GAP Gündemi'nde canlı olarak yayımlanan moderatörlüğünü Muharrem Çelik'in yaptığı Şanlıurfa'da Kültür ve Sanat Programının bu haftaki konuğu Harran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Emine Teker oldu.
Teker, programda akademik ve sanatsal çalışmalarına değindi.
"Benim için belki de ilk rol modellerden biri Hasan Rastgeldi hocadır"
Sanat hayatında annesinin ve Hasan Rastgeldi hocanın etkisine vurgu yapan Teker, "Annem, öğretmen okulu mezunudur. Eskiden öğretmen okulundan mezun olanlar, diğer okul mezunlarına fark atardı. Öğretmen okullarının günümüzde de çok donanımlı olduğunu biliyoruz. Öğretmen okullarında sanat, kültür ve tarımla ilgili dersler vardı. O dönemin müfredatlarına göre birçok ders alırlardı. Annem de o dönemin mezunlarından biridir. Annemin sanat hayatımda çok büyük bir yeri oldu. Annemin hocalarından biri Hasan Rastgeldi'ydi. Annem, beni hocası Hasan Rastgeldi ile tanıştırdı. Kendisini çok severiz ara ara Tülmen köyünde de karşılaşırız. Benim için belki de ilk rol modellerden birisi Hasan Rastgeldi'dir.
Ortaokul döneminde ise bir öğretmenim benim resimlerimi keşfetti. İlk defa Güzel Sanatlar Lisesi'nin var olduğunu öğrendim. Bu okuldaki öğretmenlerin hepsi alanında donanımlıydı ve genç bir kadrosu vardı. Güzel Sanatlar Galerisi'nde kurslar veriliyordu. Çok çeşitli sergiler açılıyordu." ifadelerini kullandı.
"İlk kişisel sergimi açma fikrini Nevin Güllüoğlu hoca verdi"
Nevin Güllüoğlu hoca ile tanışmasına değinen Teker, "Nevin Güllüoğlu hocayla tanıştığımız dönemde ben lise öğrencisiydim. Bir gün bana 'Resimlerini gösterir misin?' dedi. Ben de çantamdan birkaç resim çıkararak kendisine gösterdim. Bu anı hiç unutmuyorum. Bana dedi ki 'Sana bir sergi açacağım.' ilk kişisel sergimi açma fikrini veren Nevin Güllüoğlu hocadır. Açacağım sergiyi birlikte Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde kurguladık. Açtığım sergiye dönemin Valisi, eşi ile birlikte katıldı. Bir lise öğrencisinin kişisel sergisine Urfa'yı temsil eden il protokolünün tamamının katılması, lise arkadaşlarımın ve öğretmenlerimin katılması belki de beni bu alana çok yakınlaştıran bir etken oldu. Halen o dönemdeki belgelerime ve resimlerime bakarım. Benim için çok kıymetli olduğunu söyleyebilirim." şeklinde konuştu.
"Resimlerimde hem modern hem de geleneksel bir yaklaşımı görürsünüz"
Portrelerinde kullandığı teknikle ilgili bilgi veren Teker, "Bugüne kadar 6'sı kişisel, 70-80'ni de grup karma olmak üzere birçok sergiye katıldım. Kişisel sergilerimde her zaman temam ortaktı. Anadolu'da kadın ortak portrelerini çalışıyorum. Portrelerim tekniğini modernden alır. Portrelerimde naifliği ve var olan gerçek değerleri kadın portresi üzerinden anlatmaya çalışıyorum. Resimlerimde hem modern hem de geleneksel bir yaklaşımı görürsünüz. Aynı zamanda Anadolu'nun izlerini, sembollerini ara ara resimlerime dâhil ederim. Bunları gerek kolaj asamblaj teknikleri ile gerekse de resimsel tekniklerle resme dahil ederim. Söylemek istediklerimi sanat yoluyla aktarmaya çalışırım." diye konuştu.
"Öğrencilerimizle İtalya, Fransa İngiltere'ye gittik"
Yurt dışı seyahat ve çalışmalarına değinen Teker," Akademik çalışmalarda yürüttüğüm için uluslararasılaşma konusu bizim için çok önemli. Bu nedenle zaman zaman gerek teknik gezi bağlamında gerekse de sergiler workshop adıyla davet ediliyoruz. Bizde davetli sanatçı olarak katılım gösteriyoruz. Bazen bir ülkede kurulacak bir müzeye Türkiye'yi temsil etmek için gidiyoruz. Bazen de sanat çalıştayları dediğimiz birçok farklı ilden ve ülkeden insanların bir araya geldiği çalıştaylarda eserler üretiyoruz. Sanat adına konuşuyoruz, sanatı ve günümüzdeki sanatı konuşuyoruz. Herkes kendine ait kültürel ve sanatsal gelişimlerden bahsediyor.
Bizim için fırsat eğitimi dediğimiz bir alan oluşuyor. Çok güzel etkinlikler oluyor. Bunun dışında da teknik gezi olarak gittiğim birçok yer var. Zaman zaman bu gezilere öğrencilerimizi de dâhil ederek götürüyoruz. Öğrencilerimizle İtalya, Fransa İngiltere'ye gittik. Özellikle İtalya ve Fransa bizim için sanatsal anlamda çok önemlidir. En son olarak Bulgaristan'da bir sanat çalıştayına gittik. Çok güzel bir galeride sergimizi açtıktan sonra da yeni arkadaşlıklar, yeni deneyimler ve güncel bilgilerle ülkemize döndük." dedi.
"Sahada yaptığım çalışmalar benim akademik çalışmalarımın altyapısını oluşturuyor"
Sosyal sorumluluk çalışmalarına vurgu yapan Teker, "Çalışma alanı bakımından sanat eğitimi alanında çalışıyorum. Çocuk resimleri ana uzmanlık alanım olduğu için çocuklara yönelik projeler benim çalışma alanımı da kapsıyor. Bu yüzden sahada yaptığım çalışmalar aslında benim akademik çalışmalarımın altyapısını oluşturuyor. Özellikle dezavantajlı çocuklar, sosyoekonomik bakımından dezavantajlı olan çocuklar, özel gereksinimi olan bireyler, savaş, göç, doğal afetler gibi sosyolojik olayların yaşandığı bir toplumda çocukların bu yaralarını en hızlı sanat yoluyla nasıl toparlarız diye çalışmalar yapıyoruz.
Bunlarla ilgili sosyal sorumluluk projeleri yapıyoruz. Bazen üniversitemizde tasarım projeleri yapıyoruz. Mekânları daha iyi görsellerle donatmaya çalışıyoruz. Bazen de çocuklarla özel projeler yapıyoruz. Son yaptığımız sosyal sorumluluk projesi sevgi evlerindeydi. Sevgi evlerinde hem çocuklarla vakit geçirmek hem öğretmen adaylarımızla da bir araya gelmek hem de süreci deneyimlemek, onların mekânlarını daha sanatsal ve tematik görsellerle donatmak çok keyif aldığımız, çok yönlü bir proje oldu.
Hastanelere gidiyoruz. Yaşlı bakım servisindeki hastaları yeni görsellerle hayata döndürmeye çalışıyoruz. Çocuk bakım servisini renklendirdik. 'Hastalar sanatla iyileşiyor' gibi projeler üretiyoruz. Çocukların hastane fobisini yenmek için çalışıyoruz. Çok uzun süre hastanede yatan çocukların tedavi sürecinde onları mutlu edecek etkinlikler yapıyoruz." dedi.
Doç.Dr. Emine Teker kimdir?
1984 yılında Şanlıurfa'da doğdu.
Lise yıllarında sanatla tanıştı.
2002 yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim İş Öğretmenliğini kazandı. 2006 yılında mezun oldu.
2009 yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünde Yüksek Lisans Programını tamamladı.
2015 yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünde doktora programından mezun oldu.
2011 yılında öğretim görevlisi Harran Üniversitesi'nde göreve başladı. 2015 yılında öğretim görevlisi doktor, 2017 yılında doktor öğretim üyesi oldu. Harran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcılığı, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanlığı, Rektör sanat danışmalığı görevlerini yürütüyor.
Teker, akademik ve sanatsal çalışmalarına devam ediyor.
Teker, evli ve 3 çocuk annesidir.