Tarımın Başkenti Şanlıurfa’da üye sayısı bakımından en büyük Odalardan birisi olan Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi 5-8 Aralık 2024 tarihleri arasında düzenlenen 10. Şanlıurfa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarının en çok ziyaret edilen stantlarından birisi oldu.
Yüzlerce Ziraat Mühendisinin yanı sıra üreticilerin ziyaret ederek tarımsal faaliyetler hususunda bilgi aldığı Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi’nde meslektaşları ve üreticiler ile yakından ilgilenen TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Süzen, Fuara ilişkin GAPGündemi’ne önemli değerlendirmelerde bulundu.
Tüm meslektaşlarımıza ve üreticilerimize teşekkür ederim
Fuara katılımın yüksek olduğunu ve Odalarına gösterilen teveccühten dolayı memnuniyetini belirten Mehmet Süzen yaptığı değerlendirmede; “ Geçen fuarlara göre bu yılki fuar daha iyi. Bizde Ziraat Mühendisleri Odası olarak standımızı açtık. Meslektaşlarımızın ve üreticilerimizin yoğun bir ziyaretçi akını oldu. Ziyaretçilerimize çok teşekkür ediyoruz. Her geçen gün artan dijitalleşmeyle birlikte üretmek kadar ürettiğini satabilmek te çok önemli bir hal almıştır. Özellikle fuarlar bu sürecin en önemli ayağıdır. Fuarlar işbirliğini sağlamlaştırmak, istihdamı güçlendirmek ihracatı arttırıp döviz kazandırmak, üretim ve hizmet süreçlerinde kaliteyi güçlendirmek, yerelde ekonomiyi canlandırmak gibi pek çok değer yaratmaktadır” diyerek fuarların önemine dikkat çekti.
Ulusal tarım firmaları stant açma gereği duymamışlar
Şanlıurfa’nın Türkiye ve dünyada önemli tarım merkezlerinden birisin olduğunu ve bir çok tarımsal üretimde Türkiye birincisi ve ikincisi olduğunu belirterek; “ Tarımsal üretimi ile dev bir potansiyele ev sahipliği yapan Şanlıurfa’da düzenlenen bu fuara baktığımız zaman bu potansiyele paralel olarak istenilen düzeyde değil. İlgili kurumların ve STK’ların el ele verip tarım fuarımızı çok daha katılımcı bir hale getirmemiz gerekiyor. Türkiye’de satılan zirai ilaçların %8’i Şanlıurfa’da tüketiliyor. Bu çok büyük bir Pazar. Yine bunun yanında Türkiye’de satılan gübrelerin % 10’u Şanlıurfa’mızda satılıyor. Buda çok büyük bir Pazar. Böylesi bir devasa pazarın olduğu Şanlıurfa’da buranın ciddi bir anlamda ekmeğini yiyen ulusal firmalara baktığımız zaman maalesef bir stant açma gereği duymamışlar. Bizlerin ele ele verip tarım fuarımızı daha görkemli hale getirmemiz lazım” diyerek fuara katılım göstermeyen ulusal ve uluslararası tarım firmalarına tepki gösterdi.