değişime katkıda bulunmaya çalıştık." dedi.

"Özgün baskı, baskı tekniklerindendir"

Tosmur, "Özgün baskı sanat atölyesine kurduğum doğrudur. Aynı zamanda Harran Üniversitesi Resim İş Öğretmenliği Bölümünün de kurucusuyum. Ben ve 3 arkadaşım ekip olarak bu bölümü kurduk. Aktif olarak bu bölümün güçlenmesi ve daha iyi şartlarda eğitim vermesi için birçok üniversiteyi ziyaret ederek programlarını inceledik. Kendi öğrencilerimiz için çok ideal bir program hazırladık. Daha sonra ilin ihtiyaçlarına göre ana sanat dalları açtık. Heykel, grafik, resim ve Özgün baskı ana sanat dalını açtık. Özgün baskı, baskı tekniklerindendir. Yağlı boya nasıl bir teknikse özgün baskı resimde bir tekniktir. Aradaki fark; özgün baskı çeşitli kalıplar hazırlanarak sayısız eserler elde edebiliyorsunuz. Resmi çoğaltıyorsunuz. Bir nevi resim çoğaltma tekniğidir." ifadelerini kullandı.