Kültür, bir ilin gelişmişliğine; fikir, sanat, ilim alanlarında ilerlemişliğini gösterir. Turizmde bir mekanın veya yerin gezilmesi, tanınması, oralarda dinlenmeyi gerektirir. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, ilimizin 2023 İslam Ülkeleri Turizm Başkenti seçilmesi, ilimiz ülkemiz ve İslam dünyası açısından önem teşkil etmektedir. Zat-ıalinizin de bu konu ile ilgili samimi ve güzel çalışmaların içine girdiğini görmekteyiz.

Son günlerde ilimizde gerçekleştirdiğimiz kültür ve turizm buluşmaları fuarı, Urfa'mız, ülkemiz ve İslam alemi açısından önem teşkil etmektedir. Yaptığınız bu organizasyon elbette basite alınamaz. Bu çalışmadan dolayı bir Urfa'lı ve bir sanatçı olarak sizi tebrik ederiz. Ancak fuarın açılış tarihi ve katılımcıları açısından da eksiklikler gösterdiğini de kabul etmek gerekir.

Büyükşehir, büyük düşünür, büyük çalışmalar ortaya koyar. Lakin, fuarın açılışına ya da fuara aktif olarak katılmam yönünden bir davet almadım. Fakat yönetiminde bulunduğum Anadolu Gençlik Derneği Şube Başkanımız Erol Sönmezsoy'un fuara temsilen katılmam konusunda teklif alırken, o esnada hastanede olduğumdan ilk günkü açılışa katılamadım. Lakin fuarı 2. gün çocuklarımla gezebildim. İlk günkü açılışa yönelik bilgileri de sosyal medya hesaplarında ve basından edindim.

Zeynel Başkanım, Urfa'da kültür, sanat, fikir, edebiyat, mimari vb alanlarda fazlasıyla donanımlı insanlarımız mevcut olduğunu siz de bilirsiniz. Bunlara da yeterince yer verilmediğini gözlemledim Başkanım. Fuarda en çok dikkat çeken ve öne çıkan ögenin çiğ köfte olduğu bir gerçektir. Çiğ köfte elbette tanıtılması gereken bir unsurdur, ancak bu çiğ köfteyi tanıtırken buna yönelik kaç bin yatırımcı kazanabildik ya da köfte sektöründe kaç bin gencimizi istihdam ettik? Burası düşündürücüdür.

Kültür ve turizm fuarları, yapılan ilin tanınmasına, yatırımların gelmesine ve kültür-sanat alanında fikir edinilmesine katkılar yapar. Zeynel Başkanım, hatırlayacaksanız, Ankara'daki fuarla ilgili öncesinde sizinle Sakıb'ın Köşkünde bir görüşme yapmıştım. Ankara'daki fuara fotoğraf sanatçıları, el sanatı sanatçıları, ressamlarımız dahil edilmediği önerilerimizi size iletmiştim. O zaman haklı gerekçeleriniz vardı. Ne yazık ki Urfa'daki bu fuarda da söylediğim eksiklikler göze çarpınca, Urfa adına üzüldük.

Fuarlar sadece çiğ köftenin ötesinde düşünce, fikir adamlarına fikir verilmesi gereken platformlardır. Fuarı gezenlerin mutlaka bir alanda fikir edinmesi gerekirdi. Çocuklarımla 2. gün fuar alanını gezerken, sadece çiğ köfte dağıtanlara yönelik ilgiler gördük. Fuarın 2 gün olması, insanların oraya taşınması ve bir fikirle oradan çıkması açısından fuarda bunları maalesef göremedik.

Söyleşiler, kültürel tanıtımlar, konserler açısından fuarın amacına ulaştığını sanmıyorum fakat görünürlük ve reklam açısından fuarın amacını oluşturduğu bir gerçektir.

Ama Fuarın temasında "İslam Ülkeleri Başkentliği" ifadesiyle beraber fuar alanında bu temaya yönelik fikirler verilecek çalışmaların olmaması bir eksikliktir. İlçe belediyelerimizin mecburi katılımcılarıyla kendi ilçe tanıtım standları açısından fuarın zenginliklerden birisiydi. Fuarda Uluslararası düzeyde standların olmaması, kurumlarımızın da yer almaması, sivil toplum kuruluşlarına yer verilmemesi belki de fuarın sönük geçmesine sebep oldu.

Fuarda olması gerekenlerle ilgili çalışmalar ortaya koyduğumuz zaman sayfalarca bilgi çıkacaktır. Bunun için fuar öncesinde bir fikir toplantısının yapılması gerekirdi. Belki dar alanda yapıldı ama ilgililerle yapılmadı. Kurumlar da ciddi olarak fuarda yer almalıydı. Toplumun temsilcisi olan sivil toplum kuruluşlarının yer almaları, aktivist ve fikir insanlarının, sanatçıların ve düşünürlerin fuarda yer almaması düşündürücü.

Fuarın genel çerçevesine baktığımızda, 2 günlük çalışmada arkeolojik kazılarla ilgili sunumlar, kum sanatı gösterileri, geziler, yemekler planlandığı görülmektedir. Oysa Urfa kültür, sanat ve turizmine yönelik planlanması gereken yüzlerce çalışma ortaya konulabilirdi. Bu çalışmaları ortaya koyacak kişinin de kültür sanat alanında söz sahibi olması gerekir. Kültür Turizm Daire Başkanlığı, Kültür Müdürlüğü gibi kurumların bilgi birikimi ile halkla iyi bir iletişim içinde olması gerekmektedir.

Başkanım, Urfa'nın zenginliklerini amacı doğrultusunda kullanmamız gerekir. Bu konuda her Urfa'lı, Urfa'ya olan sevgisinden dolayı, memleketine bağlılığından dolayı, kendilerine verilen sorumluluk doğrultusunda hareket edeceğine inanıyorum. . Genelde ortaya çıkan çalışmalar konuşulur, ortaya çıkmayan çalışma konusunda kimse bir şey diyemez. Siz bir çalışma ortaya koydunuz, biz de ilimiz adına size destek vermeye ve bundan sonraki çalışmalarınıza katkı yapmaya yenilik yazıyoruz.
Her şey peygamberler diyarı Şanlıurfa için Sevgilerimle.