2024 Ağustos Ayı Meclis Toplantısı, 2024 Temmuz Ayı Meclis Kararı, Temmuz Ayı Mizanı, Hesapları İnceleme Komisyonu Kararı ve Temmuz Ayı Faaliyetleri, gündemiyle Meclis Başkanı Serhat Karadağ başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri’nin katılımıyla yapıldı.
Toplantı, Meclis Başkanı Serhat Karadağ’ın açılış konuşmasıyla başladı.
Karadağ konuşmasında, “Ekonomik sıkıntı ve sorunlarımız, maalesef devam ediyor. Enflasyon yüzde %61 üzerinde seyrederken, döviz kurlarındaki artış, piyasadaki istikrarsızlık bir türlü engellenip rayına oturmuyor. Ekonomik belirsizlikler, üretim maliyetlerinin artması ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar, iş dünyamızın sürdürülebilir büyüme hedeflerini zorlaştırıyor. Yüksek enflasyon, sadece tüketici güvenini değil, aynı zamanda yatırımcıların uzun vadeli planlarını da olumsuz etkiliyor. Ülkemizde 2024 yılının ikinci çeyreği itibarıyla işsizlik oranı %8,8 olarak sabit kalmıştır. Bu dönemde, istihdam oranı ise %49,6'ya yükselmiştir. İşgücüne katılım oranı %54,4 olup, erkeklerde %72,3, kadınlarda ise %36,8 olarak görülmektedir. Özellikle genç işsizlik oranı %16,3 ile dikkat çekici bir artış göstermiştir. Bu, 18-24 yaş aralığındaki gençlerin iş bulmada yaşadığı zorlukları ve ekonomik sıkıntıları yansıtmaktadır." dedi.
"2024 yılında enflasyon düzeltmesinin matrah ve vergi etkisi olacaktır"
Karadağ, "Enflasyon muhasebesinin vergisel uygulaması, ekonomik olarak yanlışlarla doludur. Enflasyon düzeltmesi ile finansal tablolar gerçeğe uygun hale gelmeyecektir. Vergisel amaçlı hazırlanan, muhasebe kuramından ve standartlarla bağdaşmayan kurallar ile hazırlanan tablolar 'finansal tablo değildir' sadece vergisel amaçlı çizelgelerdir. 31.12.2023 tarihli vergi bilançosunun düzeltilmesi makul olanıdır, zira vergi hesaplamaları için önemlidir. Ancak 2024 yılında enflasyon düzeltmesinin matrah ve vergi etkisi olacaktır. Yüksek enflasyonun oluşumundaki yanlış politikaların sorumluluğu duran varlığı ve stoku olan ve öz kaynağı zayıf olan şirketlerimize ve bilanço esasına göre defter tutan tescilli sermayesi dahi olmayan tacirlere yüklenecektir." ifadelerini kullandı.
"Yıllık enflasyonun hala yüzde 61,78 civarında"
Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim ise, “İş dünyası olarak finansmana erişim, piyasalardaki fiyat istikrarsızlığı gibi ekonomik sorunlarımız, maalesef devam etmekte. Biliyorsunuz, 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde, 2023 yılı sonu enflasyonunun yüzde 65 civarında, 2024 yılı sonu enflasyonunun ise yüzde 33 olarak hedeflendiği belirtilmişti. Ancak, mevcut durumda yıllık enflasyonun hala yüzde 61,78 civarında seyrettiğini söyleyebiliriz. Fakat mevcut duruma istinaden Enflasyonun düşürülmesi konusunda atılan adımlar ve mevcut ekonomik durum, hedeflenen %33 enflasyon oranına ulaşmanın zor olabileceğini gösteriyor." şeklinde konuştu.
"En büyük beklentimiz enflasyonun düşmesi"
Yetim, "Enflasyonun düşmesini, istihdam oranımızın yükselmesini, işsizlik oranımızın azalmasını, girdi maliyetlerin düşmesini, döviz kurlarının stabil bir seyir izlemesini iş dünyası olarak en çok biz istiyoruz. Hayat pahalılığı azalacak, arz-talep dengesi çerçevesinde üretim ve tüketimde artış yaşanacak. Dolayısıyla, en büyük beklentimiz, enflasyonun düşmesi için ekonomiden sorumlu üst düzey yetkililerin de dile getirdiği “rasyonel zeminde” gerekli yapısal reformların hızlıca uygulanmasıdır." şeklinde konuştu.
"İkinci OSB’nin kurulmasını talep ettik"
Yetim, "Geçtiğimiz günlerde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sn. Murat Kurum’un Başkanlığında, Şanlıurfa Valimiz Sn. Hasan Şıldak, Şanlıurfa Milletvekilleri, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı ve il protokolünün katılımıyla düzenlenen İl Koordinasyon Toplantısı'na katıldık. Toplantıda, 2163 hektar alana ulaşan ve Türkiye’de en büyük organize sanayi bölgeleri arasında 8. sırada yer alan Şanlıurfa OSB’nin yanı sıra şehrimizde kurulacak olan ikinci OSB’nin ŞUTSO OSB olarak kurulmasını talep ettik. Ölümlü trafik kazalarıyla bilinen Şanlıurfa - Suruç yolunda yaşanan kazaların önlenmesi için acilen yol yapım çalışmalarına başlanması ve Batı OSB ile Gıda OSB Kavşağı'nda çalışmaların bir an önce başlanması gerekiyor. Konunun takipçisiyiz. Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) toplamda 500 firma bulunmaktadır. Şanlıurfa OSB’miz, bölgenin ekonomik kalkınmasına önemli katkılarda bulunmakta ve istihdam sağlamaktadır. " dedi.
"Sivil Toplum Kuruluşu ziyaretlerimiz sürüyor"
Yetim, "Her ay olduğu gibi bu ayda üye ziyaretlerimiz devam ediyor. Tek tek tüm üyelerimizi iş yerlerinde ziyaret ediyor ve bundan sonra ki süreçte de ziyaret etmeye devam edeceğimizde buradan belirtmek istiyorum. Sadece üyelerimizle yetinmeyip Şanlıurfa’da bulunan Sivil Toplum Kuruluşlarına da ziyaretlerimiz oluyor. Bilindiği üzere Sosyal medya hesaplarımızdan da paylaşıyoruz ve burada bulanan STK’lar ile birlik içinde olmamız İlimiz adına yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarda birlikte rol almamız gerektiğine olan inancımızdır. Balıklıgöl, Halfeti, Göbeklitepe, Karahantepe, Bazda Mağaraları, Soğmatar Antik kent gibi Turistik alanlarımız mevcut. Sanayi alanına bakar isek Türkiye’de bulunan OSB’ler arasında arazi bakımından ilk onda yer alıyoruz." diye konuştu.
"Şanlıurfa’dan Antalya ve İzmir’e karşılıklı uçuşlar başlayacak"
Yetim, "SunExpress Hava Yoları ile bir görüşme gerçekleştirdik. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odamız öncülüğünde Kasım ayı itibariyle Şanlıurfa’dan Antalya ve İzmir’e karşılıklı uçuşlar başlayacaktır. Şehrimize ve Odamıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Ayrıca Almanya Berlin uçuşları konusunda da taleplerimizi ilettik. Görüşmelerimiz halen devam etmektedir." ifadelerini kullandı.
"Fıstık konusunda büyük bir sorun ile karşı karşıyayız"
Yetim, "Şanlıurfa OSB’mizde yer alan fıstık işletmelerimizi ziyaret ettik. Ne yazık ki fıstık konusunda büyük bir sorun ile karşı karşıyayız. Ülkemizde üretilen fıstığın yüzde 47’sini Şanlıurfa Keten Köyneği Fıstığı olarak üretiyoruz. Fakat Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından Sert kabuklu ürünlerde Fındık alınmakta ama fıstık alınmamaktadır. Hükümetimizin de bu konuya destek vermesi durumunda daha fazla fıstık üretimi yapabiliriz. Temel amacımız, kentimizi ticaret, sanayi, tarım ve turizm alanında bölgenin ilklerinden yapmaktır. Bunu başaracağımız inancıyla, toplantımızın ilimiz ve Odamız adına verimli geçmesini diliyor, sizleri bir kez daha saygı ve muhabbetle selamlıyorum.” dedi.
Toplantıda, Meclis Üyesi İsmet Yıldırım Gündem Dışı Bir konuşma gerçekleştirdi. Gündem maddeleri görüşüldü ve oylandı. Oylamaların akabinde, Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Halil Çizmeci 2024 Temmuz Ayı faaliyetlerinin sunumunu gerçekleştirdi.