Ekonomi

Süzen: GES ve Sulama projelerine ağırlık verilmeli!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, GAP  kapsamında önümüzdeki günlerde Şanlıurfa’da yeni bir eylem planı ilan edeceklerini duyurdu. Yeni eylem planı kapsamında yer almasını istenilen hususlar konusunda ise GAPGündemi’ne açıklamalarda bulunan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Mehmet Süzen yeni eylem planında sulama yatırımları ve Güneş Enerji Sistemlerine ağırlık verilerek sulanabilir alanların arttırılması gerektiğini belirtti.

Abone Ol

Geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa’ya gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında hazırlanan yeni eylem planını yakın bir tarihte Şanlıurfa’da ilan edeceklerini açıkladı. Yılmaz, benzer eylem planlarının DAP, KOP ve DOKAP bölgelerinde de uygulanacağını belirterek, her planın ilgili bölgesinde sivil toplum ve iş dünyasıyla birlikte duyurulacağını getirdi.

Yeni Eylem Planında ağırlık verilmesi gereken konu başlıkları hususunda görüşlerine başvurduğumuz TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Süzen yeni eylem planında sulama yatırımları ve Güneş Enerji Sistemlerine ağırlık verilerek sulanabilir alanların arttırılmasının önemine dikkat çekerek ; “ GAP Projesi ilk başladığında 1.8 milyon hektar alanda başladı sonrasında 2.2 milyon hektara yükseltildi daha sonra enerji maliyetleri yüksek olduğu için o yüksek yerler çıkarıldı ve 1.7 milyon hektar alana düşürüldü bir defa bu alanların GAP Projesine tekrar dahil edilmesi gerekiyor. Hilvan Siverek Viranşehir ve diğer alanların sulamaya bir an önce açılması gerekiyor suya kavuşması gerekiyor çünkü kurak iklim kuşağındayız her 3-4 yılda bir mutlaka kuraklık yaşıyoruz bu sebepten ötürü bu değerli topraklarımızı suya kavuşturmamız lazım. Tabi sulama ücretleri çok yüksek bu enerji maliyetlerini düşürebilmemiz için GES projelerini  devreye koymamız lazım GES  projelerinin GAP Projesine entegre edilmesi gerekiyor ve ihalelere GES projelerinin de dahil edilerek ihalelerin yapılması gerekiyor. Şanlıurfa  yılın 365 gününün 320 günü güneşli geçiyor bu güneşten niye faydalanmıyoruz. Bunun yanı sıra GES projelerini kurabilmeniz için marjinal tarım arazilerine ihtiyacınız var. İlimizde 500 bin hektar marjinal tarım arazisi var bu yönüyle de zengin bir şehiriz” dedi.

Mehmet Süzen açıklamasına devamla GAP Projesi’nin Türkiye’nin tarımsal üretimini kat kat yukarılara taşıyacak bir  proje olduğunu ve istihdama önemli katkılar sağlayacağını belirterek gıda üretimi ve gıda güvenliğinin Türkiye için stratejik bir konu olduğunun altını çizdi.