GAPGündemi dijital platformlarında yayımlanan Nusret Yılmaz'ın hazırlayıp sunduğu "İstersen Konuşalım" programının canlı yayın konuğu Günyüzü Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Veysel Toprak oldu.
2024 yılı Kurban çalışmalarına değinen Toprak, "Her yıl Kurban Bayramı geldiği zaman içimize bir dert düşer. İnsanlar, kendi memleketinde, şehrinde kendi kurbanlarını keserek, mahallelerindeki eşine, dostuna ve fakirlere dağıtır. Kurban Bayramlarında bizim gibi yardım kuruluşları bu dertleri yüklenerek Afrika'ya her sene kurban çalışmasına gider. 'Kara Kıta' olarak ifade edilen sömürü, cehalet ve yokluğun zirve yaptığı Afrika, bizi 200-300 yıl geriden takip ediyor. Bu senede kısmet oldu Günyüzü Derneği olarak 3 bölgede kurban kesimi gerçekleştirdik. Gazze'de insanlar kurban edilirken bize Gazze'de kurban çalışması yaptık. Gazze'de soykırım, yıkım ve bunların getirdiği açlık var. Siyonistler Gazzelileri yerinden yurdundan ederek onları açlıkla terbiye etmeye çalışıyor." dedi.
"Somalililer mücadeleci bir halk"
Afrika'da özellikle Somali'deki kurban çalışmalarına değinen Toprak, "Afrika'da özellikle Çad, Somali, Etiyopya'da kurban çalışmaları yoğunlaşıyor. Biz de Somali'de kurban çalışması yürüttük. Somali diğer Afrika ülkeleri gibi sömürüye uğrayan bir ülke. Somalililer, gerçekten mücadeleci bir halk. Çok fazla sömürü altında kalmamışlar. Sömürü için gelenleri bertaraf edebilmişlerdir. Somali'de kültürel değişimi fazla göremiyorsunuz. Örneğin Somali'nin dili değişmemiş. Kendi dilleri olan Somalice'yi konuşuyorlar. Çad ve Nijer Fransızca konuşuyor. Bu ülkeler kendi yerel dillerini unutmuşlar. Somalililerle dil konusun pek anlaşamıyorduk. Tek anlaştığımız 'La İlahe İlallah' ve 'Selamün Aleykum'dü." dedi.
"Silahlı korumalarla kurban eti dağıtılıyor"
Toprak, "Somali'nin de içerisinde bölgeler var. Mağdur olan bölgelere arkadaşlarımızı gönderdik. Geçen senede aynı bölgeye arkadaşlarımızı göndermiştik. Somali'de kurbanları topladınız, kestiniz ve geldiniz gibi kolay değil. Hâlbuki kelle koltukta iş yapılıyor. Sömürü, cehalet ve yokluğun olduğu bölgede hiçbir iş kolay değil. İnsanlar aç. Aç olan bölgede kurban keserek bu kurbanları dağıtmaya çalışmak kolay değil. Kurban etlerini kendi elimizle dağıtamıyoruz. Silahlı korumalarla kurban etleri dağıtılıyor. İşin en can alıcı noktası burasıdır. Birçok kez ezilme tehlikesi geçirdik. İzdiham yaşanıyor. Bu açlığın verdiği bir etkidir. Ben onları asla yadırgamıyorum." ifadelerini kullandı.
Veysel Toprak kimdir?
1971 yılında Şanlıurfa'da doğdu.
45 yıldır kuyumculuk (Sarraflık) yapıyor.
1990 yılından bugüne kadar bir grup gönüllü arkadaşı ile birlikte yardım faaliyetlerini sürdürmektedir.
Günyüzü Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanlığı görevini yürütmektedir.
Evli ve 5 çocuk babasıdır.