Türkiye’nin mercimek üretiminde en büyük paya sahip olan Şanlıurfa’da; Vali Hasan Şıldak, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Ziraat Mühendisleri Şube Başkanı Mehmet Süzen, GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, TKDK İl Koordinatörü Mehmet Uçman’ın yanı sıra ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin yanı sıra üreticilerin de katıldığı “Mercimekler Şanlıurfa’dan Türkiye’ye Dağıtılıyor” projesi kapsamında kırmızı mercimek tohumu dağıtım programı gerçekleştirildi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde düzenlenen dağıtım töreninde Vali Hasan Şıldak ve diğer katılımcılar tarafından sembolik tohum teslimi gerçekleştirildi. Düzenlenen program ve Şanlıurfa’nın mercimek üretimine ilişkin GAPGündemi’ne açıklamada bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy istatistiki bilgileri ilişkin yaptığı açıklamada; “Şanlıurfa 1,31 milyon dekarlık kırmızı mercimek alanı ile Türkiye’nin toplam kırmızı mercimek alanının (2,78 milyon dekar) %47‘sini oluşturmakta ve en fazla kırmızı mercimek alanına sahip 1. İl konumundadır” dedi.

TÜRKİYE’NİN EN FAZLA ÜRETİM YAPAN İLİ ŞANLIURFA

Akyoy; Türkiye’de üretilen 424 bin ton kırmızı mercimeğin 170 bin tonunun Şanlıurfa’da üretilmekte ve Şanlıurfa, ülke üretiminin % 40’nı gerçekleştirdiğini belirterek Şanlıurfa’nın en fazla üretim yapan 1. il olduğunu dile getirerek açıklamasına şunları ekledi; “2024 üretim yılında ilimizde 1,2 milyon dekar alandan yaklaşık140 bin ton rekolte beklenmektedir.

Şanlıurfa ilinin mevcut pamuk alanları göz önüne alındığında tarım arazilerinin etkinleştirilmesi projeleri kapsamında ilimizde uygulanan ‘’Mercimekler Şanlıurfa’dan Türkiye’ye Dağılıyor’’ projesi hedefine ulaştığında; Ülkemizin mercimek ihtiyacının tamamını proje hedefi doğrultusunda Şanlıurfa üretmeyi hedeflemektedir.

Tarımsal Üretim Planlamasında etkin olarak rotasyon ürünü olarak üretimde süreklilik sağlanacak, Hayvan beslenmesinde önemli bir yere sahip olan kırmızı saman üretimi artacağından hayvancılığın da gelişmesine imkan sağlanılacak. Üreticilerimizin gelir seviyesi artacak, mevcut üretim teknolojilerini geliştirip üretim kabiliyetleri artacak” dedi

Projenin mali verilerine ilişkinde açıklamada bulunan Mehmet Aksoy; 2023 yılında; 32,6 milyon Tl bütçe, 88 bin dekar alanda 1.230 ton sertifikalı kırmızı mercimek tohumu %75  DEVLET HİBESİ,  297 çiftçi, 17 bin ton kırmızı mercimek rekoltesi, 22 bin ton kırmızı saman rekoltesi elde edilmiştir.

2024 Yılında ise 12,75 milyon TL bütçe (9,2 Milyon TL Devlet Katkısı- 3,55 milyon TL çiftçi katkısı)  22.800 dekar alanda 319,7 ton sertifikalı kırmızı mercimek tohumu %75 Devlet hibesi ve yararlanan   416 çiftçi şeklinde gerçekleşmiştir diyerek proje hedefinin tarımsal üretim planlaması ile sulanabilir tarım arazilerimizde çiftçilerimizin alışkanlıklarını geliştirmek ve mercimek ekim alanının genişletilmesini sağlamak olduğunu ifade etti.

Kaynak: İshak Polat