Balıklıgöl, Göbeklitepe, Halfeti, Harran, Takoran Vadisi, Sıra Geceleri  gibi tarihi ve kültürel değerlere ev sahipliği yapan Şanlıurfa son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya başladı. Pandemi ve sonrasında tüm bölgeyi etkileyen deprem ve sel felaketi dolayısı ile ziyaretçi sayısında azalmanın yaşandığı Şanlıurfa turizmde eski yoğunluğuna tekrar kavuşuyor.

D S A D A D S D S A D S A

 Havaların serinlenmesi ile birlikte turizm sezonunun hareketlendiği Eylül ayı sonlarından bu tarafa Ekim ayında yoğun bir hareketlenme başladı. Şanlıurfa’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının bu sene Salı gününe denk gelmesini fırsata çevirerek tatili hafta sonu ile birleştirildi. 4 Günlük tatili değerlendiren turistler Güneydoğu Anadolu Bölgesine akın etti. Güneydoğu Anadolu Bölgesinin öne çıkan destinasyonlarından biri olan Şanlıurfa’da 26-29 Ekim tarihlerinde turistik açıdan oldukça yoğun günler yaşandı. Şanlıurfa’nın en popüler destinasyonları olan Balıklıgöl, Göbeklitepe, Karahantepe, Harran ve Halfeti’de turist yoğunluğu esnafın yüzünü güldürdü. Şehirdeki konaklama işletmeleri yüzde yüze doluluk oranı ile çalışırken bölgedeki taşıma şirketleri ve turist rehberleri de sahada yerlerini aldı.

Ekim ayında yaşanan turizm hareketliliğine ilişkin mikrofon uzattığımız turizm sektörü paydaşları düşüncelerini GAPGündemi’ne paylaştı;

Yakup Bedlek ( ŞURO Başkan Vekili)

Yaklaşık bir aydır özellikle 26-29 Ekim tarihleri için bölgemize yoğun bir taleple karşı karşıyayız. Ülkemizde farklı illerde hizmet veren seyahat acentalarının bir çoğu bayram yoğunluğunu göz önüne alarak önlemlerini bir ay öncesinden aldılar ve otellerini, araçlarını ve rehberleri ayarladılar. Turizm sektörü dinamik bir sektör olduğu için son dakika taleplerle karşılabiliyoruz ama özellikle resmi bayram dönemlerinde bu talepler yoğun sezon yaşanan her destinasyonda olduğu gibi Şanlıurfa’da bazen tam anlamıyla karşılanamıyor.

Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası olarak görev tanımımızda yer almaması rağmen acentaların istedikleri tarihlerde rehber bulmalarına yardımcı oluyoruz özellikle yoğun tarihlerde il dışından gelen acentaların geldikleri illerden rehber getirmelerini rica ederek bölgedeki acentaların haklarını da gözetmeye çalışıyoruz. Bölgemizi gezmeye gelen yerli yabancı tüm misafirlerimize en doğru bilgiyi sunmak şehrimizi ve bölgemizi tanıtmak bizlerin asli görevi ve mesleğimizi yasadışı olarak yürüten kişilere karşı saha denetimlerimiz de devam ediyor” diyerek Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası olarak yaşanan turizm hareketliliğinden duydukları memnuniyeti ifade etti.

I M G 20241029 121405

Rahime Yaşar ( RA-YA Turizm Yönetim Kurulu Başkanı) ;

Kültür ve inanç turizminin vazgeçilmez destinasyonunda yükselmeye emin adımlarla ilerleyen Şanlıurfa, sonbahar dönemini de yine yoğun geçirmektedir. Doluluk oranında en yüksek zirve olan 29 ekim haftasında yine %100 lere yaklaşan oranlarla dolu geçirdi. Şuan bölgeyi domine eden ilimiz 4-8 kasım tarihleri arasında yapılacak 1. Uluslararası Neolitik kongresi ile sonbahar dönemini Aralık ayının ortasına kadar ilerletecektir. Şuan sadece Şanlıurfa kendisine turizm alanında hizmet etmemektedir. Gerek Yurt dışında Gerek yurtiçinde yapılan etkinliklerle bu misyonunu yükselterek devam edecektir.

Her platformda bahsettiğimiz Urfa’nın acil çözülmesi gereken konuları malum. Biz turizmciler olarak şunu söylüyoruz. Şuan Urfa Turizmden aldığı ekonomik girdi 100 ise bunu çok rahatlıkla 1000 yapabilir. Burada da yerel yönetimlere ciddi görevler düşmektedir” diyerek alt yapı sorunlarının çözülmesi halinde Şanlıurfa’nın turizm alalında çok daha ileri seviyelere taşınacağına inandıklarını dile getirdi.

Yaşar Aslan (Şanlıurfa Hilton Garden İnn Operasyon Müdürü)

Bilindiği üzere Şanlıurfa sahip olduğu tarihi ve kültürel değerler ile yerli ve yabancı misafirlerin ilgi odağı olan bir şehir. Özellikle, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019 Göbeklitepe Yılı ilan edilmesi ile birlikte Şanlıurfa’ya olan ilgi daha da arttı. Balıklıgöl, Harran, Halfeti’ye olan ilgilinin  yanı sıra son yıllarda gerek Taş Tepeler Projesi  ile birlikte Şanlıurfa’ya gelen ziyaretçi sayısında büyük bir artış oldu. Maalesef son iki yılda yaşanan pandemi, deprem dolayısıyla ziyaretçi sayımızda biraz düşüş yaşandı. Ama artık bu olumsuzlukların etkisi azaldı ve Şanlıurfa turizmi yeniden canlanmaya başladı.

Özellikle havaların serinlenmesi ile birlikte ziyaretçi sayısında artış başladı ve Ekim ayında Şanlıurfa’da konaklama sektöründe hizmet veren işletmelerimiz yer yer yüzde 80-90 civarında doluluk oranlarına ulaştı. Kasım ayında da 4-8 Kasım tarihleri arasında yapılacak olan Dünya Neolitik Kongresinin konaklamaya etkisi büyük olacaktır ve arzumuz bu doluluk oranlarının Aralık ayına kadar sürmesidir” diyerek yapılacak olan festival, kongre gibi etkinliklerin konaklama sektörüne olumlu olarak yansıyacağını dile getirdi.

Hatice Kübra İlhan ( Cevher Konağı İşletme Sahibi )

 Eylül ayında hareketlenmeye başlayan Şanlıurfa turizmi Ekim ayında çok güzel bir ivme yakaladı. Özellikle son 4-5 günde 29 Ekim Bayramı nedeniyle Halfeti’de de bir yoğunluk yaşanıyor. Sonbaharın en güzel renklerinin görüldüğü bu zamanda havanın da güzel olması gelen talepleri arttırdı.

Eylül ayı beklentimizin çok altındaydı bizler için. Bir Cittaslow- Sakin Şehir olan Halfeti’nin her mevsimi ayrı güzel. Bu nedenle herkesi bu güzelliği görmeye davet ediyoruz” diyerek Şanlıurfa’nın en önemli turizm destinasyonlarından olan Halfeti’nin son baharda ayrı bir ilgi gördüğünü ifade etti.

Kaynak: İshak Polat