Türkiye genelindeki 20 milyon öğrenci ve 1 Milyon 200 bin öğretmen için yaz tatilinin ardından yeni eğitim-öğretim dönemi, 74 bin okul ve 750 bine yakın derslikte bugün başladı. Şanlıurfa ise Türkiye’nin en dezavantajlı şehri olarak yeni sezona derslik ve öğretmen açığıyla girdi.

BAKANLIĞIN HAZIRLADIĞI YENİLİKLER DEVREDE
Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarında 2024-2025 eğitim-öğretim yılı "Çanakkale'den Gazze'ye Bağımsızlık Ruhu ve Vatan Sevgisi" temasıyla hazırlanan açılış dersiyle başladı. Hazırlanan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamındaki yeni müfredat, anasınıfı ile 1, 5 ve 9. sınıflarda ilk kez uygulanacak. Yeni müfredat ile ders içerikleri yüzde 35 sadeleştirildi. Yeni müfredatla eğitime başlayacak ilk kademelerde bu yıl bakanlıkça hazırlanan "beceri örgüsü" temelli ders kitapları okutulacak. Yeni müfredat doğrultusunda hazırlanan yeni kitaplarda, karekodlar içerisinde etkinlikler, animasyonlar, simülasyonlar, dijital tarih, artırılmış gerçeklik ve yapay zekayla desteklenmiş uygulamalara yer verilerek, yardımcı kaynak kitap talebinin önüne geçilecek.

URFA, EĞİTİMDE GELECEĞE UMUTLA BAKAMIYOR
Türkiye’nin en genç nüfusunu barındıran ve nüfusuna göre de en çok öğrenciye ev sahipliği yapan Şanlıurfa, yeni sezona derslik ve öğretmen açığı başta olmak üzere yine çözüm bekleyen sorunlarla girdi. Bazı bölgelerinde derslik yetersizliği nedeniyle 60 kişilik sınıfların yer aldığı Şanlıurfa, yeni eğitim-öğretim dönemine 12 bin öğretmen açığı ile girdi. Bu yıl mevcut öğretmenlerinden de 4 bin 200’ünü kaybeden Şanlıurfa’da 750 binin üzerinde öğrenciye 27 bin öğretmen eğitim verirken; 675’bin öğrencisi bulunan Bursa’da 40 bin öğretmen görev yapıyor. Yeni dönemde 4 ay eğitim-öğretimden uzak kalacak olan Mevsimlik tarım işçisi öğrenciler de Milli Eğitim Bakanlığı’nın Özel Tabela Okulları ve hayalet öğrenci kavramını bitirmek için merkezileştirdiği yoklama sistemi nedeniyle doğrudan sınıfta kalacak.

Kaynak: GAPGündemi/İshak Polat