Şanlıurfa’da her ramazan olduğu gibi bu yıl da tatlıcılar yoğun bir çalışma temposuna girdi. Tatlıcılar vatandaşın taleplerini karşılamaya çalışırken, özellikle halka tatlısı, tulumba tatlısı ve baklava satan dükkanlarda iftar saatlerine kadar uzun kuyruklar oluşuyor.

Şanlıurfalı esnaf, vatandaşların taleplerine yetişebilmek için çift mesai yapıyorlar. Sabah erken saatlerde kalkıp işbaşı yapan esnaf, iftar saatlerinden sonra eve gidebiliyor.

Haliliye’de tatlı satışı yapan 30 yıllık esnaf Celal Toprak, her ramazan olduğu gibi bu yıl da yoğunluk yaşadıklarını söyledi.

TOPRAK: GEÇEN YILLA ARASINDA 20 LİRA OYNADI

Ramazan’ın bereketiyle geldiğini belirten Toprak, şunları söyledi:

“Tatlı fiyatlarında ramazan öncesi değişiklik yapmadık. Ramazandan önceki fiyatımız neyse o şekilde satmaya devam ediyoruz. Tatlıların fiyatlarında geçen yıl ile bu yıl arasında sadece 20 lira oynadı. Tulumba tatlısını 100 liraya, halka tatlısını 90 liraya satıyoruz. Normalde yağ, şeker ve un fiyatlarına bakarsak daha fazla zam yapmamız lazım ama biz vatandaşlar ramazanda tatlı yiyebilsin diye bu zamları fiyatlara yansıtmadık.”

TATLICILARDA KUYRUKLAR OLUŞUYOR

Toprak, tatlı almak için vatandaşların akşamüstü kuyruk oluşturduğunu söyledi.

“Halka ve tulumba tatlısının bu kadar talep görmesinin nedeni hem fiyatının uygun olması hem de içinde ne olduğu belli olan bir tatlı olmasıdır” diyen Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ramazanda oruçlu olan insanların şekeri ister istemez düşüyor, bu nedenle vatandaşlar tatlı bir şeyler yemek istiyor. Tatlıların ramazan ayında bu kadar tercih edilmesinin bir başka nedeni ise havaların soğuk olması. Soğuk havalarda sıcak tatlılar seviliyor bu nedenle talep oluyor.”

“ÇİFT VARDİYA YAPIYORUZ“

Ramazan aylarında diğer aylara göre daha çok satış yaptıklarını söyleyen Toprak, “Ramazan’da 1 ayda sattığım tatlıyı normalde 4 ayda ancak satabiliyorum. Ramazanda talebe yetişebilmek için sabah saat 8’de mesaiye başlıyoruz akşam iftara kadar. Hatta iftardan sonra bile sıra olduğu zamanlar oluyor. O zamanlarda su ve tatlı ikramı yaptığım oluyor. Ramazan aylarında çift vardiya gibi çalışıyoruz. Oruçlu bir şekilde yoğun mesaide çalışmak zor oluyor ama yoğunluk olduğu için tatlı yaparken vaktin nasıl geçtiğini anlamıyoruz” ifadelerini kullandı.

KAN ŞEKERİ DÜŞÜNCE TALEP ARTIYOR

Eyyübiye’de hal pazarı karşısında 27 yıldır baklavacılık yapan Şevket Usta, 13 saatlik orucun ardından insanların kan şekerinin düşebildiğini ve bu nedenle tatlıya yöneldiğini belirterek, “Ramazan ayında malum 12-13 saatlik bir açlığın ardından kan şekeri düşüyor.Kan şekerinin düşmesiyle de biz devreye giriyoruz. Vücudun tatlıya ihtiyaç duyduğu ramazan ayında haliyle diğer aylara göre daha çok talep oluyor” dedi.

FİYATLAR NASIL?

Geçen yıla göre fiyatların yükseldiğini ancak yine de makul fiyattan sattıklarını söyleten Şevket Usta, şunları kaydetti:

“Fiyatlarımız 120 TL ile 250 TL arasında değişiyor. Geçen yıllara göre bayağı bir fiyat artışı oldu. Mesela cevizli baklavayı geçen yıl 50 liraya satıyordum, bu yıl 120 lira oldu, fıstıklı baklavayı 80 liraya satıyordum, bu yıl 160 lira oldu.  Bunun sebebi de yağa ve şeker gibi baklava yapımında kullanılan malzemelere zam gelmesi oldu. Bu yıl herkes yiyebilsin diye fiyatları makul tutuyoruz.

Ramazan ayında yoğunluk var ama fiyat artışları yüzünden geçen ramazanlara göre yoğunluğun biraz düştüğünü söyleyebilirim.”

URFALILARIN TATLI TERCİHİ NEDİR?

Şevket Usta, genellikle Urfalıların yöresel tatlıları tercih ettiğini belirterek, “Tatlı konusunda Urfalıların damak tadı bayağı geniş. Kendim burada yaptığım ve sattığım ürünleri baz alırsam, Şanlıurfalılar tarafından tercih edilen ürünler arasında katmer ve hırtlevik var. Urfa’nın yöresel tatlılarından, ama en çok tercih ürünümüz ise klasik fıstıklı baklava oluyor” ifadelerini kullandı.

İftar saatlerine kadar yoğunluğun devam ettiğini söyleyen Şevket Usta, “İftar saatlerine kadar yok satıyoruz. Bu sadece bu aya özel bir durum. Yani ramazan bereketiyle geldi diyebiliriz” dedi. 

Kaynak: BİHA