GAPGündemi dijital platformlarında yayımlanan Merat Bayat'ın hazırlayıp sunduğu "Meral Bayat'la Biz Bize" programının konukları Siverek Engelliler Derneği Başkanı Feridun Şenateş ve Eğitimci Yazar Emine Altun oldu.

Siverek Engelliler Derneğinin kurulması ile ilgili bilgi veren Şenateş, "Uzun yıllar Siverek dışında yaşadıktan sonra Siverek'e döndüm. Engellilerle ilgili bir çalışmanın olmadığını ve engellilerle ilgili büyük sorunların olduğunu müşahede ettim. Bu sorunların çözümüne yönelik çalışma yapma kararı aldım. 1-2 sene engelliler platformunda gönüllü olarak çalıştım. Yaptığımız çalışmalar neticesinde işler büyüdü ve kurumsal olarak bu işi yapma gereği duydum. Bundan dolayı da Siverek Engelliler Derneğini kurdum. Yaklaşık 8 senedir de Siverek Engelliler Derneği Başkanlığı yapıyorum." ifadelerini kullandı.

"Engeliler ile ilgili olarak Batı'ya göre çok gerilerdeyiz"

Engelliler ile ilgili sorunlara değinen Şenateş, "Engeliler ile ilgili olarak Batı'ya göre çok gerilerdeyiz. Bu eğitimden ve ekonomik koşullardan kaynaklanıyor. Batı'daki engellilerin büyük çoğunluğu çalışıyor. Çalışan bir insan ihtiyaçlarını karşılayabiliyor ve sosyal olarak gelişiyor. Siverek'teki engelli vatandaşlarımıza baktığımız zaman çalışma oranı yüzde birlerdedir.

Bu engellilerle ilgili çok büyük sorunların olduğunu gösterir. Sanayinin ve çalışma alanlarının olmadığı bir bölgede yaşıyoruz. Bir sanayi şehrinde yaşasaydık daha farklı olabilirdi. Sanayiciler mecburi olarak engelli çalıştırma zorundadır." dedi.

"Engellilere verilen bu hakların uygulanması noktasında çok sorunlar yaşıyoruz"

Engellilere verilen hakların uygulanması noktasında çok sorunlar yaşadıklarını vurgulayan Şenateş, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda her kesime olduğu gibi engellilere de muhteşem haklar verilmiş. Yalnız engellilere verilen bu hakların uygulanması noktasında çok sorunlar yaşıyoruz. Örneğin bir yapı yapılırken yapıda engelli girişi olmazsa ruhsat verilmiyor. Ne yapıyorlar engelli rampaları yapılmadan ruhsat alınabiliyor. Cadde ya da yol yapılırken engellilere uygun olması şartı var; ama uygulamada bu uygulanmıyor." diye konuştu.

"Yazma isteği hiç bitmeyen bir duygu"

Yazarlık hayatına başlaması ile ilgili bilgi veren Eğitimci Yazar Emine Altun, "Yazarlığa 9 yaşında şiir yazarak başladım. Toplum olarak duygusal insanlar olduğumuz için şiir, insanları etkileyen bir şey. Ortaokul ve lisede günlükler tuttum. Beni etkileyen toplumsal olayları kâğıda dökerek kayıt altına aldım. Halen yazı yazmaya devam ediyorum. Şu an denemeler yazıyorum. Yazma isteği hiç bitmeyen bir duygu. İnsanları etkileyen olaylar yazarak somutlaştırılmak istenir. Somutlaştırma yöntemimiz de kalem ve kâğıt oluyor." şeklinde konuştu.

"Engelliler toplumda var olma savaşı veriyor"

Engelli kadınların Şanlıurfa'da yaşadığı sorunlara dikkat çeken Altun, " 10-16 Mayıs tarihleri arası Engelliler Haftası olarak kutlanıyor. Toplumumuzda engellerin var olma savaşları var. Engellilerle ilgili eksiklikler olacaktır. Amacımız bu eksiklikleri tamamlamaktır. Bunun için buradayız.

Kaynak: GAPGündemi / İshak Polat