Sınır komşumuz Suriye'de yaşanan iç karışıklıktan kaçarak ülkemize sığınan Suriyeli sığınmacı sayısı Başbakan yardımcısı Sayın Numan Kurtulmuş tarafından açıklandığına göre 1.600.000. Tabi bu resmi rakamlara göre böyle.
Şanlıurfa'ya, Suriye'deki iç savaştan kaçarak sığınanların sayısı ise yaklaşık yarım milyonu bulurken ülke ve şehir ekonomisine yükleri de eski parayla ifade edilecek olunursa trilyonları buluyor.
Türkiye'nin Suriye ile en uzun sınırının olduğu Şanlıurfa'da, Birecik, Suruç, Akçakale, Harran ile Ceylanpınar ilçelerindeki çadır kentte barınanların yanı sıra Şanlıurfa şehir merkezlerinde ve ilçelerinde halkla iç içe yaşayan Suriyelilerin sayısının da 300 bini aştığı; çadır Kentlerde yaşayanlarla birlikte Şanlıurfa'daki Suriyelilerinin sayısının yaklaşık 500 bine ulaştığı sanılıyor.
Hazreti İbrahim peygamberin memleketi olan bu şehir hangi ırktan, hangi dinden, hangi mezhepten, olursa olsun misafirlerine hep cömert ve insancıl davranmıştır. Halen de öyle davranmaktadır. Lakin hükümetimizin de bu şehre pozitif bir ayrımcılık tanıyıp en azından yıllık bazda belediyemize sağlanan iller bankası ödeneğini Suriyeli sığınmacıları da göz önünde bulundurarak arttırması gerektiği görüşündeyim.
Sen bu şehrin nüfusunu 500 bin sığınmacıyı göz önüne almadan 1.800.000 kabul edip yıllık belediye ödeneğini de buna göre belirlersen yanılırsın. Ayrıca burada ikamet eden kendi vatandaşlarına da haksızlık etmiş olursun.
Çünkü mevcut nüfusun altyapı, sosyal ihtiyaçları ve yaşantısı için belirlenen ödeneğe Sığınmacılar da ortak olmuş oluyor. Yani Şanlıurfalı ekmeğini ve genel bütçeden kendisine sağlanan tüm haklarını bunlarla paylaşmış oluyor.
Kaldı ki; bu sığınmacılar sadece Şanlıurfa'nın değil tüm Türkiye'nin misafirleridir. Başbakan yardımcısı Sayın Numan Kurtulmuş ''bu sığınmacıların öyle 3-5 yıl içerisinde geri dönmeleri falan söz konusu değil'' demektedir.
Aynen yakın tarihimizde ülkemize gelen Afgan ve Bulgar göçmenleri gibi artık Suriyelilere de hemen hemen böyle düşünmeliyiz bence.
İlimizde yaşanılan tüm olumsuzluklara rağmen, Şanlıurfalılar olarak Suriyeli sığınmacılara kucak açan, onları ensar ruhu ile kabullenen, Türkiye'nin hiçbir ilinde bu denli misafirperverlikle karşılanmayan Suriyeliler için tüm ülkenin Şanlıurfa'ya bir teşekkür borcu olduğuna inanıyorum.
Bu teşekkürü de hükümetin, Şanlıurfa'nın 2015 yılı belediye ödeneğini Suriyeli sığınmacılar oranında arttırarak yapması gerektiğini düşünüyorum.
Muhabbetle…